REPORTAJ Nepotul lui Nicolae Ceauşescu, înmormântat la Scorniceşti cu onoruri militare. „L-a distrus că lumea îi lua familia peste picior“

REPORTAJ Nepotul lui Nicolae Ceauşescu, înmormântat la Scorniceşti cu onoruri militare. „L-a distrus că lumea îi lua familia peste picior“

Jandarmii au fost prezenţi pentru a prezenta onorul FOTO Alina Mitran

Emil Bărbulescu, nepotul de soră al fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu, a fost înmormântat marţi, 5 martie, la Scorniceşti. A fost condus la cimitir de aproape 200 de rude, prieteni şi cunoscuţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aproape 200 de oameni l-au condus la groapă pe nepotul lui Nicolae Ceauşescu, fiul Elenei Bărbulescu, cel care a murit înainte să împlinească 58 de ani, în cursul dimineţii de duminică, 3 martie.
 
Familia a permis accesul presei, dar a spus, în acelaşi timp, că nu va face declaraţii. Prietenii lui Emil Bărbulescu, cei care l-au cunoscut de-a lungul timpului, dar mai ales localnicii, care văd în dispariţia sa, simbolic, o stingere a speranţei pentru Scorniceşti, au vorbit numai de bine despre nepotul dictatorului Nicolae Ceauşescu.
 
De la înmormântare au lipsit sora mai mai mare, Nadia, aflată în Franţa, şi fiica lui Bărbulescu, obligată să plece înainte de înmormântare. Nici vărul Valentin Ceauşescu şi nici soţul verişoarei Zoe Ceauşescu nu au fost prezenţo. Dintre rudele care mai trăiesc, au ajuns la înmormântare fiul lui Emil Bărbulescu şi câţiva veri, printre aceştia numărându-se şi fiul singurului frate al lui Nicolae Ceauşesc rămas în viaţă. 


Foşti şi chiar şi actuali directori de instituţie, profesori, un duhovnic din Oradea, foşti colegi de şcoală militară, rudele numeroase din partea tatălui (ramura Bărbulescu), au stat până la finalul slujbei oficiate de şase preoţi.
 
„A fost unchiul lui şi aşa au fost timpurile“ 
 
Prietenii şi cunoscuţii au simţit nevoia să spună că tot ce i se poate imputa lui Emil Bărbulescu este că a fost membru al familiei Ceauşescu. „A fost unchiul lui, aşa spune şi în carte, n-a negat niciodată, aşa au fost timpurile. A vrut să se reîncadreze după 1990, n-a mai reuşit, a suferit mult. Am vorbit cu el acum doi-trei ani şi-mi spunea că nu se simte bine. «Băi, Mărine, nu ştiu cât oi mai duce-o, cât oi mai fi, da’ mie nu mi-e bine!», îmi spunea atunci. Ce poţi să spui de rău de el, dacă a ajutat pe toată lumea!“, mărturisea unul dintre verii săi, Marin Stoica.
 
„L-a distrus singurătatea asta, şi când a văzut că toată lumea îi ia familia peste picior!“, e de părere primarul interimar al Scorniceştiului, Ion Prioteasa, de asemenea prezent la înmormântare, care a mărturisit că erau amici din 1973, din şcoală.
 
„Ce s-a întâmplat cu neamurile lui l-a măcinat mult“
 
Colegii din şcoala militară, promoţia 1980, au aflat de la televizor că fostul lor coleg a murit. Câţiva au venit să-l conducă la cimitir. Au adus cea mai impunătoare coroană şi au ţinut să precizeze că-şi amintesc de el cu drag, deplângând însă soarta pe care a înfruntat-o după 1990.
 
„A rămas acelaşi faţă de noi, niciodată n-a avut o atitudine superioară. După Revoluţie s-a retras la Scorniceşti, ne-am întâlnit mai rar. Perioada închisorii şi ce s-a întâmplat cu neamurile lui l-au măcinat mult, l-au distrus sufleteşte“, a declarat colonelul Ion Tănase.
 

 
„Au venit în vizită şi şi-au făcut nevoile în casă, c-au zis că noi am dus-o bine!“
 
Mulţi săteni au venit la înmormântarea lui Emil Bărbulescu. Spun că prezenţa lui le amintea cumva de trecutul frumos al aşa-zisului oraş. Aşa, sunt obligaţi să vadă crudul adevăr. „Pierderea lui, pierderea lor, înseamnă greu, greu la mulţi. N-avem serviciuri, n-avem nimic, vai de capul nostru! Să-nviem pă domnu' Ceauşescu, să facă ce-am avut! Au venit în vizită şi şi-au făcut nevoile în casă, lume din alte părţi, c-au zis că noi am trăit bine pe vremea lui Ceauşescu!“, spune o localnică.
 
Să nu spună nimeni în viaţă că noi, de la Scorniceşti, am avut un avantaj pe timpul lui Ceauşescu! Toată lumea a avut la fel. Şi noi cumpăram pe cartelă. Da’ acum nu mai e fabrică de bere, nu mai e fabrică de brânză, nu mai e sere, nu mai e nimic, pe nicăieri! Dacă spuneam cuiva că suntem din Scorniceşti, veneau şi ne scuipau, nu ştiu că am avut ce-au avut şi ei“, o completează altcineva.
 
În aşteptarea cortegiului, politică

Cortegiul a parcurs un drum lung de câţiva kilometri: de la casa părintească, spre biserica din centrul oraşului şi înapoi către cimitirul situat pe deal, pe drumul spre Poboru. Unii participanţi la înmormântare au mers direct la cimitir.
„Ştiţi cum stă treaba? 25 de ani au stat ei, 25 de ani au stat şi ăştia! Ce-au făcut unii, ce-au făcut alţii, se vede cu ochiu’ liber. Şi ei au avut, au şi ăştia şi mai mult, n-aţi văzut pe unde-şi mai duc banii?! Noi ce-am avut atunci nu ştiu dacă astăzi mai avem, dar de undeva trebuie să se-ndrepte lucrurile!“, spun sătenii.
Foştii colegi de şcoală militară ai lui Emil Bărbulescu se arată supăraţi că li s-au tăiat salariile. „Boc a fost, şi el, un executant!“. Numele Băsescu îl pomenesc cu obidă: „Ce, mă, nici gradu’ nu-l mai scrie pe cupon, nici «domnul», nimic nu mai suntem!“, se arată indignaţi de politica actuală.
 
Onoruri militare
 
Pentru slujbă, a venit de la Oradea un duhovnic apropiat mamei lui Emil Bărbulescu. Elena Bărbulescu, sora lui Ceauşescu, care a murit în 2001, era cunoscută pentru slujbele religioase făcute părinţilor săi în perioada comunistă şi pentru ajutorul dat mai multor mănăstiri din judeţul Olt.
 
La procesiune au participat foşti subordonaţi ai lui Emil Bărbulescu, dar şi actuali angajaţi ai Ministerului de Interne. O grupă de jandarmi a fost convocată în dispozitiv la înmormântare pentru a prezenta onorul, la ieşirea din biserică. În decembrie 1989 Emil Bărbulescu şef în structurile Ministerului de Interne din judeţul Olt.
 

La înmormântarea lui Emil Bărbulescu a venit și sculptorul care a realizat statuia lui Nicolae Ceaușescu, plasată în curtea casei părintești, după ce autoritățile locale au refuzat să amenajeze o alveolă în centrul orașului FOTO Alina Mitran

Imagini din aceeasi galerie
 • La înmormântarea lui Emil Bărbulescu a venit și sculptorul care a realizat statuia lui Nicolae Ceaușescu, plasată în curtea casei părintești, după ce autoritățile locale au refuzat să amenajeze o alveolă în centrul orașului FOTO Alina Mitran
 • Foștii colegi de școală militară au aflat de moartea colegului lor de la televizor FOTO Alina Mitran
 • Ultimul drum a fost foarte lung FOTO Alina Mitran
 • Emil Bărbulescu a fost înhumat alături de bunicii săi, părinții lui Nicolae Ceaușescu, și de mama sa FOTO Alina Mitran
 • Vărul Marin Stoica spune că Emil Bărbulescu și-a asumat întotdeauna originile FOTO Alina Mitran
 • Rudele nepotului lui Ceaușescu au refuzat să facă declarații, cerând decență FOTO Alina Mitran
 • Foarte mulți prieteni și cunoscuți au venit să-l conducă pe ultimul drum FOTO Alina MItran
 • Au fost prezenți și foști și actuali directori FOTO Alina Mitran
 • Sora Eugenia (stânga) i-a fost alături în ultimele zile FOTO Alina Mitran
 • O mică slujbă a avut loc în curtea bunicilor săi, din imediata vecinătate a casei în care și-a trăit ultimii ani FOTO Alina Mitran
 • La mica biserică din cimitir a avut loc ultima parte a slujbei FOTO Alina Mitran
 • Cei mai mulți dintre participanți au stat până la înhumare FOTO Alina Mitran
 • Au fost și prieteni, au fost și localnici care nu i-au vorbit niciodată FOTO Alina Mitran
 • Jandarmii au fost prezenți pentru a prezenta onorul FOTO Alina Mitran
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările