Cum să pregăteşti cea mai gustoasă pâine la cuptor. Reţeta în trei paşi

Cum
să pregăteşti cea mai gustoasă pâine la cuptor. Reţeta
în trei paşi

FOTO: gustos.ro

Pâinea de casă la cuptor este sănătoasă şi gustoasă, dar puţini sunt cei care ştiu cum să o prepare ca să nu iasă nici uscată, şi nici crudă. Secretul nu constă doar în folosirea ingredientelor de calitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru prepararea pâinii aveţi nevoie de 1 kg de făină, 25 grame de drojdie, 10-15 grame de sare, apă sau lapte (aproximativ 400 ml).

Ca să preparaţi maiaua trebuie să dizolvaţi drojdia în aproximativ 100 de ml de lapte şi să adăugaţi câteva linguri de făina. Se lasă o oră în repaus.

Pentru prepararea aluatului, se amestecă făina cu sarea şi ulterior se adaugă maiaua. Se amestecă şi se adaugă apa/laptele pe rând, până ce se obţine un aluat elastic. Aluatul este lăsat la dospit până ce îşi dublează volumul. 

Apoi, aluatul se porţionează şi se modelează sub formă de bulci. Bulcile sunt lăsate la dospit aproximativ 30-40 minute. După dospire, bulcile se modelează în forma finală, se aşează pâinea în tava, unde se lasă la dospit între 30 şi  60 minute. Dospirea finală are rolul de a creşte volumul pâinii datorită fermentaţiei.

Apoi, pâinea se introduce în cuptorul încălzit în prealabil la 220 C. În funcţie de dimensiunea pâinii, coacerea durează între 40 şi 80 minute.

Se numeşte reţetă trifazică pentru că aluatul se lasă la crescut în trei faze diferite.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: