De ce nu pot fi folosite 700 de teste rapide donate unei şcoli. „Credeam că e o bucurie asta, dar văd că e o problemă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O firmă privată a donat 700 teste rapide celei mai mari şcoli din judeţul Olt FOTO: C.I.
O firmă privată a donat 700 teste rapide celei mai mari şcoli din judeţul Olt FOTO: C.I.

Directorul celei mai mari unităţi şcolare din judeţul Olt a primit cu titlu de donaţie 700 de teste rapide pentru depistarea SARS-CoV-2, însă personalul medical din cabinetul şcolar a refuzat să le preia

În condiţiile în care testarea în masă pentru depistarea SARS-CoV-2 a personalului din şcoli, deşi s-a propus, nu s-a realizat înainte de întoarcerea la clasă, o şcoală din Olt a primit donaţie de la o firmă privată 700 teste rapide, dar pe care nu le poate, deocamdată, folosi.

Directorul unităţii de învăţământ care numără peste 2.000 suflete, aproximativ 1.800 elevi şi peste 200 de cadre didactice şi personal didactic auxiliar şi nedidactic, s-a gândit să le folosească la cerere pentru testarea profesorilor şi a elevilor. S-a lovit însă de refuzul categoric al personalului din cabinetul şcolar, care nu a vrut să le preia şi cu atât mai mult să le folosească, invocând lipsa de procedură. Totul se întâmplă la Colegiul Naţional „Ion Minulescu“ din Slatina, care are cabinet medical şcolar deservit de un medic şi patru asistente medicale, personal angajat al Direcţiei de Protecţie şi Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Slatina.

„Noi suntem vinovaţi, că le-am primit, sau cei care ni le-au dat sponsorizare“

„Doamna doctor nu prea ar vrea să le facă. Zice că nu sunt primite de la DSP, şi dacă nu sunt primite de la DSP este o problemă, că ei cum justifică faptul că fac teste?! Ştiţi că în România nicio faptă bună nu trebuie să rămână nepedepsită. Noi suntem vinovaţi că le-am primit, sau cei care ni le-au dat sponsorizare, de la Electrocarbon“, a explicat, ironic, directorul liceului, prof. Christian Ionescu. Personalul medical nici măcar nu le-ar fi văzut, aşa că nu a putut invoca alte motive, legate, eventual, de certificare sau de calitatea testelor.

„Nu ştiu dacă sunt compatibile sau nu (n.r. - cu ce a repartizat Ministerul Sănătăţii în şcoli), pentru că nici măcar n-au venit să le vadă. Nu stau de taină. (…) Sunt ca cele din farmacii. Cabinetul nostru are un doctor şi patru asistente. Pentru că avem atât de «puţini», nu se doreşte să … Ca nu cumva să dea în brânci, să se extenueze“, a mai spus directorul, menţionând că a avut o discuţie cu medicul cabinetului, care i-a transmis că are rezerve, pentru că lucrurile nu sunt foarte clare.

„De ce să ne legăm la cap dacă nu ne doare?“

„Am sentimentul că există această temere întrucât tot ceea ce se descoperă trebuie raportat. Orice rezultat se raportează. Vă daţi seama că dacă eu testez 700, fiţi convinsă că vor ieşi câţiva, ceva se va-ntâmpla. Şi-atunci de ce să ne legăm la cap dacă nu ne doare?“, spune directorul.

Testele au fost date în grija unui angajat al şcolii, din afara cabinetului, iar dacă lucrurile nu se clarifică în scurt timp, directorul este hotărât să acţioneze pe cont propriu.

„Se pot face şi dacă îşi doreşte fiecare. Cele de la DSP au regimul acela, că se foloseşte numai dacă există simptome. Oricum, aceste teste deocamdată nu le are cabinetul medical în grijă, pentru că nu a dorit să le ia. (…) Să ştiţi că eu pot să rezolv treaba. Am vorbit cu cadre didactice care au pregătirea necesară şi chiar au fost de acord să rămână câteva ore, să iau legătura şi cu părinţi de la comitetul de părinţi, care sunt doctori, asistenţi, şi să găsesc o perioadă de 2 ore astfel încât să facem testarea. Eu mă gândeam că este o bucurie că avem aceste teste, dar văd că deja se creează o problemă din aceste teste şi nu văd de ce, că-i păcat. Mă gândeam că poate mai obţinem. Deşi avem patru asistenţi cu un medic, termoscanarea, atribuirea de măşti, totul se face de către personalul şcolii, în speţă de către femeile de serviciu, de către profesori, învăţători…“, a mai spus directorul, vizibil nemulţumit.

Nu există precizări clare

Lucrurile nu sunt mai clare nici la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Olt. Cei de aici ştiu ce-i de făcut cu testele primite de la minister. Este vorba de 20.800 teste rapide primite astăzi şi repartizate către şcolile din judeţ, care vor fi folosite pentru testarea rapidă atunci când fie apar simptome, fie există anumite suspiciuni privind eventuala infectare. Aceste teste „trebuie raportate, fie că sunt pozitive, fie că sunt negative, pentru a putea fi contorizate în platformă, în platforma COVID“, a declarat şefa serviciului Medicină Şcolară din cadrul DSP Olt, medicul Magdalena Stegaru.

Treburile sunt încurcate dacă cineva vine şi le dă gratuit, însă. „Pentru testele care vin ca donaţii nu ştim nici noi ce să le spunem, ce precizări să facem în sensul ăsta. (…) Nu sunt unitate privată ca să facă teste la cerere, un laborator privat, nu ştiu ce să zic, nu am precizări de făcut în sensul ăsta, deocamdată“, a mai spus dr. Stegaru, menţionând că va face demersuri pentru a lămuri situaţia.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Elevii şi dascălii din Poşta Câlnău au găsit lacătul pe poarta şcolii. Decizia aparţine Primăriei VIDEO

Sorin Cîmpeanu: Calitatea actului educaţional a scăzut foarte mult. E greu de crezut că vom recupera tot

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite