Cum a ajuns să coste 4 lei un kilogram de cartofi în pieţele din România. „De la producători pleacă la jumătate din preţ“

Cum a ajuns să coste 4 lei un kilogram de cartofi în pieţele din România. „De la producători pleacă la jumătate din preţ“

În Lunguleţu sunt cultivate cu cartofi peste 3.000 de hectare, iar producţia anuală trece de 750.000 de tone

Cartofii îşi dublează preţul în această perioadă după ce pleacă de la producător şi până ajung ajung pe tarabele din pieţe.

Aşa se face că în momentul acesta, cartofii româneşti pleacă de la producători cu cel puţin 2 lei, iar la piaţă sau la raft regăsim şi adaosul vânzătorului, iar preţul final este dublu.
 
Comuna Lunguleţu din judeţul Dâmboviţa este vestită pentru producţia mare de cartofi însă în această perioadă a anului, în beciurile ţăranilor, abia se găsesc cartofi din producţia 2018, pentru că se păstrează foarte greu. Acesta este motivul pentru care preţul este atât de ridicat.
 
 
În Lunguleţu cartoful cu 2 lei/kg se vinde pentru că cererea este mare iar oferta extrem de mică. 
 
„Acum, în Lunguleţu, cartofii se vând cu 2 lei pe kilogram. E un preţ acceptabil pentru noi, mai ales că vara nu se vinde cu mai mult de 30-50 de bani kilogramul. Se întâmplă aşa pentru că cererea este mică şi producţia mare. Nu prea se mai găsesc acum cartofi. Mai au oamenii câteva sute de kilograme la momentul acesta, fiecare cum s-a gospodărit”, spune primarul comunei Lunguleţu, Ion Vlad. 
 
În această perioada agricultorii muncesc la însămânţarea terenurilor cu cartofi, care vor putea fi vânduţi la piaţa abia peste 3-4 luni. 
 
„Noi am recoltat cartofii spre sfârşitul primăverii 2018 - începutul verii. După ce au făcut socotelile cu sămânţa, cu ce au vândut şi-au dat seama că mai au puţin. Unii mai cumpără şi ei, pentru că nu le-au mai rămas. Cartofii nici nu se pot păstra foarte bine pe timp îndelungat. Este costisitor să scoţi cartofii în căldura aceea din lunile iulie-august. Este şi greu şi foarte scump să îi păstrezi atâtea luni. Este nevoie de nişte camere aerisite, de curent electric”, mai spune edilul.
 
 
Cartofii noi vor apărea în perioada iunie-iulie. Agricultorii spun că recoltarea va avea loc anul acesta în iunie, pentru că mulţi ţărani vor aştepta să vadă cum vor fi condiţiile meteo la însămânţare.
 
„În perioada aceasta se plantează coratofii pentru producţia de anul acesta. Se plantează în condiţii foarte bune acum, dar nu ştim cum o să fie. Unii au început să intre pe câmp să însămânţeze, chiar dacă pământul mai este ud, pe alocuri. În mod normal, prima recoltă de cartofi apărea la sfârşitul lunii mai. Anul acesta, cartofii noi vor apărea în perioada iunie-iulie", ne-a spus nea Gheorghiţă, agricultor.
 
în Lunguleţu, judeţul Dâmboviţa, există 1.000 de agricultori cu 1.000 de tractoare, care produc anual 100.000 de tone de varză, aproximativ 10% din varza produsă în România. Deşi este o producţie enormă ţăranii nu rămân cu mare lucru, iar cel mai mult de câştigat au angrosiştii care cumpără de la ei varză sau cartofi pe nimic şi vând în piaţă la un preţ mult mai mare.
 
De asemenea, în Lunguleţu sunt cultivate cu cartofi peste 3.000 de hectare, iar producţia anuală sare de 750.000 de tone.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările