Oligarhul rus cu afaceri penale în România, stăpân de sclavi în Elveţia. Cum exploatează oameni miliardarul Rishat Safin pe „plantaţia“ din Geneva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miliardarul Rishat Safin, într-o fotografie de acum 10 ani, una dintre puţinele "scăpate" în spaţiul public FOTO Arhiva personală Reno
Miliardarul Rishat Safin, într-o fotografie de acum 10 ani, una dintre puţinele "scăpate" în spaţiul public FOTO Arhiva personală Reno

Un grup de 15 cetăţeni moldoveni, ruşi şi lituanieni povestesc cum au fost trataţi ca sclavii pe „plantaţia“ oligarhului rus Rishat Safin din Geneva. Miliardarul rus a devenit celebru în România prin afacerile suspecte cu carburanţi derulate în Ialomiţa, fapte care au condus la condamnarea la închisoare a primarului din Slobozia, Alexandru Stoica.

La începutul anului 2015, procurorii Parchetului de pe lîngă Judecătoria Slobozia îi puneau sub acuzare pe Alexandru Stoica - primarul Sloboziei, Agripina Costea - secretara instituţiei, George Corneliu Marian - şeful Direcţiei Urbanism, şi Aurelia Esterka - arhitecta şefă a oraşului, pentru comiterea infracţiunilor de fals intelectual şi instigare la fals intelectual. 

Datele procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia indicau faptul că cei trei au făcut posibilă, prin emiterea unei autorizaţii false, construirea unei benzinării la intrarea în oraşul Slobozia, deţinută de grupul petrolier Art Petrol Service. Respectivul concern petrolier este controlat de miliardarul rus Rishat Safin, a cărui familie se află în spatele fondării concernului petrolier Lukoil. Trimis în judecată alături de funcţionarii din subordine, primarul Stoica a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare în primă instanţă. 

Funcţionarii din subordine au fost la rândul lor condamnaţi, primind fiecare câte un an şi jumătate cu suspendare pentru că au acţionat la presiunile edilului. Cazul primarului care a semnat autorizaţia falsă se judecă în prezent la Curtea de Apel Bucureşti, după ce hotărârea Judecătoriei Slobozia a fost atacată de avocaţii inculpaţilor. Între timp, toţi cei trei funcţionari au fost suspendaţi din funcţii şi distribuiţi în diferite servicii ale Primăriei Slobozia, tot pe funcţii de execuţie. 

Scandalul din Ţara Cantoanelor

În timp ce primarul inculpat al Sloboziei aşteaptă decizia instanţei superioare de la Bucureşti, miliardarul rus Rishat Safin este implicat într-un nou scandal. Departe de graniţele României, la Geneva, 15 dintre foştii angajaţi ai acestuia îl acuză de faptul că i-a tratat ca nişte sclavi. Este vorba despre un grup de cetăţeni moldoveni, ruşi sau lituanieni. Aceştia au vorbit în exclusivitate pentru ziarul „Adevărul“ despre condiţiile în care au fost obligaţi să muncească într-una din cele două vile luxoase pe care miliardarul rus le deţine în Geneva, Elveţia.  

caz geneva

Abuzurile oligarhului rus s-ar fi petrecut între 2012 şi 2014. Ghenadie Oprea (41 de ani), cetăţean moldovean şi portughez, este unul dintre foştii angajaţi ai miliardarului care şi-a făcut curaj să  depună mărturie împotriva miliardarului Rishat Safin. „M-am angajat în 2012 şi am lucrat acolo timp de 27 de luni. Problema mea este legată de faptul că am muncit foarte multe ore fără să primesc salariul cuvenit. Munca începea dimineaţa devreme şi se termina târziu în noapte. Toate acestea în condiţiile în care primeam cel mult 1.000 de euro lunar. Condiţiile erau infernale. Ne trata superior pe fiecare dintre noi. Când pleca în concediu, avea pretenţia să facem poze la curte şi la casă ca să vadă faptul că noi ne facem treaba. Băga frica în noi şi ne vorbea urât“, susţine Ghenadie Oprea.  

Paşapoarte furate şi muncă la negru

Pe lângă salariile de mizerie pe care le primeau, foştii angajaţi ai miliardarului Rishat Safin reclamă faptul că acesta, împreună cu soţia sa, le-a sustras paşapoartele şi nu le-a făcut contracte de muncă legale. „Eu am adus-o şi pe soţia mea aici, să lucreze alături de mine. Ei nu i-a fost făcut contract de muncă. A refuzat să facă asta pentru a nu plăti, probabil, taxe la stat. Atât ea, cât şi eu eram plătiţi cu un singur salariu“, mai spune Ghenadie Oprea. Fostă învăţătoare în Republica Moldova, Valeria Jumir (42 de ani) povesteşte că a avut parte de acelaşi tratament în casa miliardarului din Geneva. Femeia a fost angajată să fie guvernantă a uneia dintre fetiţele oligarhului, însă a sfârşit prin a fi menajeră şi bucătăreasă. Mai mult, femeia susţine faptul că fetiţa de care trebuia să aibă grijă era învăţată de către părinţii săi s-o batjocorească. 

caz geneva

Programul său de lucru începea la ora 5.00 dimineaţa şi se încheia târziu în noapte. Totul pe un salariu care nu depăşea 1.000 de euro. A rezistat acestui calvar doar câteva luni, după care a revenit în Republica Moldova. „Tot în 2012 m-am angajat în casa lui Rishat Safin. Am găsit un anunţ pe internet. El prefera doar persoane vorbitoare de limbă rusă, pentru că în casă se vorbea doar rusă. Trebuia să ne trezim dimineaţa de la 5.00 să facem curăţenie în bucătărie, pentru că soacra sa se trezea înaintea noastră şi făcea mizerie. Apoi trebuia să pregătesc fetiţa pentru şcoală. Eram în permanenţă urmărită, iar dacă ceva nu era în regulă Safin Rishat şi soţia sa ne atrăgeau atenţia. Mi-a luat paşaportul şi am muncit la negru, fără contract de muncă. Munceam peste 17 ore pe zi, deşi programul era fix, de 8 ore. Aveam doar o zi liberă pe săptămână. O învăţau pe fetiţă să mă facă proastă şi să-mi spună că nu-s bună de nimic. Ca să-mi dea paşaportul m-am rugat de el şi l-am minţit că-mi trebuie să-mi aduc băiatul la Geneva“, mărturiseşte femeia chinurile prin care a trecut în casa oligarhului. 

„Este vorba despre un abuz“

Cazul celor 15 angajaţi ai miliardarului rus Safin Rishat a intrat în atenţia autorităţilor din Geneva. Totul prin intermediul Sindicatelor de Muncă (SIT), o asociaţie sindicală care protejează   interesele muncitorilor din Geneva. Într-o corespondenţă purtată cu reporterii „Adevărul“, Martine Bagnoud, secretar sindical în cadrul SIT, povesteşte pe larg ce s-a întâmplat cu muncitorii lui Rishat Safin. 

caz geneva

Potrivit explicaţiilor secretarei sindicale, miliardarul rus i-a angajat pe toţi muncitorii în baza unui anunţ postat pe internet. Ar fi abuzat de ei, obligându-i să lucreze între 70 şi 89 ore săptămânal, adică de două şi chiar trei ori mai mult decât prevede legislaţia în muncă a Elveţiei. Plata ajungea la maximum 3 franci elveţieni pentru o oră. Martine Bagnoud confirmă poveştile cutremurătoare ale oamenilor. „Este, într-adevăr, vorba despre un abuz. Calvarul a început încă de când oamenii au ajuns în Geneva. Le-au fost confiscate paşapoartele, orele de muncă nu se mai terminau, oamenii au fost agresaţi verbal, iar salariile erau foarte mici“, susţine Martine Bagnoud. 

Miliardarul ameninţă că va riposta

Reprezentanţii sindicali din Geneva au denunţat cazul către Oficiul Cantonal de Inspecţie a Muncii din Geneva (OCIRT), instituţie cu atribuţii similare Inspectoratului Teritorial de Muncă din România. Christina Stoll, directorul general al instituţiei, a refuzat să facă declaraţii cu privire la acest caz, invocând legile în vigoare din Elveţia. „Nu vă putem confirma sau infirma existenţa cazului, pentru că este ilegal să vorbim despre astfel de situaţii particulare“, a precizat Christina Stoll, director general OCIRT, din Geneva. 

În schimb, miliardarul rus Safin Rishat a comentat acuzaţiile care îi sunt aduse prin intermediul avocatului său din Geneva, Pascal Abey. Acesta a precizat că va contesta toate acţiunile îndreptate împotriva clientului său. „Domnul Safin Rishat va contesta toate acţiunile îndreptate împotriva sa. De asemenea, domnul Safin Rishat nu ştie să existe vreo acţiune legală care să-l vizeze. Oricum, dacă vor exista demersuri care să-i lezeze drepturile personale, va efectua acţiuni împotriva autorilor“, susţine avocatul Pascal Abey. 

Falsuri grosolane pentru benzinăria lui Safin de la Slobozia 

caz geneva

Ancheta procurorilor la Primăria Slobozia vizează emiterea unei autorizaţii de construire semnată de funcţionari, în frunte cu primarul Alexandru Stoica, la începutul anului 2013, pentru construirea obiectivului „staţie distribuire carburanţi“. Documentele primăriei au fost eliberate înainte ca oficialii firmei Art Petrol Service, controlate de oligarhul Rishat Safin, să obţină avizele legale din partea Gărzii de Mediu, a Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Actele au fost depuse la dosar ulterior semnării autorizaţiei, iar primarul Stoica a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani de închisoare cu executare. Între timp, Judecătoria Slobozia a decis ca benzinăria Art Oil să fie închisă până la obţinerea unei autorizaţii legale. Soluţia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, iar benzinăria este încă deschisă. 

Citiţi şi:

Benzinărie controlată în România de magnatul rus Safin Rishat, închisă printr-o decizie a Judecătoriei Slobozia

Oligarhul rus care controlează concernul Art Oil, implicat în procesul penal al primarului din Slobozia. Acesta a fost citat să depună mărturie în instanţă

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite