„Tunelul luminii” şi Pasarela Gelu din Timişoara vor avea finanţare prin programul Anghel Saligny

„Tunelul luminii” şi Pasarela Gelu din Timişoara vor avea finanţare prin programul Anghel Saligny

"Tunelul Luminii" va fi rezervată pietonilor şi bicicliştilor

Primăria Timişoara va depune pentru finanţare, în cel mai scurt timp, două proiecte pe noul program Anghel Saligny. Valoarea totală a celor două proiecte însumează peste 17 milioane de lei.

„Tunelul luminii”, ultimul proiect lăsat de administraţia Robu, este o pasarelă pentru pietoni şi biciclişti, urmează se construiască peste Bega, pronind din dreptul Universităţii de Vest. Podul va avea o arhitectură modernă, acesta fiind acoperit cu arce, pe care s-a proiectat şi un ansamblu de lumini ce vor oferi un efect de tunel şi vor asigura iluminarea ansamblului pe timp de noapte.  
 
Între Podul Michelangelo şi Podul Mihai Viteazul este o distanţă de 900 metri unde nu există niciun pod pentru pietoni. 
 
Valoarea estimată este de 4,8 milioane de lei, din care finanţarea prin programul Anghel Saligny ar fi de 4,6 milioane, iar  145.000 de lei vor fi alocaţi din bugetul local. 
 
„Tunelul luminii” va fi destinată exclusiv pietonilor şi bicicliştilor şi este în faza de pregătire a licitaţiei pentru realizarea Proiectului Tehnic şi a execuţie, care sunt programate să dureze 12 luni. 

 
Al doilea proiect finanţat prin programul Anghel Saligny este reabilitarea Pasarelei Gelu – Crizantemelor. Actualul pod pietonal are o lungime de 46 metri, este în stare de degradare şi nu poate fi folosită de biciclişti din cauza pantei abrupte.
 
Amplasată în zona Iosefin-Dâmboviţa, ea asigură legătura cu Turnul de Apă, care va fi reabilitat şi transformat în perspectiva anului 2023, când Timişoara va deţine titlul de Capitală Culturală Europeană. 
 
Va fi prevăzută cu iluminat arhitectural şi piste de biciclişti, va avea spaţii verzi şi va încuraja astfel circulaţia pietonală şi cu bicicleta. 
 
Valoarea estimată este de 12,6 milioane de lei - din care aproape 11,7 milioane de lei din bugetul de stat, restul din bugetul local. 
 
Reabilitarea şi transformarea Pasarelei Crizantemelor Gelu se află în faza de faza de pregătire a achiziţiei pentru desemnarea executantului.
 
„Administraţia pe care o conduc va accesa toate programele puse la dispoziţie. Avem, deci, două proiecte mature, pe care le vom depune în următoarele zile pe acest program şi îndemn consilierii locali să nu se opună intereselor Timişoarei. Să atragem bani pentru oraş. Vom depune şi alte proiecte pe acest program, pentru că avem destule astfel de proiecte la maturitate, adică gata de a fi implementate”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timişoarei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările