FOTO VIDEO Cum s-a văzut inaugurarea primului metru de autostradă din Moldova - reportaj din mijlocul protestului #şîeu

FOTO VIDEO Cum s-a văzut inaugurarea primului metru de autostradă din Moldova - reportaj din mijlocul protestului #şîeu

Ştefan Mandachi, iniţiatorul campaniei "România vrea autostrăzi!". FOTO: Oana Şlemco

Peste 1.000 de oameni au venit la inaugurarea primului metru de autostradă din Moldova, construit în mod simbolic de omul de afaceri Ştefan Mandachi. Alte câteva sute de persoane au rămas blocate în trafic, pe E 85, şi au protestat unde i-a prins ora 15.00. Mitingul a fost paşnic, fără incidente.

Ştiri pe aceeaşi temă

A fost inaugurat primul metru de autostradă din Moldova, ca manifest pentru incapacitatea guvernanţilor din ultimii aproape 30 de ani să lege regiunea de restul tării printr-un drum modern de mare viteză. Peste o mie de oameni au fost prezenţi la evenimentul organizat de suceveanul Ştefan Mandachi.

Protestatarii au venit la Cumpărătura, localitatea din judeţul Suceava unde a fost construită autostrada de un metru, începând cu ora 13, ca să se asigure că vor prinde loc de parcare. Au fost inspiraţi, pentru că o oră mai târziu a început să se aglomereze drumul european 85. Şoferii au circulat cu dificultate pe ambele sensuri de mers, iar mulţi au ratat manifestarea din această cauză.

Participanţii au fost paşnici, au venit din ţară şi din străinătate, unii cu copiii mici de mână, alţii cu steaguri tricolore sau îmbrăcaţi cu tricouri imprimate cu „#şîeu”, sloganul campaniei „România vrea autostrăzi!”. Elevii de la clubul de robotică al Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Suceava au adus un roboţel pe care l-au creat în laboratorul şcolii pentru a circula pe autostrada construită de Ştefan Mandachi. 

La protest a participat şi un nevăzător din Galaţi care ne-a spus că îi este teamă să nu fie nevoit să plece din ţară pentru a doua oară. „Am venit la Suceava cu trenul, pentru că pe autostradă era cam aglomerat”, a glumit Valeriu Borşan. 

Ieşenii au fost şi ei prezenţi la protestul de la Suceava. Membrii Asociaţiei „Împreună pentru A 8” au venit să susţină „mesajul stransmis de Ştefan Mandachi”. „Luptăm de mai mulţi ani pentru autostrada A 8, care este foarte importantă pentru Moldova şi profităm şi de acest moment să mai facem un apel la cei care sunt în măsură să rezolve problema infrastructurii rutiere din Moldova”, ne-a declarat Viorel Apostol, preşedintele asociaţiei.

Preşedintele Fundaţiei „Ştefan cel Mare” de la Baia a venit la protest îmbrăcat în costum tradiţional, cu bundiţă şi iţari, şi a spus că Ştefan Mandachi este urmaşul lui Ştefan cel Mare. „Am descoperit un urmaş de-a lui Ştefan cel Mare, care vorbeşte despre Moldova. La nivel de România nu se discută despre Moldova. A scos în evidenţă că nu avem drumuri. Dacă mă întrebaţi cum ar arăta România cu autostrăzi aş spune că acesta este motorul dezvoltării unei ţări. Ar veni şi turiştii la noi, în Bucovina. Ar fi un element de progres”, ne-a spus profesorul Popa.

Aşadar, la protest au fost oameni diferiţi, din zone diferite, cu preocupări diferite care au răspuns provocării lansate de afaceristul Ştefan Mandachi. Iniţiatorul campaniei „România vrea autostrăzi!” a reuşit să transforme Suceava, pentru o zi, în capitala României.

Antreprenorul nu a întârziat nici măcar un minut la acţiunea de protest. A venit însoţit de prieteni apropiaţi. A tăiat panglica inaugurală a metrului de autostradă pe care l-a construit în mod simbolic, pe un teren agricol, situat la 50 de metri distanţă de E 85. A dat mâna cu oamenii  şi a câtat alături de ei imnul „Deşteaptă-te, române!”.Era vizibil emoţionat şi uşor copleşit de amploarea campaniei pe care a iniţiat-o. Între altele, a transmis că nu va intra în politică şi că va continua să facă demersuri pentru construcţia unei autostrăzi care să lege Bucovina de partea de sud a ţării. 

„Românii sunt pentru prima dată uniţi. Eu, Ştefan Mandachi, nu mă voi lecui, nu mă voi linişti până când nu voi avea autostradă aici, la Suceava, în Bucovina. Nu voi face politică. Idealul meu este să am autostradă, deşi nu ar trebui să fie un ideal, ar trebui să fie un lucru normal, decent (...) Noi, ca antreprenori, nu mai suntem fricoşi, nu mai suntem văzuţi ca prezumtivi hoţi. Suntem sute de mii de antreprenori solidari. Începe o etapă nouă şi pentru noi antreprenorii”, a transmis Ştefan Mandachi.

 

El a mai spus că va dona unei asociaţii non-profit terenul pe care a fost construit primul metru de autostradă din Moldova, cu tot cu zona de acces spre construcţie. „Nu ne-am aducat aici ca să facem show. Aş fi preferat ca acest metru de autostradă să fi fost făcut în urmă cu 20 de ani de altcineva (...). Nu am făcut asta pentru mine. Nu am intenţionat să îmi fac reclamă. A fost un lucru necesar. Acest metru de autostradă nu mai este al meu. Nu mai spuneţi că autostrada îmi aparţine mie. Acesta nu este protestul lui Mandachi. Este protestul lui Gheorghe, Vasile şi Ion (...)”, a mai spus Mandachi.

Manifestarea s-a încheiat în jurul orei 16. Oamenii au părăsit zona cu dificultate, din cauza aglomeraţiei. Chiar dacă au rămas în trafic, mulţi şi-au păstrat entuziasmul. 

 

Imagini din aceeasi galerie
  • Inaugurarea primului metru de autostradă FOTO Oana Șlemco
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările