Lupta cu pandemia, la următorul nivel: „Angajaţii nu pot fi obligaţi să se vaccineze, dar pot fi stimulaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinările la locul de muncă ar putea fi următoarea etapă din cadrul campaniei naţionale de imunizare FOTO RO Vaccinare
Vaccinările la locul de muncă ar putea fi următoarea etapă din cadrul campaniei naţionale de imunizare FOTO RO Vaccinare

Centrul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea anti COVID (CNCAV) a emis la începutul lunii aprilie o hotărâre care le permite firmelor să îşi organizeze, în colaborare cu Direcţiile de Sănătate Publică, propriile centre de vaccinare.

Surse din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş au declarat că prima firmă din judeţul Timiş care se va deschide un centru de vaccinare este o fabrică din Lugoj, care a depus deja cerere pentru deschiderea unui centru de vaccinare a angajaţilor.

Avocatul timişorean Cătălin Puşa a explicat pentru „Adevărul” condiţiile în care firmele îşi pot deschide propriile centre de vaccinare. „Societăţile pun la dispoziţie locul în care se face vaccinarea precum şi frigiderele în care se ţin dozele de vaccin. De menţionat că personalul medical şi administrativ care face vaccinarea este pus la dispoziţie, fie de către DSP, fie, dacă este personal propriu al societăţii, va trece în subordinea şi sub controlul Direcţiei de Sănătate Publică, fiind înscris într-un centru de vaccinare al DSP şi constituit într-o echipă mobilă, participând astfel la activitatea de vaccinare în centrul de vaccinare al societăţii din partea DSP”, a explicat avocatul Puşa.

Angajaţii pot fi doar stimulaţi să se vaccineze

Potrivit avocatului Puşa, angajaţii nu pot fi obligaţi sub nicio formă să se vaccinze. Există, însă, metode legale prin care angajaţii pot fi stimulaţi să se vaccineze. „Firma nu îl poate obliga pe angajat să se vacineze. Ce pot face legal firmele este să îi încurajeze pe salariaţi să se vaccineze într-un fel sau altul cum ar fi oferirea a una sau două zile libere angajatului cu scopul de a se vaccina şi a depăşi efectele secundare în primele zile sau chiar oferirea unor sporuri în bani.

Toate aceste modalităţi sunt perfect legale. Aici interesele sunt contrare. Unii angajaţi nu vor dori să se vaccineze, iar pe de altă parte societatea ar dori să aibă cât mai mulţi angajaţi deja vaccinaţi pentru a nu a fi pusă în situaţia de a întrerupe producţia din cauza îmbolnăvirilor. Se vehiculează că restaurantele vor putea fi deschise dacă toţi salariaţii vor fi vaccinaţi. Aici va fi interesant de văzut cum vor fi convinşi salariaţii să se vaccineze. Vor şi şi abuzuri, dar să sperăm că toate se vor rezolva pe cale legală”, a mai declarat avocatul Cătălin Puşa.

Ce trebuie să ştie firmele care vor să îşi deschidă centre de vaccinare

Avocaţii Alexandru, Andreas&Asociaţii au pus la dispoziţia „Adevărul” un ghid destinat firmelor care vor să sa organizeze acţiuni de vaccinare la sediul propriu. Astfel, firmele au obligaţia:    

  • să solicite DSP echipe de vaccinare mobile (în cazul în care nu dispune de personal medical propriu în cadrul societăţii)
  • să solicite DSP arondarea personalului medical şi administrativ propriu la un centru de vaccinare fix (în cazul în care dispune de personal medical propriu în cadrul societăţii)
  • să asigure spaţiul adecvat pentru vaccinare conform Instrucţiunilor DSP, care să respecte atât normele de igienă sanitară, cât şi să poată asigura circuitele de funcţionalitate adecvate procesului de vaccinare şi asigurării sănătăţii persoanelor vaccinate (triaj, consimţământ, supraveghere postvaccinală, managementul deşeurilor medicale)
  • să asigure frigidere dotate cu termometru şi grafic de temperatură pentru păstrarea dozelor de vaccin la temperaturi cuprinse între +2 si +8 grade Celsius

„Societatea nu răspunde pentru actul medical de vaccinare efectuat de personalul din echipa mobilă de vaccinare chiar dacă acţiunea de vaccinare este efectuată de personalul medical propriu, întrucât acest personal pe toată durata acţiunii de vaccinare este exclusiv în subordinea, sub controlul şi sub supravegherea DSP.

Recomandăm societăţilor şi implicit administratorilor să îşi limiteze eventuala răspundere solicitând persoanei vaccinate să semneze un formular de informare şi un acord de limitare a răspunderii materiale la o sumă maximă.

Recomandăm limitarea răspunderii la o sumă maximă şi nu excluderea totală a răspunderii întrucât o excludere totală a răspunderii ar putea fi înlăturată de organele de judecată”, au mai explicat avocaţii în ghidul dedicate firmelor care vor să îşi deschidă propriile centre de vaccinare pentru angajaţi.  

Vă recomandăm să mai citiţi:

Primul oraş din România în care vaccinarea anti-COVID se poate face în cabinetele medicilor de famile

Se deschide cel mai mare centru de vaccinare din Timişoara. 720 de persoane pe zi pot fi imunizate cu Pfizer-BioNTech

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite