FOTO Fostul cinematograf Arta a fost pus în siguranţă. Imobilul a fost curăţat, decopertat, pereţii au fost înveliţi cu folie

FOTO Fostul cinematograf
Arta a fost pus în siguranţă. Imobilul a fost curăţat, decopertat, pereţii au fost înveliţi cu folie

Lucrări la clădirea fostului cinematograf Arta FOTO Facebook/Asociaţia ProTesz

A fost realizată cea mai importantă etapă pentru punerea în siguranţă a fostului cinematograf Arta din Timişoara. Imobilul a fost curăţat şi decopertat.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO

Transformarea fostului cinematograf Arta din Timişoara presupune un demers de lungă durată. Teatrul Maghiar “Csiki Gergely” a preluat spaţiul în 2018, iar primele intervenţii care s-au făcut au fost cele pentru a pune în siguranţa imobilul, fostul cinematograf fiind în paragină. Primii bani, 250.000 de euro, au fost alocaţi de Guvernul Ungariei prin fundaţia Bethlen Gábor.
 
“A fost realizată cea mai importantă etapă pentru punerea în siguranţă a fostului cinematograf Arta. Desfacerea ţiglelor şi a tavanului din sala de cinematograt, protecţia pereţilor prin învelirea acestora cu folie impermeabilă şi transportul materialelor în afara incintei. De asemenea, din grinzile reutilizabile a fost realizată o scenă pentru grădina de vară, care poate asigura desfăşurarea spectacolelor în aer liber”, au anunţat cei de la Asociaţia ProTeszt.
 
 
Pe locul fostului cinematograf va răsări practic o clădire modernă. “Trebuie să ne aşteptăm la o clădire emblemetică, aşa cum unui teatru i se potriveşte. Vrem să atragem atenţia asupra unui punct de cultură care se va naşte în oraş, care va aduce un plus zonei. Sala de spectacole va avea un nivel tehnic în subteran, pentru partea de maşinării şi de reconfigurare a posibilităţilor de utilizare a sălii. Va avea un nivel tehnic şi deasupra, iar în partea din spate va comunica direct cu un nou corp de clădire, unde o să fie magazia, cabine de machiaj, săli de repetiţii, partea administrativă şi atelierele aferente. Va rămâne şi conceptul de spectacol în aer liber, zona de acum urmând să fie reconfigurată. Corpul de clădire unde a fost cabina proiecţie pe ecranul din curte o să fie demolat”, spunea arhitectul Dan Stoian.
 
Clădirea de pe strada Văcărescu a aparţinut industriaşului Lajos Weisz. În anul 1946, proprietara clădirii a devenit Ana Weisz, văduva lui Lajos, care, sub îndrumarea lui Anton Schmeltzer contribuie la reabilitarea clădirii. Cinematograful Arta a purtat până în anul 1948 numele de Regal. A funcţionat până la mijlocul anilor 90, apoi spaţiul a primit o serie de alte funcţiuni (cluburile Meteor, Maximus şi Bingo) iar apoi a fost abandonată şi lăsată se degradeze.
 


Vă mai recomandăm:

FOTO Fostul cinematograf Arta din Timişoara se transformă într-un hub cultural cu sprijinul Guvernului Ungariei

FOTO Povestea de dragoste dintre fostul procuror-şef al Timişului şi soţia unui bogat industriaş, în casa în care a funcţionat cinematograful Arta

FOTO Cum arată proiectul cinematografului de artă din Timişoara, finanţat de francezi şi donat primăriei pentru a face lucrările

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: