Revoltător: şcoala din Olt care a primit gratis sute de teste Covid-19 a trimis acasă o clasă de elevi fără să-i poată testa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testele primite încă nu au fost folosite, deşi şcoala a trecut printr-o situaţie în care testarea ar fi fost de mare ajutor FOTO: Adevărul
Testele primite încă nu au fost folosite, deşi şcoala a trecut printr-o situaţie în care testarea ar fi fost de mare ajutor FOTO: Adevărul

Cea mai mare şcoală din judeţul Olt, care a primit sponsorizare 700 teste rapide pentru depistarea SARS-CoV-2, a trimis în online o clasă de liceu după depistarea unui caz de COVID, fără ca elevii să poată fi testaţi.

Direcţia de Sănătate Publică Olt a transmis, joi, 11 februarie 2021, şcolii, dar şi reporterului „Adevărul“, că în urma consultării cu responsabilii de la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a stabilit că cele 700 teste rapide primite cu titlu de sponsorizare de Colegiul Naţional „Ion Minulescu“ Slatina pot fi folosite pentru testarea profesorilor şi a elevilor. 

Se invocă în acest sens un ordin de ministru, însă, spune directorul şcolii, prof. Chriastian Ionescu, lucrurile nu sunt nici pe departe lămurite.

 „Mi-au trimis o notă prin care spuneau acest lucru, dar nu ştiu exact cum (n. red. - pot fi folosite testele), am solicitat şi eu precizări de la cabinetul nostru medical. Care este modalitatea exactă nu ştiu, trebuie să precizeze cabinetul medical, aştept şi eu. Probabil că până luni le vom avea. Noi comunicăm în scris, este mai greu verbal. Chiar astăzi am făcut o solicitare către dumnealor în care să ne spună ce se întâmplă şi care este modalitatea în care le vor folosi. Probabil că vor găsi o soluţie“, a precizat, vineri, 12 februarie, directorul şcolii. 

Testele primite drept spronsorizare, pe de altă parte, nu au fost preluate de personalul cabinetului medical şcolar, care a invocat la începutul săptămânii că aşteaptă precizări de la DSP.

Între timp, marţi seara a fost anunţat şi primul caz de COVID-19 depistat de la revenirea în bănci. Este vorba de un elev dintr-o clasă a XI-a, care a prezentat simptome şi a fost testat acasă de către părinţi, rezultatul testului rapid fiind ulterior confirmat şi de proba recoltată de DSP. De a doua zi colegii de clasă ai elevului au rămas acasă, trecându-se la şcoala din faţa calculatorului, iar trei dintre colegi, stabiliţi drept contacţi direcţi în cadrul anchetei epidemiologice, sunt carantinaţi la domiciliu. Este vorba de colegul de bancă al elevului testat pozitiv şi de colegii din banca vecină. Deşi în această situaţie s-ar fi putut folosi testele rapide pentru a fi testaţi toţi colegii, dată fiind conjunctura, respectiv lipsa de precizări invocată de personalul medical al cabinetului, acest lucru nu s-a întâmplat. 

„Avem acel elev de la o clasă a XI-a şi cred că putea fi testată toată clasa, dar… Acum sunt în online, toată clasa. Pe elev l-au testat părinţii, după care ne-au anunţat pe noi, noi am anunţat DSP-ul, DSP-ul a trimis pe cineva, l-au retestat, ca să fie siguri că este, au constatat că este… În urma discuţiilor s-a hotărât ca întreaga clasă să intre în online pentru o perioadă de 14 zile. Sunt şi trei copii carantinaţi, contacţi, colegul de bancă şi alţi doi colegi din banca vecină. Netestaţi. Cazul a apărut marţi, marţi-seara am aflat“, a mai spus directorul Christian Ionescu.

Astăzi, în urma actualizării situaţiei privind incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19, se va adopta în CJSU decizia ca 26 de localităţi din judeţ, printre acestea şi municipiul Slatina, să treacă în scenariul 2 de funcţionare. Acest lucru presupune că vor veni la şcoală doar copiii din grădiniţe, şcoala primară şi elevii din clasele terminale (gimnaziu, liceu şi şcoli profesionale).

Vă recomandăm şi: 

De ce nu pot fi folosite 700 de teste rapide donate unei şcoli. „Credeam că e o bucurie asta, dar văd că e o problemă“

Din nou în online. Şcolile din 26 localităţi din Olt trec în scenariul galben de funcţionare. Vezi lista

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite