FOTO Povestea faimosului cartier timişorean Iosefin. A primit numele după vizita împăratului de la Viena

FOTO Povestea faimosului cartier timişorean Iosefin. A primit numele după vizita împăratului de la Viena

Fotografii din albumul "Timişoara veche" editat de eMedia/Emil Banciu

Iosefin este unul dintre cartierele istorice din Timişoara. A fost proiectat în 1744, ca un sat, de către colonişti germani, pe o parte şi de alta a Begăi. A primit numele actual în 1773, după o vizită făcută de împăratul Iosif al II-lea de Habsburg.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fiecare cartier al Timişoarei de altădată funcţiona ca un mic orăşel. Îşi avea propriile biserici, parohii, hoteluri, pieţe şi zonele centrale. Numele Iosefin (în germană Josephstadt, în maghiară Józsefváros) vine de la împăratul Iosif al II-lea. Iniţial s-a numit Maierele Vechi.
 
A fost proiectat în 1744 ca un sat de colonişti germani, pe o parte şi de alta a Begăi. Primeşte numele actual în 1773, după o vizită făcută de împăratul Iosif al II-lea de Habsburg.

Pe malul canalului s-au dezvoltat fabrici (fabrica de ţigări, fabrica de spirt, fabrica de chibrite, fabrica de pălării, fabrica de lanţuri, fabrica de unt, moara etc.), portul Timişoarei fiind în Iosefin.
 
În Iosefin se afla şi gara centrală al Timişoarei (actuala Gara de Nord). Din vechiul Iosefin făcea parte şi Piaţa Kuttel, iar din cel nou, de la 1890, şi Piaţa Maria. 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările