UPDATE VIDEO Percheziţii DNA la Primăria Şelimbăr şi la Oficiul de Cadastru din Sibiu. Prejudiciul estimat în dosar depăşeşte 100 de milioane de euro

UPDATE VIDEO Percheziţii DNA la Primăria Şelimbăr şi la Oficiul de Cadastru din Sibiu. Prejudiciul estimat în dosar depăşeşte 100 de milioane de euro

Primarul Daniel Maricuţa, al sosirea impreuna cu anchetatorii al Primaria Selimbar

Procurorii DNA Serviciul Teritorial Alba Iulia au făcut vineri percheziţii în mai multe judeţe, printre care şi Sibiul.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE: Primarul Daniel Maricuţa şi-a petrecut ziua cu anchetatorii. Acesta a fost luat de dimineaţă de la apartamentul său din cartierul sibian Vasile Aron, iar după amiază a ajuns la sediul Primăriei Şelimbăr, pentru a asista la percheziţii. 
 
„Mecanismul a fost simplu, în momentul în care a ajuns primar primul lucru l-a angajat în funcţie pe fostul primar, pe Tatu, fiindcă a spus că el are mâna şi pixul care asemnat vechile procese verbale şi dacă voia să schimbe un proces verbal cu punerea în posesie a unui teren avea nevoie de domnul tatu fiindcă venea cu un alt proces verbal, bun, îl ataşa. Cred că în jur de vreo 10 ani de zile Cadastrul nu a avut hărţile Şelimbărului, toate hărţile şi punerea în posesie stăteau la primar în sertar. El foarte mult timp nu a vrut să elibereze titlurile de proprietate fiindcă a mers pe un şantaj în sensul că cumpăra terenurile până să elibereze titlul de proprietate, până ca omul să ştie unde are vechiul amplasament pe un antecontract, pur şi simplu împuternicea pe cineva să facă o procură să poată să vândă cui vroia el prin fel şi fel de oameni. Sunt sute de oameni care sunt ferm convins că din momentul ăsta au curajul să vină să vorbaescă, vor fi foarte multe nulităţi absolute ale contractelor abuzive care s-au făcut, sunt oameni din Răşinari, oameni din Şelimbăr, din Mohu, din Veştem, care pur şi simplu au fost constrânşi să-şi vândă terenul şi ei de fapt nu ştiau unde au terenul, nu l-au văzut niciodată. Cu saşii din Germania au mers în Germania, au făcut nişte procuri, le-au dat nişte bani la oameni, i-au minţit că nu mai au teren şi oamenii şi-au vândut terenuri pe bani puţini, i-au făcut lui sau cui trebuia nişte procuri şi au venit şi şi-au luat terenuri foarte importante, cu poziţii foarte bune, pe care el ulterior prin oamenii lui le-a vândut la preţuri exorbitante, de milioane de euro. Eu zic că la ora actuală Maricuţa este cel mai bogat primar din România, prin terenurile pe care le deţine prin interpuşii lui şi chiar prin banii care îi are.
 
La proprietatea de pe DN 1 noi îi spunem Casa Poporului fiindcă de multe ori l-am asemuit cu Ceauşescu, şi are o mentalitate ca Ceauşescu, totul sau nimic, şi un om care gândeşte în felul ăsta a trebuit să-şi facă o super casă, cred că are o valoare de peste 3-4 milioane de euro investiţia respectivă, de multe ori ne-am pus întrebarea şi cum de a avut curajul să o construiască, că din salariul de primar chair nu ştiu cum poţi să-ţi construieşti aşa ceva. Cred că personal nu are niciun teren, el foloseşte câteva persoane apropiate prin care lucrează şi cred că are în jur de 200 de hectare numai pe Şelimbăr. Abuzurile lui erau sţiute de toată lumea, toţi oamenii îngenucheau în faţa lui, a ştiut să-i cumpere, avea un mod extraordinar de a cumpăra oamenii, începând de la o sticlă de vin cum îi plăcea să spună, că i-a cumpărat pe mulţi chiar cu o sticlă de vin şi cu o sponsorizare de doi bani, până la a da locuri de casă, aici a fost un joc foarte important în ultimii opt ani de zile că mulţi oameni cu funcţii în Sibiu îţi făceau mutaţii pe Şelimbăr şi li se dădeau copiilor lor locuri de casă şi în felul acesta într-un fel îi cumpăra, când avea nevoie de ei îi suna şi le cerea protecţie”, a spus Doru Şandru, fost viceprimar al comunei Şelimbăr.

 
Vasile Mironescu, fost consilier local, spune despre edil că s-ar fi crezut de neatins. „Marcicuţa şi cu secretara au făcut ce au vrut ei, ei erau Dumnezeul aici. El a venit şi şi-a îmbogăţit toţi prietenii lui. Maricuţa a fost Dumnezeul aici, numai unde vroia el se construia”, a spus Vasile Mironescu. 
 

UPDATE: Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile au loc la locuinţa primarului din Şelimbăr, Daniel Maricuţa, la secretarul din comună, la un specialist în cadastru, un consilier personal al primarului, consilieri locali şi foşti primari sau viceprimari. Se fac de asemenea percheziţii la mai mulţi notari din Sibiu printre care Victoria Bianu, Radu BUcşă, Mariana Tolciu, Tudor Tolciu, Dorin Suciu. 

Cercetările se fac sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, dare de mită, trafic de influenţă , cumpărare de influenţă , abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals în legătură cu dobândirea de terenuri pe raza comunei Şelimbăr de la persoane îndreptăţite la reconstituire şi la eliberarea titlurilor de proprietate. Membrii grupului şi-ar fi creat un avantaj patrimonial estimat la 114.340.750 Euro
 
Primarul din Şelimbăr este acuzat că ar fi constituit împreună cu persoane din Primăria Şelimbăr care deţin funcţii de secretar, responsabili cadastru, consilier local (Elena Scumpu, Maria Melniciuc şi Ioan Iuga), o grupare infracţională ce avea ca scop dobândirea de terenuri aflate pe raza comunei Şelimbăr de la persoane care erau îndreptăţite la reconstituire şi vânzarea acestor terenuri investitorilor la preţ mare. Potrivit surselor citate, primarul Maricuţa, Elena Scumpu şi Maria Melniciuc ar fi modificat şi falsificat numeroase documente de punere în posesie pentru a putea face modificările în ceea ce priveşte amplasamentul şi suprafaţa atribuită fiecărei persoane, astfel ca prin interpuşi să devină proprietari ai acelor terenuri aflate în zona comercială sau zona de centură a oraşului Sibiu pe care le-ar fi valorificat ulterior la preţuri f mari. Ioan Iuga ar fi valorificat terenurile pentru sume mari de bani şi ar fi despăgubit persoanele care şi-au câştigat dreptul în instanţă sau care în procesele intentate aveau şanse la o soluţie favorabilă, răscumpărându-le acestora terenurile. De asemenea acesta ar fi intermediat cumpărarea de terenuri de către Daniel Maricuţa. 
 
În vederea valorificării terenurilor, Daniel Maricuţa şi Elena Scumpu, persoane care aveau atribuţii în eliberarea autorizaţiilor şi a documentaţiilor de construcţie (PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizaţii de construire) ar fi in dicat indicau potenţialilor investitori să cumpere teren deţinut de Ioan Iuga, la un preţ peste preţul pieţei, asigurându-le prin aceasta că nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor şi derularea investiţiei. În acelaşi scop, pentru a nu cumpăra teren de la alţi proprietari, primarul ar fi dispus ca certificatele fiscale pentru aceştia să fie eliberate cu menţiunea interdicţiei de construire.
 
Pe parcurs, având ca mobil obţinerea pentru membrii săi de foloase, la gruparea infracţională ar fi aderat Sorin Haiduc, Nicolae Mustaţă – consilier local în cadrul Consiliului Local Şelimbăr, Constantin Deac, consilier local şi fost viceprimar al comunei Şelimbăr, Ioan Tatu, fost primar şi fost consilier în cadrul CL Şelimbăr, Lucain Cândea, Marius Grecu şi Marius Lupu. 
 
Între membrii presupusei grupări infracţionale ar fi existat relaţii încă din anul 2003, mulţi dintre aceştia dobândind teren pe amplasamentul centurii ocolitoare, ajutaţi fiind de Daniel Maricuţa, Elena SCumpu şi Maria Melniciuc care ar fi identificat terenurile, ar fi pus într-un timp scurt persoanele apropiate în posesie fie pe locuri neatribuite sau pe amplasamentul altor persoane şi ar fi înaintat documentele pentru eliberarea titlurilor, pentru ca apoi Elena Scumpu să se ocupe de scoaterea parcelelor din circuitul agricol în baza aceluiaşi proiect de construire parc auto şi târg auto, pentru maximizarea profitului. 
 
Primarul din Şelimbăr ar fi fost beneficiarul sumelor de bani încasate, acesta ar fi fost de asemenea cel care ar fi luat deciziile în cadrul grupului infracţional, singurul criteriu fiind interesele patrimoniale persoanele sau ale membrilor grupului, potrivit surselor citate.
 
Astfel, în aplicarea prevederilor legale, la nivelul anului 1991, pe raza comunei Şelimbăr, s-a făcut punerea în posesie pentru persoanele care îşi cunoşteau limitele proprietăţii şi vechiul amplasament, eliberându-se în acest sens adeverinţe de proprietate şi au luat efectiv în posesie terenurile, le-au stabilit limitele prin ţăruşi, unii le-au chiar îngrădit, lucrându-le timp de mai mulţi ani iar pentru parcelele luate în posesie s-a putut reconstitui planul parcelar.
 
La momentul în care a devenit primar nu erau eliberate titlurile de proprietate şi nici întocmite procesele verbale de punere în posesie. Primarul, Elena SCumpu, Maria Melniciuc şi Ioan Iuga ar fi văzut posibilitatea îmbogăţirii ilicite, avându-se în vedere faptul că localitatea Şelimbăr se află în imediata apropiere a Municipiului Sibiu. Aceştia ar fi identificat persoane care aveau dreptul la reconstituirea sau la constituirea dreptului de proprietate pentru suprafeţe mari de teren, dar care din cauza vârstei înaintate, a imposibilităţii de deplasare, a faptului că locuiau în străinătate şi prin cererile formulate li s-a spus de la nivelul primăriei Şelimbăr că nu mai există teren, că vor primi teren într-o zonă greu accesibilă, că vor fi propuşi pentru despăgubiri), membrii grupului în frunte cu primarul Maricuţa i-ar fi determinat să renunţe la dreptul lor pentru sume derizorii. Primarul, Elena Scumpu şi Maria MElniciuc ar fi refuzat să îndeplinească atribuţiile de membrii ai comisiei şi ar fi amânat persoanele care s-au prezentat în mod repetat la Primărie pentru a se întocmi procesul verbal de punere în posesie şi titlul de proprietate sau ar fi efectuat aceste activităţi fără ştirea proprietarului. Sătule de drumuri fără rezultat sau ameninţate cu acordarea de despăgubiri infime, speriate că nu vor mai primi nimic, aceste persoane ar fi fost dispuse să cedeze dreptul lor primarului şi celorlalţi membrii din grupul infracţional. Astfel Maria Melniciuc s-ar fi ocupat de modificarea tuturor amplasamentelor deja stabilite în fapt în 1991( deci anterior preluării funcţiei de primar de Maricuţa)  astfel încât terenul obţinut în asemenea manieră să fie însumat într-un bloc compact, într-o zonă cu valoare mare (ex: centura oraşului, zona comercială, de blocuri noi construite de diverşi investitori).  Odată eliberat titlul de proprietate, acesta ar fi fost vândut unui alt membru al grupării, pentru ca ulterior să facă obiectul mai multor acte translative de proprietate prin diferite persoane interpuse pentru a i se pierde urma. Ajuns în final în posesia lui Ioan Iuga şi Petru Droc, acesta ar fi fost vândut pentru sume mari de bani investitorilor care au construit blocuri în zonă, centre comerciale.
 
 
Un exemplu despre cum ar fi lucrat gruparea infracţională este următorul: La data de 27.01.1998  o persoană îndreptăţită  depune la Primăria Şelimbăr cerere de reconstituire  dreptului de proprietate .Timp de mai mulţi ani, solicitarea rămâne nesoluţionată, deşi acesta a întrebat de nenumărate ori care este stadiul de soluţionare al cererii. De fiecare dată însă au fost amânaţi. La un moment dat, aproximativ în  2004, cel în cauză ar fi fost abordat de primarul Maricuţa care l-ar fi întrebat dacă nu îi vinde lui terenul şi i-ar fi spus să ia legătura cu Ioan Iuga şi că, dacă este de acord cu vânzarea către el, cererea sa se va rezolva în scurt timp. Primarul i-ar fi propus i-a propus suma de 10.000 de lei. Persoana îndreptăţită neavând cunoştinţă despre întinderea reală a dreptului său sau cu privire la amplasamentul terenului (date care nu i-au fost furnizate niciodată de reprezentanţii Primăriei care deţineau documente în acest sens), deoarece nu a reuşit să rezolve nimic în tot acest timp, a fost de acord să vândă terenul. Astfel, la data de 28.12.2004, Ioan Iuga s-ar fi prezentat la domiciliul său, însoţit  de Claudia Şodolescu, cumnata primarului, şi l-ar fi dus la un notar unde a semnat contractul de vânzare. Anterior o persoană s-ar fi prezentat la domiciliul său şi i-ar fi înmânat acestuia suma de 10.000 de lei, specificând că banii sunt de la primar. A semnat actele la notar, care erau deja redactate la momentul sosirii sale, fără să le citească, neavând cunoştinţă la acel moment că titlul  fost emis, ce suprafaţă i-a fost atribuită sau amplasamentul unde se află terenul. De asemenea nu a solicitat anterior eliberare unui certificat fiscal şi nici a  altui document necesar întocmirii actului autentic. După semnarea contractului timp de 2 ani de zile, nici cumnata primarului şi nici notarul nu au efectuat nici un demers în vederea întabulării titlului de proprietate. Abia în anul 2006, în baza schiţei vizată de OCPI terenul este întăbulat pe numele celui în cauză , asta deşi el vânduse terenul în 2004. Ulterior, în 2006, fără ca vânzătorul să se mai prezinte la notar se încheie un alt contract de vânzare cumpărare, având acelaşi obiect, respectiv cele 3,7800 ha teren din titlul 2309/5/2004. Terenul este astfel întăbulat pe numita Şodosescu Claudia. La data de 1.06.2006 terenul se dezmembrează în două parcelele, una de 28.900 mp şi alta de 8.900 mp. Terenul de 8.900 mp trece prin cumpărare în proprietatea lui Sorin Haiduc. În aceeaşi zi, pentru acest teren de 8.900 mp se încheie o promisiune de schimb cu Doina Dijmărescu precum şi o promisiune din partea acesteia că îl va vinde lui Ioan Iuga. Terenul în suprafaţă de 28.900 mp este vândut apoi unui cumpărător. Anterior încheierii primei tranzacţii, cunoscând faptul că terenul îi va reveni, primarul împreună cu Elena SCumpu şi Maria Melniciuc ar fi întocmit procesul verbal de punere în posesie pentru suprafaţa de 3,78 ha. Punerea în posesie şi eliberarea titlului s-ar fi făcut cu încălcarea prevederilor legale. Astfel persoana îndreptăţită nu ar fi fost încunoştiinţată despre punerea în posesie, nu ar fi fost prezentă la punerea în posesie, nu i-ar fi fost înmânat un exemplar din procesul verbal împreună cu schiţa terenului, de asemenea procesul verbal nu este completat cu toate datele, lipsind data punerii în posesie şi semnătura proprietarului. De asemenea titlul nu i-a fost comunicat. În aceeaşi perioadă, pentru a-şi putea atribui terenul într-o zonă cu valoare economic, primarul împreună cu Elena SCumpu şi Maria Melniciuc ar fi efectuat punerea în posesie peste amplasamentele deţinute de alte persoane, pentru care acestea deţineau adeverinţe, încălcând astfel art. 2 din Legea 1/2000  care stipula faptul că reconstituirea dreptului de proprietate să se facă pe vechiul amplasament dacă acestea sunt libere.  Prin fata săvârşită membrii grupării au intrat, prin intermediul Claudiei Şodolescu, în posesia unui teren în suprafaţă de 3,78 ha care la acest moment, având în vedere preţul de 130 Euro/mp cu care Ioan Iuga valorifică terenurile în zonă este estimat la 4.914.000 EURO.


UPDATE: Percheziţiile din judeţ sunt în Sibiu, la sediul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, şi în Şelimbăr, la sediul Primăriei din localitate.

 
Potrivit directorului Oficiului Judeţean de cadastru şi Publicitate Imobiliară, Puiu Fesan, anchetatorii au solicitat mai multe documente în câteva cazuri de restituire a proprietăţilor, la Şelimbăr.
 
"Solicită nişte documente legate de lucrări care s-au executat pe legile fondului funciar pentru restituirea proprietăţilor, în Şelimbăr, în baza unui mandat de percheziţie emis de către judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Alba Iulia. Oamenii vin şi cer nişte documente pe care le avem noi arhivate aici pentru a pune cap la cap ce ştiu eu ce reclamaţii făcute probabil de cetăţenii României. Probabil că de la reclamaţii s-a pornit tot. Au venit dânşii cu vreo 10-15 nume şi am dat la carte funciară să scoată încheierile, să scoată titlul de proprietate, procesul verbal de punere în posesie, tot absolut. Dânşii au mai solicitat în decursul anilor, nu este prima dată", spune Puiu Fesan. Potrivit sursei citate, doar au fost solicitate documente, nu au fost luaţi angajaţi ai instituţiei şi duşi la audieri. 


Potrivit unui comunicat DNA, "Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2005-2015.

 
În cursul zilei de 14 octombrie 2015, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, se desfăşoară percheziţii domiciliare în 61 locaţii situate în judeţele: Sibiu, Braşov, Ilfov şi Neamţ, din care 2 sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.
 
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei". 
 
Ştire în curs de actualizare. 
 

Vă mai recomandăm: 

 
Un subofiţer de jandarmerie din judeţul Sibiu a provocat un accident rutier soldat cu rănirea uşoară a unei persoane. Bărbatul a părăsit imediat locul evenimentului, fiind găsit câteva ore mai târziu de poliţişti, care au constatat că acesta avea şi o alcoolemie ridicată.
 
 
Mulţi dintre cumpărătorii de autoturisme second-hand le găsesc abia după achiziţie „viciile ascunse“. Un specialist a explicat, pentru „Adevărul“, care sunt greşelile cele mai comune făcute de clienţii neexperimentaţi.
 
 
Bărbatul care a ucis cu bestialitate la începutul lunii martie o femeie pentru care făcuse o adevărată obsesie a fost condamnat de către Curtea de Apel Alba Iulia la închisoare pe viaţă. Decizia instanţei este definitivă.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările