Cum loveşte pandemia în copiii cu părinţi divorţaţi. Starea de urgenţă, folosită ca „armă“ pentru ruperea legăturii cu „celălalt“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii dintre copiii cu părinţi divorţaţi sunt privaţi în această perioadă de întâlnirea cu unul dintre părinţi FOTO Shutterstock
Unii dintre copiii cu părinţi divorţaţi sunt privaţi în această perioadă de întâlnirea cu unul dintre părinţi FOTO Shutterstock

În multe dintre procesele de divorţ care implică şi copii se ajunge la situaţii tensionate în care cei mici sunt folosiţi ca „arme”.

”Adevărul” a prezentat în aprilie 2018 cum pot ajunge să fie folosiţi copiii de soţii aflaţi în conflict. Una dintre metode este sabotarea programului de întâlniri, de către părintele căruia i-a fost încredinţată custodia cu celălalt părinte. Avocatul Ovidiu Şerban, managing associate Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners, a explicat pentru „Adevărul” că în contextul crizei COVID-19 „există cazuri în care unul dintre soţi profită de această stare pentru a-şi justifica refuzul de a respecta fie programul de legături personale al celuilalt părinte cu copilul/copiii, fie refuzul la plata pensiei de întreţinere stabilită de către instanţă”. „Adevărul” a şi prezentat cazul unui tată căruia instanţa i-a interzis să îşi vadă fetele, invocându-se criza COVID-19.

Avocatul Ovidiu Şerban a explicat că în această perioadă, părinţii ar trebui să treacă peste orice neînţelegeri şi să se asigure că există o legătură a copilului cu ambii părinţi. „Situaţii precum aceasta, de auto-izolare prelungită la domiciliu combinată cu o avalanşă de ştiri negative, ne pot face mai puţin încrezători şi uneori chiar paranoici. Întâlnim din ce în ce mai des situaţii în care unul dintre părinţi refuză legăturile personale ale copiilor cu celălalt părinte (cu care copiii nu locuiesc) invocând riscul de infectare cu COVID-19. Un părinte responsabil trebuie să ia toate măsurile necesare pentru sănătatea copilului său, atât cea fizică, cât şi cea psihică, emoţională. De aceea este importat ca şi în această perioadă de auto-izolare copiii să poată avea contact cu ambii părinţi, să discute zilnic cu părintele cu care nu locuiesc permanent, prin telefon sau alte mijloace de comunicare, să se întâlnească periodic, să desfăşoare activităţi/jocuri împreună. Prioritar rămâne interesul superior al copilului şi conştientizarea faptului că izbucnirea unui posibil război între părinţi îl poate afecta iremediabil.  Acest lucru trebuie evitat de către părinţi, cât mai mult cu putinţă”, a explicat avocatul.

Ovidiu Şerban a mai arătat că în cazurile în care părintele căruia i-a fost încredinţată custodia copilului refuză să respecte programul de legături dintre copil şi celălalt părinte, se poate deschide un proces care se judecă în regim de urgenţă „dacă totuşi vă aflaţi în situaţia în care celălalt soţ invocă, în mod abuziv, starea de urgenţă pentru a nu vă permite să petreceţi timpul alocat cu copiii, pentru început îl puteţi notifica prin intermediul unui executor judecătoresc să respecte programul stabilit de către instanţă”. „În cazul unui eşec al acestui demers, în conformitate cu dispoziţiile legii române, puteţi formula o cerere de chemare în judecată pe calea ordonanţei preşedinţiale în vederea aducerii la îndeplinire a acestei obligaţii. Astfel de cereri sunt considerate urgente şi se judecă inclusiv pe perioada stării de urgenţă, aspect confirmat de  majoritatea Curţilor de Apel din România”, a mai explicat avocatul Şerban pentru „Adevărul”.

Călătoria cu copilul în timpul programului de legături personale

Pentru situaţiile în care un părinte doreşte să călătorească în această perioadă cu copilul, iar soţul căruia i-a fost încredinţat copilul nu este de acord, există posibilitatea solicitării unui consimţământ în instanţă, pe calea ordonanţei preşedinţiale, dar pentru ca o astfel de cerere să poată fi aprobată e nevoie de argumente „beton”. „Cu toate acestea, trebuie ţinut cont de restricţiile de circulaţie respectiv de potenţialul pericol la care pot fi expuşi copiii în ţările respective. Tocmai de aceea, o astfel de cerere trebuie foarte bine motivată, iar garanţiile de securitate şi prevenţie ar trebui să fie foarte mari. Recomandarea noastră este să evitaţi astfel de situaţii şi, cel mai bine, să profitaţi de această stare şi petreceţi cât mai mult timp cu copiii acasă sau în proximitatea locuinţei”, a mai explicat avocatul.

Divorţul, posibil doar la notar

Ovidiu Şerban a mai arătat că aceia care vor să divorţeze în această perioadă, o pot face doar la notar procesele de divorţ nefiind în categoria celor urgente. „În cazul în care relaţiile de familie s-au deteriorat iremediabil şi divorţul este singura soluţie, trebuie să aveţi în vedere că activitatea instanţelor de judecată este suspendată în această perioadă, fiind permisă, cu titlu de excepţie, doar judecarea anumitor cauze justificate de o urgenţă deosebită, cum ar fi instituirea/confirmarea unor ordine de protecţie sau măsuri provizorii cu privire la minori. Divorţul nu se află printre acestea. Cu toate acestea, dacă există acord între soţi cu privire la desfacerea căsătoriei şi asupra aspectelor ce ţin de exercitarea autorităţii părinteşti asupra minorilor, este posibil ca divorţul să fie realizat la notar. Fie că apelaţi la notar sau la instanţă, recomandarea este să discutaţi în prealabil cu un avocat specializat care să vă ofere anumite linii directoare ce trebuie respectate, astfel încât demersul să nu genereze ulterior consecinţe nedorite”, a mai arătat avocatul Ovidiu Şerban.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite