Sume uriaşe din bani publici pentru paza unui spital-fantomă, în lucru de 25 de ani. Cine este beneficiarul

Sume uriaşe din bani publici pentru paza unui spital-fantomă, în lucru de 25 de ani. Cine este beneficiarul

Spitalul din Timişoara la care au început lucrările în 1994 este doar o ruină păzită FOTO Daniel Dancea

Direcţia de Sănătate Publică Timiş a plătit în ultimii ani sute de mii de lei pentru paza unui spital la care lucrările au început în urmă cu 25 de ani şi care sunt încă nefinalizate. Contractele de pază au fost atribuite unei firme deţinute de familia Ramonei Olteanu, vicepreşedinte PSD Timiş.

Ştiri pe aceeaşi temă

La ieşirea din Timişoara spre Sânnicolau Mare se află, de 25 de ani, un spital-fantomă. Aici, „zace” o construcţie-mamut ce ar fi trebuit să fie un spital municipal. Începute în 1994, lucrările au fost abandonate după patru ani, iar construcţia a fost „plimbată” între Primăria Timişoara şi Ministerul Sănătăţii. În 2011, cu ocazia transferului clădirii de la Primăria Timişoara, la Ministerul Sănătăţii s-a constatat că au fost furate geamuri termopan în valoare de 300.000 de euro, care ar fi trebuit montate la spital şi care erau zidite în subsolul clădirii. Vinovaţii nu au fost găsiţi nici în ziua de azi.

Spitalul - fantomă, păzit zi şi noapte

În momentul de faţă, Ministerul Sănătăţii are în plan transformarea clădirii într-un institut oncologic. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, cu ocazia ultimei sale vizite la Timişoara, că „există un contract cu o firmă de consultanţă pentru rectificarea indicatorilor tehnico-economici, care, evident, sunt depăşiţi”.  

În tot acest timp, construcţia de la marginea Timişoarei este păzită. Practic, o firmă de pază este angajată de DSP să păzească ce a mai rămas din geamurile furate de la subsolul clădirii. În 31 mai 2019, un contract de 81.000 de lei, pentru o perioadă de şapte luni, i-a fost atribuit firmei Rino Guard SRL, Slobozia, deţinută de Emil Bordea şi administrată de Iulian Daniel Pleşea.

Paza spitalului abandonat, la pachet cu paza sediului DSP

Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) arată că până în luna mai a acestui an, când contractul de pază i-a fost atribuit unei noi firme, spitalul abandonat de la marginea Timişoarei a fost păzit de R.A.O. Security, firmă înfiinţată de Ramona Olteanu, actual vicepreşedinte al PSD Timiş, director economic la Administraţia Canalului Navigabil Bega şi membru în Consiliul de Administraţie al Horticultura, societatea de spaţii verzi a Consiliului Local Timişoara, şi deţinută în prezent de soţul Ramonei Olteanu, Adrian Olteanu, şi tatăl vicepreşedintei PSD Timiş, Vasile Sturz, fost ofiţer SRI.

Din datele disponibile pe SEAP reiese că paza spitalului de pe Torontalului, cu program non stop, i-a fost atribuită firmei RAO Security, la pachet cu paza sediului DSP Timiş, unde se asigură paza doar în timpul programului din zilele lucrătoare. Datele disponibile pe SEAP arată că în perioada aprilie 2015 – mai 2019, firma fondată de Ramona Olteanu şi deţinută de tatăl şi soţul acesteia, a încheiat cu DSP contracte în valoare de peste 370.000 de lei.

„A fost un contract chiar mic”

Înainte ca paza spitalului abandonat să fie preluată de noua firmă, la obiectiv se afla într-una dintre zile un agent de pază care avea şapcă cu însemnele firmei RAO Security şi bluză cu City Lock Security, o altă firmă de pază deţinută de Ramona Olteanu. „Nici nu ştiu exact acum pe ce am avut contractul. Nu cred că a fost pe City. Cred că a fost doar pe RAO. Băiatul care merge în verificare poate să aibă uneori ţinută de City, alteori de RAO”, a declarat Ramona Olteanu. În privinţa contractului cu DSP, vicepreşedintele PSD a declart că „a fost un contract chiar mic”. „Din martie, noi nu mai avem contract cu DSP. A câştigat altă firmă licitaţia. Au venit cu preţ foarte mic. A fost un contract chiar mic. A fost un tarif foarte mic. De asta nici nu am suferit foarte mult când s-a dus contractul”, a mai declarat Ramona Olteanu (foto ) pentru „Adevărul”.


Ramona Olteanu este vicepreşedinte PSD Timiş, director economic al Administraţiei Navigabile a Canalului Bega şi membru în Consiliul de Administraţie al Horticultura FOTO Facebook/Ramona Olteanu


Contracte publice de peste 10 milioane de lei în patru ani

Pe lângă contractele cu Direcţia de Sănătate Publică, RAO Security a mai avut în perioada 2017 – 2019 contracte de aproape 200.000 de lei şi cu Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, aflat în subordinea Primăriei Timişoara şi condus de Voichiţa Lăzurean (PSD).

De asemenea, RAO Security şi City Lock Security au asigurat paza la evenimente sportive organizate în Timişoara de către clubul sportiv al Universităţii Politehnica sau Clubul Sportiv Municipal, la acesta din urmă fiind director, până de curând, Radu Ţoancă, fost şi actual coleg de partid cu Ramona Olteanu, Ţoancă întorcându-se în PSD după o perioadă în care a activat ca „tehnocrat”.

„Adevărul” a dezvăluit în trecut că Radu Ţoancă a fost artizanul unei hotărâri de Consiliu Local de care a beneficiat o altă firmă a Ramonei Olteanu, Friend’s Arena. Radu Ţoancă a declarat că firmele deţinute de Ramona Olteanu şi soţul ei au fost angajate să asigure paza la evenimente sportive fiind cam singurele din oraş care au capacitatea umană şi logistică să asigure paza la astfel de evenimente.

Potrivit SICAP, firma City Lock Security, în care vicepreşedintele PSD Timiş deţine 80 la sută din acţiuni, a avut în 2018 trei contracte de pază încheiate cu Aquatim, societatea de apă şi canal deţinută de Consiliul Local Timişoara care operează în cea mai mare parte a judeţului timiş. Contractul prevede paza obiectivelor Aquatim din tot judeţul Timiş.

Potrivit confidas.ro, în 2017, City Lock a avut cu Aquatim un contract pentru pază de peste 1,5 milioane de lei, iar în 2017 firma de pază a obţinut un contract de peste 6,6 milioane de lei pentru paza autostrăzii A1 pe sectorul Remetea Mare – Nădlac. Potrivit confidas.ro, care centralizează datele din SEAP, în perioada 2015 – 2019, City Lock Security a avut 29 de contracte publice în valoare de 10,9 milioane lei. Aceeaşi sursă arată că în perioada  2013 – 2019, R.A.O. Security a avut 65 de contracte publice în valoare de 4,7 milioane lei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările