Cel mai gustos papricaş de cocoş cu găluşte. Secretul unui cunoscut gastronom pentru o carne fragedă
0Acest preparat se remarcă prin gustul bogat şi rafinat dat de carnea roşiatică a cocoşului, precum şi de legumele proaspete. Iar reţeta nu este complicată deloc.
Preparând acest fel de mâncare după reţeta gastronomului ardelean Mircea Groza, veţi obţine un preparat extrem de gustos, bogat în arome şi cu o carne fragedă.
Ingrediente: un cocoş grăsun, de la ţară, porţionat, o legătură de ceapă verde, o legătură de usturoi verde, trei ardei, patru-cinci roşii, boia, ouă, făină, patrunjel verde, sare, piper.
Mod de preparare: Începeţi prin a porţiona cocoşul, în bucăţi potrivite. Partea de grăsime o tăiaţi şi o puneţi pe foc, şi o faceţi jumări.
După ce s-a topit untura, rumeniţi bucăţile de carne pe toate părţile, săraţi şi adăugaţi o lingură generoasă de boia dulce; amestecaţi, având grijă să nu se ardă boiaua, apoi stingeţi cu apă caldă, cât să acopere carnea. Lăsaţi să fiarbă la foc mic, până ce carnea se găteşte. Gastronomul sălăjean susţine că deşi este mai fiboasă, carnea de cocoş va da un gust aparte mâncării. Tot ce trebuie să faceţi este să dovediţi răbdare şi să nu cădeţi tentaţiei de a o găti la foc mare.
Între timp, spălaţi şi tocaţi mărunt ceapa, usturoiul verde şi ardeii, opăriţi, curăţaţi şi tăiaţi roşiile cubuleţe.
Când carnea s-a frăgezit, o scoateţi din vas şi o ţineţi la cald. În untura rămasă puneţi, pe rând, legumele, săraţi şi piperaţi, apoi lăsaţi-le să se înmoaie, fără a se zdrobi. Puneţi carnea înapoi în vas, mai daţi câteva clocote, după care puneţi să fiarbă, cu ajutorul unei linguri, găluştele, preparate dintr-un amestec moale din ouă, făină, sare şi o mână de pătrunjel verde tocat.
Poftă bună!
Vă mai recomandăm:
Reţeta celei mai gustoase ciorbe de lobodă. Ingredientele care îi dau savoare
Din caietul de reţete al bunicii. Cum se prepară cea mai gustoasă supă cu găluşte