Fostul inspector şef la Direcţia Antifraudă Suceava a scăpat de închisoare. Ionuţ Vartic a primit un an şi şase luni de închisoare cu suspendare

Fostul inspector
şef la Direcţia Antifraudă Suceava a scăpat de închisoare. Ionuţ Vartic a primit un an şi şase luni de
închisoare cu suspendare

Ionuţ Vartic, fostuş şef al Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava. FOTO Facebook/ Ionuţ Vartic

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuţ Daniel Vartic, fost inspector şef antifraudă la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală (DRAF) Suceava, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare cu un termen de supraveghere de doi ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat pe Ionuţ Daniel Vartic, fost inspector şef antifraudă la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală (DRAF) Suceava, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare cu un termen de supraveghere de doi ani pentru comiterea infracţiunii de „folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.

În acelaşi dosar a mai fost condamnat Corneliu Ciuchea, asociat şi administrator al societăţii comerciale Valea Obcinelor SRL, la doi ani de închisoare cu suspendare cu un termen de supraveghere de doi ani şi şase luni şi Lucica Botuşanu, administratorul de la SC Botuşanu COM SRL Fălticeni, la trei ani de inchisoare cu suspendare, în timp ce Filuţă Cerlincă, administratorul pensiunii “La Filuţă” din Mălini, acuzat de săvârşirea infracţiunii de delapidare, a fost achitat de judecatorii suceveni. Decizia magistraţilor suceveni este definitivă.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus, în aprilie 2015, trimiterea în judecată a inculpaţilor Ionuţ Daniel Vartic, inspector şef antifraudă la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală (DRAF) Suceava, pentru săvârşirea infracţiunilor de „folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii” (3 infracţiuni) şi „complicitate la delapidare” şi Corneliu Ciuchea, asociat şi administrator al societăţii comerciale Valea Obcinelor SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de „complicitate la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii” (3 infracţiuni) şi „trafic de influenţă”.

De asemenea, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe inculpaţii Lucica Botuşanu, administratorul de la SC Botuşanu COM SRL Fălticeni, pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă şi Filuţă Cerlincă, administratorul pensiunii “La Filuţă” din Mălini, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare.

Din rechizitoriul procurorilor DNA reiese că în zilele de 15 mai, 17 iunie şi 5 decembrie 2014, inculpatul Ionuţ Daniel Vartic, în calitate de inspector şef antifraudă în cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava – Serviciul Control nr.5, a transmis inculpatului Corneliu Ciuchea, în vederea transmiterii mai departe, informaţii ce nu erau destinate publicităţii, pe care le obţinuse în virtutea funcţiei sale, devoalând controale inopinate ce urmau să fie făcute la diverşi agenţi economici de către inspectori antifraudă. Scopul acestor divulgări a fost pe de o parte încercarea de a proteja operatorii economici agreaţi de Corneliu Ciuchea, iar pe de altă parte de a obţine pentru sine bunuri şi foloase necuvenite.

În perioada martie – noiembrie 2014, inculpatul Corneliu Ciuchea a pretins şi a primit de la inculpata Lucica Botuşanu suma totală de 90.000 de lei, în tranşe lunare de câte 10.000 de lei, lăsând-o să creadă că, prin influenţa pe care o are asupra unui funcţionar public neidentificat numit „Doctorul”, ar putea determina protejarea firmei acesteia din urmă în ceea ce priveşte controalele fiscale.

În perioada 1 – 2 noiembrie 2014, cu ocazia desfăşurării unei petreceri, inculpatul a acceptat oferta inculpatului Filuţă Cerlincă de a beneficia, în mod gratuit, de cazarea invitaţilor în cele 17 camere şi 5 apartamente ale unui complex turistic, administrat de acesta din urmă, ajutându-l astfel în activitatea infracţională pe omul de afaceri şi cauzând firmei un prejudiciu în valoare de 3.345 de lei.

În acest caz a fost dispusă măsura sechestrului asigurator asupra mai multor sume de bani ce aparţin inculpaţilor Ionuţ Daniel Vartic, Corneliu Ciuchea şi Filuţă Cerlincă. Procurorii DNA au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava.

La începutul lunii februarie 2015, Ionuţ Vartic, inspector şef la Direcţia Antifraudă Suceava şi Corneliu Ciuchea, patronul de la SC Valea Obcinilor SRL, au fost arestaţi la domiciliu, pentru folosire de informaţii nedestinate publicităţii şi complicitate la această infracţiune, inspectorul antifraudă fiind suspectat că-l anunţa pe omul de afaceri despre controalele la firmele sale. DNA a reuşit să documenteze cel puţin trei situaţii în care Vartic, fost şef ani buni la Garda Financiară Suceava, l-a avertizat pe Ciuchea că urmează să-i fie controlate chioşcurile acestuia din Bazar sau firmele unor apropiaţi ai omului de afaceri care deţine, printre altele, şi crâşma “Valea Obcinilor”, de lângă magazinul Lidl.

Alte ştiri pe această temă:

Unul dintre vicepreşedinţii Moldova Agroindbank, reţinut de CNA pentru abuz în serviciu

Monica Pop, pusă sub acuzare de DNA: Am rezoluţie ANI că nu este incompatibilitate. Este doar răzbunarea lui Vlad Voiculescu

Fostul secretar al judeţului Hunedoara a fost achitat definitiv pentru abuz în serviciu. Contestaţia DNA a fost respinsă

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările