Jiul a fost populat cu o specie de peşte care a dispărut din apele râului în urmă cu o jumătate de secol

Jiul a fost populat cu o specie de peşte care a dispărut din apele râului în urmă cu o jumătate de secol

Râul Jiu a fost populat cu avat

Râul Jiu a fost populat cu o specie de peşte care a dispărut de aproximativ 50 de ani. Aproximativ 3.000 de puieţi au ajuns în râul Jiu.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Peştişorii au fost aduşi de către „Roata Populărilor", format din mai mulţi ingieri de la Facultatea de Acvacultura şi Piscicultură Timişoara, cu sprijinul Agenţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj. 
Claudiu Fiu, vicepreşedintele AJVPS Gorj, a spus că avatul a dispărut din apele Jiului din cauza poluării: „Pentru pescarii din Gorj este o zi importantă. Apele Jiului au fost populate cu o specie de peşte dispărută din zona noastra de 50 ani. Datorită lucrărilor de sistematizare şi canalizarea a Jiului în perioada comunistă, dar şi după, apele noastre au pierdut multe specii de peşti. Acestea fie au dispărut, fie au fost distruse de rapitori sau alte specii inovative. De câţiva ani, un grup de ingineri piscicoli din cadrul Facultăţii de Acvacultura şi Piscicultură Timişoara se ocupă cu repopularea habitatelor distruse introducând aceste specii nobile.
Astăzi, 29 mai 2020, în apele Jiului au intrat 3.000 puieţi din specia avat, care a dispărut în urma cu peste 50 ani ca urmare a suspensilor de cărbune venite pe apă din Valea Jiului.
Popularile au loc în mai multe locaţii din România, iar AJVPS Gorj a fost selectată pentru această populare datorită faptului că apele sunt în continuă refacere şi sunt păzite“, a spus Claudiu Fiu, vicepreşedintele AJVPS Gorj.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: