FOTO Cum arată proiectul cinematografului de artă din Timişoara, finanţat de francezi şi donat primăriei pentru a face lucrările

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul cinematografului Studio
Proiectul cinematografului Studio

Compania franceză Groupama a donat Primăriei Timişoara proiectul tehnic şi Autorizaţia de Construire necesare reabilitării cinematografului Studio şi transformării sale în primul cinematograf de artă din Timişoara.

GALERIE FOTO

Donaţia făcută de Groupama, în valoare de aproximativ 150.000 de euro, acoperă studiile de arhitectură şi documentaţia necesare pentru demararea lucrărilor de construcţie.

„Cinema Studio a fost, fără îndoială, un reper important în viaţa culturală a Timişoarei, până să ajungă la un nivel de degradare avansat. De aceea, să fim implicaţi în procesul său de transformare într-un spaţiu complex, modern şi gândit pentru consumatorul contemporan de artă ne face cinste. Cinematografia este o direcţie importantă în politica de responsabilitate socială a Groupama Asigurări, iar, din experienţa noastră, ştim că românii vor şi merită să aibă mai multe oportunităţi, atât în ceea ce priveşte produsele culturale la care au acces, cât şi în termeni de spaţii disponibile. În acest context, alegerea de a ne implica în renovarea Cinema Studio a fost firească pentru noi. Ne-am implicat de la bun început cu drag în proiectul de renovare, alături de partenerii noştri, iar acum aşteptăm cu nerăbdare faza de construcţie. Avem încredere că Primăria Municipiului Timişoara va începe cât de curând lucrările de renovare”, a declarat François Coste, director general la Groupama. 

Proiectul cinematografului Studio din Timişoara


Proiectul este rezultatul colaborării dintre Primăria Municipiului Timişoara (proprietarul cinematografului), Groupama Asigurări (finanţatorul proiectului de arhitectură), Institutul Francez din România şi asociaţiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor şi Asociaţia Română a Filmului Independent (Timishort). Împreună au contribuit la realizarea temei de arhitectură, a proiectului tehnic şi urmează să se implice în managementul programului cultural al cinematografului.

Institutul Francez s-a implicat şi în proiectul cinematografului Elvire Popescu din Bucureşti


 

Proiectul arhitectural, realizat de Atelier 21, a fost gândit astfel încât cinematograful să devină un spaţiu viu, care să încurajeze dezvoltarea industriei cinematografice la nivel local şi naţional şi care să reprezinte un nucleu pentru comunitatea de iubitori şi creatori de film.

„Promovarea cinematografiei europene este una dintre priorităţile Institutului Francez din România, mai ales prin strategia sa de susţinere a industriilor culturale şi creative şi a sprijinului pe care îl acordă festivalurilor şi cinematografiei româneşti care structurează programul sălii Elvire Popesco la Bucureşti şi programul <Elvire Popesco hors les murs> în întreaga ţară. Iată de ce Institutul Francez din România reiterează întregul său sprijin proiectului de renovare a cinematografului Studio la Timişoara în cooperare cu municipalitatea, cu compania Groupama Asigurări şi asociaţiile locale. Obiectivul este de a promova diversitatea culturală în perspectiva capitalei europene a culturii.” a declarat Hélène Roos, directoare a Institutului Francez din România.

Proiectul cinematografului Studio din Timişoara



 

Lucrările ar putea să demareze în toamnă  

Primăria Timişoara va lansa în luna august apelul pentru achiziţia constructorului, urmând ca în toamna acestui an să demareze renovarea efectivă a clădirii. 

„Lăsat de izbelişte aproape 30 de ani, reprezentând o parte din tradiţia, cultura şi istoria oraşului nostru, Cinema Studio va deveni primul cinematograf de artă din Timişoara. Donaţia făcută de partenerii noştri în acest proiect, în valoare de aproximativ 150.000 de euro, acoperă studiile de arhitectură şi documentaţia necesară pentru demararea lucrărilor de construcţie. Municipiul Timişoara şi-a asumat finanţarea renovării acestuia, în valoare de aproape 18 milioane de lei. Vom lansa în luna august licitaţia pentru construcţie, urmând ca în toamna acestui an să demareze renovarea efectivă a clădirii. Am colaborat cu specialiştii timişoreni în domeniu, cu cei mai mari cineaşti pe care îi avem şi  am convingerea că vom avea o cinematecă funcţională, frumoasă, atractivă, şi evident nu va fi ceva ce îşi propune să facă concurenţă cinematografelor comerciale”, a spus Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Proiectul cinematografului Studio din Timişoara

Cinematograful Studio va funcţiona sub forma unui spaţiu cultural de tipul art house, integrat în reţeaua de săli Europa Cinemas, având ca domeniu principal de activitate cinematografia şi proiecţiile de filme europene independente, de artă sau de autor.

Proiectul cinematografului Studio din Timişoara

Totodată, noua locaţie va deservi şi domenii conexe industriei cinematografice, printre care: producţia de film (ficţiune, documentar, animaţie), jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, dezvoltarea unui program de educaţie cinematografică pentru copii şi tineri.

„Ne bucurăm că proiectul s-a finalizat cu bine, fără a face rabat de la calitatea lui. Vom fi alături de Primărie în faza de construcţie şi ne punem speranţa că aceasta va face tot posibilul să termine cât mai repede şi fidel renovarea cinematografului, acest obiectiv esenţial pentru oraş. Etapa viitoare este planificarea modului de organizare a programului cultural-artistic al cinematografului, care va face obiectul unui parteneriat între primărie şi partenerii implicaţi în proiect, aşa cum s-a convenit de la începutul acestei colaborări”, transmit adaugă reprezentanţii asociaţiilor partenere în proiect.

Cinema Studio

Viitorul cinematograf va dispune de două săli de proiecţie: una de 190 locuri şi una de 64 locuri, aceasta din urmă fiind concepută ca un spaţiu multifuncţional. 

Echipamente de proiecţie şi sunt de cel mai bun nivel


 

Sala mare va fi dotată cu proiector DCP (Digital Cinema Package), sistem de sunet Dolby Surround, ecran de proiecţie profesional, sistem de traducere simultană, sistem de iluminat scenă, echipamente pentru transmisiuni live-streaming.

Sala mică va dispune de proiector performant pentru cinema, sistem de sunet Dolby Surround, ecran de proiecţie pentru cinema, un sistem de scaune retractabile, care să permită utilizarea spaţiului şi pentru activităţi conexe proiecţiilor de cinema (ateliere, dezbateri, studio foto, casting) dotat de asemenea cu reflectoare de studio, cu ansamblu Chroma Key verde şi echipament pentru live streaming.


 

La parterul cinematografului vor exista un lobby şi o recepţie modernă care va include un cineshop, o cafenea şi două studiouri pentru montaj sunet şi video.

Hub educaţional în pod, cinema-cafe pe terasă

Podul amenajat se va transforma într-o sală multifuncţională, care se va utiliza în regim ”HUB educaţional”, cuprinzând: spaţii de lucru pentru asociaţiile de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design etc., un spaţiu pentru transmisiuni radio, spaţiu de expoziţii, o sală de şedinţe.

Pe terasa clădirii va funcţiona un café-cinema, pentru maxim 80 de persoane, unde se vor organiza proiecţii de film în aer liber, precum şi evenimente cultural-artistice de mică amploare (lansări de carte, mini-concerte, stand-up comedy etc.).

image


 

Lucrările de finisaje exterioare propuse prin prezentul proiect se vor realiza în spiritul clădirii şi al vecinătăţilor sale, pentru a-i pune în valoare potenţialul, personalitatea şi identitatea. Astfel, faţada principală, dinspre str. Nicolaus Lenau, se va reabilita, lucrările urmărind refacerea detaliilor de arhitectură şi a decoraţiei specifice imaginii iniţiale a clădirii.

Cinema Studio
image
image



Citiţi şi:
 

FOTO Proiecţii de filme pe acoperiş. A fost prezentat proiectul futurist pentru Cinema Studio. “O adevărată bijuterie în plin centrul oraşului”

FOTO Fostul cinematograf Arta din Timişoara se transformă într-un hub cultural cu sprijinul Guvernului Ungariei

FOTO Exclusiv. În ce hal au ajuns fostele cinematografe ale RADEF din Timişoara. Rând pe rând se vor transforma în centre culturale moderne

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite