Recomandările unui apreciat medic român pentru bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare. Ce tratament se aplică celor infectaţi cu COVID-19

Recomandările unui apreciat medic român pentru bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare. Ce tratament se aplică celor infectaţi cu COVID-19

Persoanelor care suferă de boli cardiovasculare li se recomandă izolarea faţă de restul populaţiei

Categoriile cele mai afectate de infecţiile cu Covid-19 sunt, potrivit unor cercetări din domeniul medical, persoanele care suferă de afecţiuni cardiace. Alexandru Mischie, medic cardiolog Centre Hospitalier Montlucon, din Franta, a prezentat un posibil tratament pentru bolnavi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Medicul român susţine că există o interacţiune între bolile cardiovasculare şi COVID-19. Sudiile medicale realizate până acum indică faptul că persoanele care suferă de boli de inimă, cerebrovasculare şi diabet reprezintă clasa cu cel mai ridicat risc. Medicul Alexandru Mischie recomandă ca aceste persoane să rămână izolate faţă de restul populaţiei: „Într-o lucrare publicată pe 19 martie în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie,  sunt prezentate recomandări pentru pacienţii cardiaci, împreună cu o trecere în revistă a ceea ce se cunoaşte în prezent din literatura de specialitate disponibilă despre această boală. Datele analizate în această lucrare au sugerat o interacţiune clinică strânsă între COVID-19 (sau SARS-CoV2) şi bolile cardiovasculare. Afecţiunile cardiovasculare preexistente la o persoană facilitează infecţia cu COVID19 conform unei analize pe 1.527 de pacienţi: astfel, pacienţii hipertensivi reprezintă 17,1% dintre cei infectaţi, pacienţii cu boli cardiovasculare si cerebrovasculare reprezintă 16,4% şi pacienţii diabetici reprezintă 9,7% din totalul de pacienţi infectaţi. Acest lucru arata ca pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare se situează in clasa de risc foarte înalt, de aceea aceşti pacienţi ar trebui sa stea mult mai izolaţi decât restul populaţiei. Una din explicaţii este ca bolile cardiovasculare preexistente fragilizează mecanismele imunologice si funcţia imunitară, astfel permiţând virusului sa infecteze organismul mult mai uşor“.

Inflamaţie a muşchiului inimii

O pondere semnificativă dintre aceşti bolnavi, care au fost infectaţi cu COVID-19, au manifestat o inflamaţie a muşchiului inimii. „Infecţia cu acest virus a determinat intr-un mic număr de cazuri complicaţii cardiovasculare precum infarct miocardic, insuficienţă cardiacă, miocardite, aritmii, moarte subită, şoc cardiogenic şi boală tromboembolică venoasă. Intre 7 si 17% din pacienţii spitalizaţi pentru COVID-19 s-a observat o creştere a troponinei (marker de distrugere a fibrelor musculare miocardice), fapt ce nu înseamnă neapărat ca aceşti pacienţi au suferit un infarct miocardic, ci mai degrabă o inflamaţie a muşchiului inimii (miocardita)“, arată medicul Alexandru Mischie în studiul pe care l-a realizat.

Tratamentul

Medicul român prezintă şi un posibil tratament, medicamentele fiind utilizate, deja, în tratarea pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare, care suferă de infectare cu COVID-19: „În prezent, nu există un tratament cert pentru COVID-19. Totusi, unele medicamente antivirale, care sunt folosite fără o dovadă clară că ar putea fi de folos, pot da potenţialele efecte secundare cardiovasculare şi interacţiuni cu alte medicamente cardiovasculare, deci folosirea lor necesită monitorizare medicală. Cele mai utilizate medicamente în tratamentul COVID19 sunt:

  • Ribavirin poate interacţiona cu medicamentele anticoagulante (se recomanda monitorizarea);
  • Lopinavir/Ritonavir pot interacţiona cu medicamentele anti-agregante (diminuează activitatea Clopidogrel si potenţează activitatea Ticagrelor), pot interacţiona cu medicamentele anticoagulante (Apixaban ar trebui administrat la jumătate de doza terapeutica, Rivaroxaban contraindicat), pot interacţiona cu statine (Simvastatina ar trebui administrata in doza maximă de 20mg/zi si Rosuvastatina in doza de maximă 10mg/zi) si pot interacţiona cu medicamente antiaritmice (prelungirea intervalului QT pe ECG,  putând duce la aritmii cardiace majore).
  • Chloroquina/Hydroxychloroquina si Fingolimod interactioneaza cu medicamentele antiaritmice (betablocante, digoxina) si pot provoca aritmii cardiace majore.
  • Metilprednisolonul interacţionează cu medicamentele anticoagulante (se recomanda monitorizarea INR) şi poate avea de asemenea efecte adverse.

Experţii recomandă continuarea tratamentului cu inhibitori de enzima de conversie sau sartani pentru pacienţii hipertensivi care iau aceste medicamente“.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările