FOTO Cea mai elegantă şi modernă bibliotecă din România s-a deschis la Timişoara. A costat peste 11 milioane de euro

FOTO Cea mai elegantă şi modernă bibliotecă din România s-a deschis la Timişoara. A costat peste 11 milioane de euro

Biblioteca UPT FOTO Ştefan Both

Biblioteca Universităţii Politehnica din Timişoara a fost inaugurată. Studenţii au parte în capital Banatului de cea mai modernă bibliotecă din România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Biblioteca UPT va face parte dintre mândriile timişorenilor. Elegantă, luminoasă şi dotată la cele mai înalte standarde occidentale, biblioteca Universităţii Politehnica are peste 700.000 de volume şi acces nelimitat la sistemul informatic computerizat.

Va fi deschisă non-stop pentru cei studenţi, profesori şi cercetători.

Inaugurarea oficială a avut loc astăzi, însă biblioteca şi-a deschis porţile de aproape două săptămâni, iar numărul mare de persoane interesate de cunoaştere şi ştiinţă spune totul despre viitorul acestui loc.

Atmosfera în care se poate studia este cu totul şi cu totul deosebită, având în vedere amenajările interioare, mobilierul şi spaţiile, priveliştea de afară. Totul este la superlativ.

Muzica ambientală, jazz şi blues, se aude în surdină.Pentru inaugurarea oficială, cei de la UPT au pregătit un moment surprinzător: s-a făcut unui lanţ uman, format din peste 500 de studenţi ai Universităţii, care au transmits în mod simbolic, din mână în mână, ultimele cărţi de la Biblioteca Veche la Biblioteca Nouă, de următorul traseu: strada Vincenţiu Babeş – bulevardul Regele Ferdinand I – Podul Tinereţii – bulevardul Vasile Pârvan.Ultima carte a sosit în noua bibliotecă este veche de 100 de ani şi aparţine profesorului Traian Lalescu, primul rector al Universităţii Politehnica, înfiinţată în 1921.“Această bibliotecă s-a deschis la 94 de ani de la inaugurarea Şcolii Politehnice din Timişoara. Este un loc în care există toate facilităţile pe le poate dori un student din Occident. Pot să vină să studieze, au acces liber, non-stop. Îmbucurător este că toate spaţiile sunt ocupate, studenţii fiind dornici de cultură şi educaţie. Noi trebuie doar să îi ajutăm. Această bibliotecă este o emblemă a spiritului academic timişorean şi politehnist”, a declarat Viorel Şerban (foto), rectorul Universităţii Politehnica.“Lumea a evoluat mult din 1921, când a fost inaugurată Universitatea şi când aveam o bibliotecă modernă pentru acele timpuri. Acum am ajuns şi noi la nivelul unei biblioteci europene. S-au schimbat tendinţele, tehnologia, altele erau vremurile atunci şi altele sunt cerinţele actuale. Avem peste 700.000 de cărţi. Ne-a luat şase luni să mutăm toate cărţile din biblioteca veche în cea nouă”, a declarat Erica Otăşteanu, directorul Biblioteci UPT.


Proiectul a demarat în 1996, elaborarea proiectului a fost făcută în 2002, iar începerea lucrărilor a avut loc în 2006. Valoarea investiţie a fost de 11,476 de milioane de euro. Încă mai este de lucru la realizarea unui amfiteatru.
  

 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările