Medicul care face performanţă cu mâinile goale, într-un spital sărac de provincie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Nicolas Iordan  este singurul specialist urolog din Ialomiţa FOTO: independentoline.ro
Medicul Nicolas Iordan  este singurul specialist urolog din Ialomiţa FOTO: independentoline.ro

Singurul medic urolog din Ialomiţa îşi tratează pacienţii cu mâinile goale. Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia unde doctorul profezează nu-şi permite să cumpere un aparat astfel încă specialistul să ofere consultaţii aşa cum a învăţat la rezidenţiat în Anglia.

A renunţat la Anglia pentru a fi medic la Slobozia

În urmă cu un an, Urologia era o secţie inexistentă în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia. Toţi bolnavii care sufereau de afecţiuni specifice erau transferaţi pe loc la spitalele din Capitală. Ea a luat fiinţă o dată cu venirea la Slobozia a medicului Nicolas Iordan, în vârstă de 30 de ani.

S-a pregătit 11 ani pentru a îmbrăca halatul alb. A studiat medicina chiar şi în străinătate. Cu toate acestea, a considerat că cel mai bine îşi poate practica profesia la el în ţară. După un an şi jumătate de rezidenţiat în Anglia, tânărul doctor a decis că este mai bine să se întoarcă înapoi în România.

A renunţat la un salariu de 3000 de lire pe lună, echivalentul a 15000 de lei, la cursuri gratuite şi aparatură de ultimă generaţie pentru a fi medic într-un spital de provincie. Şi l-a ales pe cel de la Slobozia.

„Există un miraj al muncii în afară pentru că salariile sunt bune, iar condiţiile de lucru decente. Însă, în afară de asta, viaţa în străinătate are multe minusuri.  Mai ales din punct de vedere social!“ îşi motivează medicul Nicolas Iordan, pentru site-ul independentoline.ro,  alegerea făcută.

Medic într-un spital fără aparatură

În spitalul de provincie unde profesează, considerat cel mai mare din judeţul Ialomiţa, medicul Nicolas Iordan îşi tratează pacienţii aproape cu mâinile goale. Are nevoie de un aparat de endo-urologie cu frecvenţă joasă pentru a asigura serviciile medicale aşa cum a învăţat în Occident.

Un astfel de aparat costă între 16000 şi 20000 de euro, bani de care unitate medicală nu dispune. Aparatul l-ar putea ajuta să investigheze şi cazurile mai grave, fără a fi nevoie ca pacienţii să ia drumul spitalelor dotate din Bucureşti.

Chiar şi în condiţiile acestea, medicul reuşeşte să asigure asistenţa medicală şi să pună diagnostice precise.

„Înainte, nimeni nu putea să investigheze un pacient cu probleme urologice. Pacienţii sunt investigaţi aici, iar dacă se impune îi trimitem la Bucureşti. Putem să facem intervenţii de mică chirurgie şi să asigurăm consultaţii ambulatoriu în Policlinică. Tot e ceva decât nimic!“ adaugă medicul urolog, pentru site-ul independentoline.ro. 

Pe lista priorităţilor medicul adaugă şi venitul. Câştigă cel mult 2000 de lei pe lună, bani care îi ajung pentru strictul necesar. Ar vrea ca sistemul să-i ofere un salariu decent din care să-şi permită ca, măcar o dată pe lună, să participe la congrese şi conferinţe medicale.

„Participarea la un congres poate ajunge până la 600 de euro. E foarte important să mergi acolo pentru că se organizează cursuri de specialitate, ai şansa să descoperi tot ce e nou în medicină... Dacă nu îţi permiţi, nu mergi!“ mai spune doctorul. Şi-ar mai dori ceva: pacienţi care să aibă încredere în serviciile pe care el şi colegii săi le oferă.

Citiţi şi: Cum erau trataţi bolnavii din Bărăgan cu două secole în urmă

FOTO Poveste în halat alb. A ales un spital din Bărăgan, în locul  centrelor medicale din Anglia

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite