Care a fost primul nume al râului Jiu

Care a fost primul nume al râului Jiu

Râul Jiu formează un defileu spectaculos

Jiul, unul dintre cele mai importante râuri din România, străbate trei judeţe: Hunedoara, pe teritoriul căruia se formează, Gorj şi Dolj.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Primele însemnări legate de Jiu provin de la Herodot. Prima denumire a râului a fost Rhabon. Aşa apare în primele referiri importante despre cursul de apă pe care le fac istoricul Strabon şi  Pliniu cel Batrîn, în secolul a II-a d.H. Primul document în care este schiţat cursul râului aparţine lui Claudius Ptolomeus din Alexandria. În perioada de formare a statului dac, denumirea râului a fost înlocuită cu Gilfil sau Gilpil.
În anul 1700, râul apare într-o hartă cu actuala denumire. Stolnicul Cantacuzino a întocmit prima hartă în care râul figurează sub numele de Jiu. 
 
Jiul formează cel mai sălbatic defileu
 
Jiul se formează în depresiunea Petroşani, prin unirea Jiului de Vest cu Jiul de Est. Râul se întinde pe o lungime de aproape 350 de kilometri şi cuprinde un areal de 10.469 km. pătraţi. Adună apele a numeroşi afluenţi. 
Jiul formează cel mai sălbatic defileu din ţară, în lungime de 33 de kilometri, între localităţile Livezeni şi Bumbeşti Jiu. Această zonă face parte din Parcul Naţional «Defileul Jiului». 
Suprafata totala a Parcului este de 11.127 de hectare, majoritate, a acesteia aflându-se pe teritoriul judetului Gorj, 10.545 ha, iar restul revenind judetului vecin, Hunedoara

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările