Veteranul legendarei familii Memish a murit. „Cu el s-a mai dus o părticică din lumea Slatinei de altădată“

Veteranul legendarei familii Memish a murit. „Cu el s-a mai dus o părticică din lumea Slatinei de altădată“

Vestea tristă a dat-o, pe Facebook, prietenul său Dan Stoichicescu FOTo: facebook/DAn Laurenţiu Stoichicescu

Hashim Memish, veteranul familiei de albanezi cunoscută în toată lumea pentru produsele de gelaterie şi cofetărie, s-a stins din viaţă. Anunţul l-a făcut prietenul său, Dan Stoichicescu.

„Încă un prieten drag sufletului meu a plecat astăzi către astre! Drum lin către stele, HASHIM!
Dumnezeu să te odihnească în linişte şi pace!
O să-mi lipseasca lungile noastre discuţii despre fotografie“, a scris pe Facebook, duminică, 11 aprilie 2021, Dan Laurenţiu Stochicescu.
 
 
„E o veste total neaşteptată, mai ales că eu zilele trecute am vorbit cu el. Ştia că merg la Arhive şi îl interesa tot ce găsesc, documente, despre familia Memish. Mi s-a părut la fel de vivaceşi de binedispus ca întotdeauna. Mi se părea nemuritor Hashim. Cu el s-a mai dus o părticică din lumea Slatinei de altădată. Iubea acest oraş, îl interesa fiecare clădire, şi acum, din oraşul ăsta. Este o pierdere mare, sentimentală, pentru acea parte a Slatinei din sufletul nostru.
 
Îl cunosc pe Hashim de când am venit în Slatina.  Treceam în fiecare dimineaţă, în drum spre muzeu, şi ne dădeam «Bună dimineaţa!», sau când urcam, la fel, opream la îngheţata lui şi cele mai bune torturi de îngheţată le-am luat de el. Era răsfăţul nostru, de marile sărbători, ne pregătea aşa, special.
Sunt convinsă că sufletul lui bun va sta în lumină, acolo Sus!“, a spus şi istoricul Aurelia Grosu, pentru „Adevărul“.
 
Familia de albanezi care s-a stabilit la Slatina cu peste un secol în urmă este parte a istoriei oraşului. „La atletul albanez“, afacerea familiei, este cel mai cunoscut brand al oraşului, fiind, practic, locul pe care niciun vizitator nu-l ratează. Din mâna albanezilor au mâncat îngheţată şi au băut bragă şefi de stat, ambasadori, mari actori, mari fotbalişti, vedete de muzică uşoară etc.. Preşedintele Nicolae Ceauşescu l-a condus pe invitatul său de seamă, preşedintele Franţei, Charles de Gaulle, prin faţa prăvăliei albanezilor, cei doi fiind serviţi cu celebra bragă, iar aceasta este doar una dintre vizitele celebre care se leagă de istoria albanezilor. Toate aceste momente erau povestite cu un har aparte de Hashim Memish, omul care şi-ar fi dorit să vadă renăscut oraşul copilăriei sale, o mare dezamăgire pe care Hashim o trăia fiind faptul că partea istorică a urbei se dărâmă fără ca autorităţile să intervină.
 
Vă recomandăm şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările