Linie feroviară de mare viteză între Debrecen - Békéscsaba - Oradea - Arad - Timişoara. Acord semnat între Camerele de comerţ din Ungaria şi România

Linie feroviară de mare
viteză între Debrecen - Békéscsaba - Oradea - Arad - Timişoara. Acord semnat între Camerele de comerţ din Ungaria şi România

FOTO Astratranscarpatic.ro

În oraşul maghiar Debrecen s-a semnat, miercuri, un acord de parteneriat dintre patru Camere de comerţ şi industrie din Ungaria (Hajdú-Bihar, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg şi Békés) şi patru Camere de comerţ şi industrie din România (Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare).

Întâlnirea a avut loc, miercuri, la Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Hajdú-Bihar de la Debrecen. La eveniment a fost prezent şi János Lázár, însărcinat guvernamental şi parlamentar al judeţului Csongrád, care a subliniat că în relaţiile dintre Ungaria şi România, cele două ţări sunt interdependente. 
 
János Lázár a explicat că cea mai importantă sarcină a următorilor zece ani va fi creşterea competitivităţii, astfel încât, România şi Ungaria să facă parte din nivelul mediu economic al Uniunii Europene, scrie MTI. 
 
El a adăugat că guvernul ungar vede potenţial economic în regiunea estică a ţării sale, motiv pentru care a încheiat un acord cu Debrecen, Békéscsaba şi Szeged.
 
Politicianul a reamintit că, pentru a spori competitivitatea, în partea de est a ţării au loc investiţii importante privind infrastructura: autostrada M35 va ajunge în curând la frontiera cu România, se construieşte autostrada M4, guvernul ungar investeşte totodată miliarde de euro pentru construcţia reţelei feroviare.
 
Dintre proiectele concrete, János Lázár a menţionat modernizarea liniei de cale ferată Debrecen-Oradea-Békéscsaba-Arad-Timişoara. 
 
“În urma investiţiei, trenurile vor putea circula cu 160 km/oră, iar guvernul a comandat deja studiul de fezabilitate pentru realizarea liniei feroviare de mare viteză”, a precizat Lázár, citat de MTI.
 
Distanţa de 39 km dintre Subotica şi Szeged poate fi parcursă pe calea ferată în jumătate de oră, iar planurile pentru realizarea acesteia au fost deja finalizate, a adăugat politicianul.
 
Dezvoltarea conştientă a infrastructurii de transport are loc pentru a stimula economia, a spus János Lázár, potrivit căruia, este la fel de importantă şi existenţa forţei de muncă, indiferent de naţionalitate.
 
László Parragh, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Ungariei, a subliniat că România este al doilea partener important al Ungariei, după Germania. 
 
“Pe lângă aportul important de capital (Mol, OTP, Richter), suntem prezenţi în ţara vecină şi în industria alimentară, în agricultură, la gestionarea deşeurilor, în turism şi la fabricarea materialelor de construcţii “, a adăugat acesta.
Pe baza acordului semnat de către Camerele judeţelor
 
Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, din Ungaria şi Camerele judeţelor Satu Mare, Bihor, Timiş şi Arad, din România, va fi iniţiată o cooperare la nivel sectorial pentru dezvoltarea relaţiilor economice transfrontaliere. Acestea includ activităţile furnizorilor, participarea la expoziţii, formarea profesională, adoptarea de bune practici, crearea de asociaţii în participaţiune şi organizarea de forumuri comune, mai scrie MTI.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările