Târgoviştea turistică. La 27 mai 1600 Mihai Viteazul devine „voievod şi domn a toată Ţara Românească şi al Ardealului şi al Ţării Moldovei”

Târgoviştea turistică. La 27 mai 1600 Mihai Viteazul devine „voievod şi domn a toată Ţara Românească şi al Ardealului şi al Ţării Moldovei”

La data de 27 mai 1600 Mihai Viteazul devine „voievod şi domn a toată Ţara Românească şi al Ardealului şi al Ţării Moldovei”, realizând astfel prima unire politică a celor trei ţări române.

 
De la 1600, „nici un român n-a mai putut gândi unirea fără uriaşa lui personalitate, fără paloşul sau securea lui ridicată spre cerul dreptăţii, fără chipul lui de curată şi desăvârşită poezie”, scria metaforic Nicolae Iorga.
 
„În timpul domniei lui Mihai Viteazul, Târgovişte, capitala Ţării Româneşti, a fost locul unde s-a desfăşurat o intensă activitate diplomatică. Astfel, la mănăstirea Dealu, s-a semnat, în mai 1598, tratatul de alianţă cu delegaţia împăratului Rudolf al II-lea, prin care acesta se angaja să acorde subvenţii pentru întreţinerea unei armate de lefegii care să lupte împotriva turcilor. La Curtea Domnească din Târgovişte, Mihai Viteazul a conceput planul de unire a celor trei ţări române. În Biserica Domnească din Târgovişte se află unul dintre puţinele portrete ale bravului domnitor purtând coroană pe cap, lucru ce trimite la calitatea acestuia de voievod luptător pentru neatârnare”, se arată pe pagina de Facebook „Târgoviştea Turistică”.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările