FOTO Ialomiţa se pregăteşte de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pescarii din zona Vlădeni şi-au construit diguri din saci cu pământ cu ajutorul bărcilor FOTO:independentoline.ro
Pescarii din zona Vlădeni şi-au construit diguri din saci cu pământ cu ajutorul bărcilor FOTO:independentoline.ro

Ultimele informaţii cu privire la cotele apelor Dunării pe Braţul Borcea indică faptul că pericolul inundaţiilor încă persistă. Sectorul dunărean din judeţul Ialomiţa rămâne în continuare sub avertizarea hidrologică de cod galben, până pe data de 18 aprilie.

Potrivit site-ului de stiri independentonline.ro, apele Dunării au depăşit cotele de atenţie şi ameninţă să se apropie de cota de inundaţie.Nivelul apei va depăşi şi această cotă pe data de 14 aprilie cu 8 centimetri, informau la începutul acestei săptămîni oficialii din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Prefectura Ialomiţa.

Cea mai gravă situaţie este în zona Bentu, la kilometrul 34 al Braţului Borcea, acolo unde apele Dunării au erodat digul şi ameninţă să-l rupă. Pentru a evita o astfel de tragedie, o porţiune de 700 de metri din respectivul dig a fost îmbrăcat cu material geotextil şi saci cu nisip.

Eforturile autorităţilor

Pentru a evita pericolul iminent produs de revărsările Dunării, pe malul strîng al Braţului Borcea autorităţile locale din Feteşti şi Vlădeni au luat decizia de a întări digurile de apărare.

Într-o singură zi s-au folosit peste 20000 de saci cu pămînt. La Feteşti mai multe grădini aflate în apropierea malului Braţului Borcea au fost inundate, iar apa se afla la o distanţă de 17 centimetri de cota de inundaţii.

„Facem eforturi pentru a ţine piept viiturii. Să sperăm că ceea ce s-a întîmplat în 2010 nu se va repeta...“ a declarat Gheorghe Mitache, viceprimarul municipiului Feteşti.
În schimb, la Vlădeni, 50 de hectare de păşune au fost deja inundate.

Timp de o săptămînă localnicii au încercat să ţină piept apelor, întărind digul, dar apa s-a revărsat şi s-a infiltrat printre sacii cu pămînt.

„Am pus oamenii să care sacii cu barca, pentru că era singurul mijloc prin care puteam întări digul nostru. Ieri, erau doar 15 hectare de păşune inundată, acum sînt 50, pentru că apa s-a infiltrat prin dig“ a declarat Ion Voicu, viceprimarul comunei Vlădeni.
 

SloboziaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite