Averea fabuloasă a lui Daniel Maricuţa, primarul comunei Şelimbăr, cercetat într-un dosar de corupţie cu prejudiciu estimat de peste 100 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilul din Şelimbăr, al cărui nume apare în dosarul de corupţie în care DNA face miercuri percheziţii la Sibiu, are o avere considerabilă.

Potrivit declaraţiei de avere depusă în anul 2014, edilul comunei Şelimbăr deţine împreună cu soţia un teren agricol de 0,5 hectare în Avrig, unul intravilan de 1,18 hectare în Sadu, două terenuri în Şelimbăr, unul agricol de 13,61 de hectare şi un extravilan de 0.99 hectare şi un luciu de apă de 10,5 hectare. 

Primarul deţine de asemenea câte jumătate din patru imobile, un apartament de 29,95 metri pătraţi în Avrig şi unul de 89,6 metri pătraţi în municipiul Sibiu, o casă de 912 metri pătraţi în Şelimbăr şi un spaţiu comercial de 1.782 de metri pătraţi în Sadu. 

Primarul a mai declarat un autoturism Audi A 6 fabricat în 1999 precum şi alte bunuri din categoria celor a căror valoare depăşeşte 5.000 de euro şi care, însumate, valorează 471.000 de euro. Este vorba despre ceasuri, un set de tacâmuri şi cai de echitaţie, cei mai valoroşi, 455.100 de euro. Primarul a mai declarat acţiuni sau părţi sociale la trei societăţi comerciale, cu o valoare totală la zi, la data depunerii declaraţiei, de 417.317,5 lei. 

Marciuţa a declarat pentru anul fiscal anterior depunerii declaraţiei, deci 2013, venituri totale de 30.180 de lei din indemnizaţia de primar iar soţia sa, venituri totale de 24.204 lei. Primarul a  mai declarat un venit de 10.000 de euro obţinut din vânzarea unor cai.

Primarul Daniel Maricuta la perchezitii al Primaria Selimbar

Prejudiciu estimat de peste 100 de milioane de euro

Mai multe percheziţii ale procurorilor DNA au loc miercuri în Sibiu şi alte trei judeţe, într-un dosar de corupţie. În Sibiu, percheziţiile au loc la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, la Primăria Şelimbăr, la locuinţa primarului din Şelimbăr, Daniel Maricuţa, la secretarul din comună, la un specialist în cadastru, un consilier personal al primarului, consilieri locali şi foşti primari sau viceprimari. Se fac de asemenea percheziţii la mai mulţi notari din Sibiu printre care Victoria Bianu, Radu BUcşă, Mariana Tolciu, Tudor Tolciu, Dorin Suciu. 

Cercetările se fac sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, dare de mită, trafic de influenţă , cumpărare de influenţă , abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals în legătură cu dobândirea de terenuri pe raza comunei Şelimbăr de la persoane îndreptăţite la reconstituire şi la eliberarea titlurilor de proprietate. Membrii grupului şi-ar fi creat un avantaj patrimonial estimat la 114.340.750 Euro

Primarul din Şelimbăr este acuzat că ar fi constituit împreună cu persoane din Primăria Şelimbăr care deţin funcţii de secretar, responsabili cadastru, consilier local (Elena Scumpu, Maria Melniciuc şi Ioan Iuga), o grupare infracţională ce avea ca scop dobândirea de terenuri aflate pe raza comunei Şelimbăr de la persoane care erau îndreptăţite la reconstituire şi vânzarea acestor terenuri investitorilor la preţ mare. Potrivit surselor citate, primarul Maricuţa, Elena Scumpu şi Maria Melniciuc ar fi modificat şi falsificat numeroase documente de punere în posesie pentru a putea face modificările în ceea ce priveşte amplasamentul şi suprafaţa atribuită fiecărei persoane, astfel ca prin interpuşi să devină proprietari ai acelor terenuri aflate în zona comercială sau zona de centură a oraşului Sibiu pe care le-ar fi valorificat ulterior la preţuri f mari. Ioan Iuga ar fi valorificat terenurile pentru sume mari de bani şi ar fi despăgubit persoanele care şi-au câştigat dreptul în instanţă sau care în procesele intentate aveau şanse la o soluţie favorabilă, răscumpărându-le acestora terenurile. De asemenea acesta ar fi intermediat cumpărarea de terenuri de către Daniel Maricuţa. 

image

În vederea valorificării terenurilor, Daniel Maricuţa şi Elena Scumpu, persoane care aveau atribuţii în eliberarea autorizaţiilor şi a documentaţiilor de construcţie (PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizaţii de construire) ar fi in dicat indicau potenţialilor investitori să cumpere teren deţinut de Ioan Iuga, la un preţ peste preţul pieţei, asigurându-le prin aceasta că nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor şi derularea investiţiei. În acelaşi scop, pentru a nu cumpăra teren de la alţi proprietari, primarul ar fi dispus ca certificatele fiscale pentru aceştia să fie eliberate cu menţiunea interdicţiei de construire.

Pe parcurs, având ca mobil obţinerea pentru membrii săi de foloase, la gruparea infracţională ar fi aderat Sorin Haiduc, Nicolae Mustaţă – consilier local în cadrul Consiliului Local Şelimbăr, Constantin Deac, consilier local şi fost viceprimar al comunei Şelimbăr, Ioan Tatu, fost primar şi fost consilier în cadrul CL Şelimbăr, Lucain Cândea, Marius Grecu şi Marius Lupu. 

Între membrii presupusei grupări infracţionale ar fi existat relaţii încă din anul 2003, mulţi dintre aceştia dobândind teren pe amplasamentul centurii ocolitoare, ajutaţi fiind de Daniel Maricuţa, Elena SCumpu şi Maria Melniciuc care ar fi identificat terenurile, ar fi pus într-un timp scurt persoanele apropiate în posesie fie pe locuri neatribuite sau pe amplasamentul altor persoane şi ar fi înaintat documentele pentru eliberarea titlurilor, pentru ca apoi Elena Scumpu să se ocupe de scoaterea parcelelor din circuitul agricol în baza aceluiaşi proiect de construire parc auto şi târg auto, pentru maximizarea profitului. 

Primarul din Şelimbăr ar fi fost beneficiarul sumelor de bani încasate, acesta ar fi fost de asemenea cel care ar fi luat deciziile în cadrul grupului infracţional, singurul criteriu fiind interesele patrimoniale persoanele sau ale membrilor grupului, potrivit surselor citate. 

image

Astfel, în aplicarea prevederilor legale, la nivelul anului 1991, pe raza comunei Şelimbăr, s-a făcut punerea în posesie pentru persoanele care îşi cunoşteau limitele proprietăţii şi vechiul amplasament, eliberându-se în acest sens adeverinţe de proprietate şi au luat efectiv în posesie terenurile, le-au stabilit limitele prin ţăruşi, unii le-au chiar îngrădit, lucrându-le timp de mai mulţi ani iar pentru parcelele luate în posesie s-a putut reconstitui planul parcelar.

La momentul în care a devenit primar nu erau eliberate titlurile de proprietate şi nici întocmite procesele verbale de punere în posesie. Primarul, Elena SCumpu, Maria Melniciuc şi Ioan Iuga ar fi văzut posibilitatea îmbogăţirii ilicite, avându-se în vedere faptul că localitatea Şelimbăr se află în imediata apropiere a Municipiului Sibiu. Aceştia ar fi identificat persoane care aveau dreptul la reconstituirea sau la constituirea dreptului de proprietate pentru suprafeţe mari de teren, dar care din cauza vârstei înaintate, a imposibilităţii de deplasare, a faptului că locuiau în străinătate şi prin cererile formulate li s-a spus de la nivelul primăriei Şelimbăr că nu mai există teren, că vor primi teren într-o zonă greu accesibilă, că vor fi propuşi pentru despăgubiri), membrii grupului în frunte cu primarul Maricuţa i-ar fi determinat să renunţe la dreptul lor pentru sume derizorii. Primarul, Elena Scumpu şi Maria MElniciuc ar fi refuzat să îndeplinească atribuţiile de membrii ai comisiei şi ar fi amânat persoanele care s-au prezentat în mod repetat la Primărie pentru a se întocmi procesul verbal de punere în posesie şi titlul de proprietate sau ar fi efectuat aceste activităţi fără ştirea proprietarului. Sătule de drumuri fără rezultat sau ameninţate cu acordarea de despăgubiri infime, speriate că nu vor mai primi nimic, aceste persoane ar fi fost dispuse să cedeze dreptul lor primarului şi celorlalţi membrii din grupul infracţional. Astfel Maria Melniciuc s-ar fi ocupat de modificarea tuturor amplasamentelor deja stabilite în fapt în 1991( deci anterior preluării funcţiei de primar de Maricuţa)  astfel încât terenul obţinut în asemenea manieră să fie însumat într-un bloc compact, într-o zonă cu valoare mare (ex: centura oraşului, zona comercială, de blocuri noi construite de diverşi investitori).  Odată eliberat titlul de proprietate, acesta ar fi fost vândut unui alt membru al grupării, pentru ca ulterior să facă obiectul mai multor acte translative de proprietate prin diferite persoane interpuse pentru a i se pierde urma. Ajuns în final în posesia lui Ioan Iuga şi Petru Droc, acesta ar fi fost vândut pentru sume mari de bani investitorilor care au construit blocuri în zonă, centre comerciale.

image

Un exemplu despre cum ar fi lucrat gruparea infracţională este următorul: La data de 27.01.1998  o persoană îndreptăţită  depune la Primăria Şelimbăr cerere de reconstituire  dreptului de proprietate .Timp de mai mulţi ani, solicitarea rămâne nesoluţionată, deşi acesta a întrebat de nenumărate ori care este stadiul de soluţionare al cererii. De fiecare dată însă au fost amânaţi. La un moment dat, aproximativ în  2004, cel în cauză ar fi fost abordat de primarul Maricuţa care l-ar fi întrebat dacă nu îi vinde lui terenul şi i-ar fi spus să ia legătura cu Ioan Iuga şi că, dacă este de acord cu vânzarea către el, cererea sa se va rezolva în scurt timp. Primarul i-ar fi propus i-a propus suma de 10.000 de lei. Persoana îndreptăţită neavând cunoştinţă despre întinderea reală a dreptului său sau cu privire la amplasamentul terenului (date care nu i-au fost furnizate niciodată de reprezentanţii Primăriei care deţineau documente în acest sens), deoarece nu a reuşit să rezolve nimic în tot acest timp, a fost de acord să vândă terenul. Astfel, la data de 28.12.2004, Ioan Iuga s-ar fi prezentat la domiciliul său, însoţit  de Claudia Şodolescu, cumnata primarului, şi l-ar fi dus la un notar unde a semnat contractul de vânzare. Anterior o persoană s-ar fi prezentat la domiciliul său şi i-ar fi înmânat acestuia suma de 10.000 de lei, specificând că banii sunt de la primar. A semnat actele la notar, care erau deja redactate la momentul sosirii sale, fără să le citească, neavând cunoştinţă la acel moment că titlul  fost emis, ce suprafaţă i-a fost atribuită sau amplasamentul unde se află terenul. De asemenea nu a solicitat anterior eliberare unui certificat fiscal şi nici a  altui document necesar întocmirii actului autentic. După semnarea contractului timp de 2 ani de zile, nici cumnata primarului şi nici notarul nu au efectuat nici un demers în vederea întabulării titlului de proprietate. Abia în anul 2006, în baza schiţei vizată de OCPI terenul este întăbulat pe numele celui în cauză , asta deşi el vânduse terenul în 2004. Ulterior, în 2006, fără ca vânzătorul să se mai prezinte la notar se încheie un alt contract de vânzare cumpărare, având acelaşi obiect, respectiv cele 3,7800 ha teren din titlul 2309/5/2004. Terenul este astfel întăbulat pe numita Şodosescu Claudia. La data de 1.06.2006 terenul se dezmembrează în două parcelele, una de 28.900 mp şi alta de 8.900 mp. Terenul de 8.900 mp trece prin cumpărare în proprietatea lui Sorin Haiduc. În aceeaşi zi, pentru acest teren de 8.900 mp se încheie o promisiune de schimb cu Doina Dijmărescu precum şi o promisiune din partea acesteia că îl va vinde lui Ioan Iuga. Terenul în suprafaţă de 28.900 mp este vândut apoi unui cumpărător. Anterior încheierii primei tranzacţii, cunoscând faptul că terenul îi va reveni, primarul împreună cu Elena SCumpu şi Maria Melniciuc ar fi întocmit procesul verbal de punere în posesie pentru suprafaţa de 3,78 ha. Punerea în posesie şi eliberarea titlului s-ar fi făcut cu încălcarea prevederilor legale. Astfel persoana îndreptăţită nu ar fi fost încunoştiinţată despre punerea în posesie, nu ar fi fost prezentă la punerea în posesie, nu i-ar fi fost înmânat un exemplar din procesul verbal împreună cu schiţa terenului, de asemenea procesul verbal nu este completat cu toate datele, lipsind data punerii în posesie şi semnătura proprietarului. De asemenea titlul nu i-a fost comunicat. În aceeaşi perioadă, pentru a-şi putea atribui terenul într-o zonă cu valoare economic, primarul împreună cu Elena SCumpu şi Maria Melniciuc ar fi efectuat punerea în posesie peste amplasamentele deţinute de alte persoane, pentru care acestea deţineau adeverinţe, încălcând astfel art. 2 din Legea 1/2000  care stipula faptul că reconstituirea dreptului de proprietate să se facă pe vechiul amplasament dacă acestea sunt libere.  Prin fata săvârşită membrii grupării au intrat, prin intermediul Claudiei Şodolescu, în posesia unui teren în suprafaţă de 3,78 ha care la acest moment, având în vedere preţul de 130 Euro/mp cu care Ioan Iuga valorifică terenurile în zonă este estimat la 4.914.000 EURO.

Vă mai recomandăm: 

Un jandarm din Sibiu s-a urcat băut la volan şi a provocat un accident rutier, după care a fugit de la locul faptei

Un subofiţer de jandarmerie din judeţul Sibiu a provocat un accident rutier soldat cu rănirea uşoară a unei persoane. Bărbatul a părăsit imediat locul evenimentului, fiind găsit câteva ore mai târziu de poliţişti, care au constatat că acesta avea şi o alcoolemie ridicată.

Cum aflăm kilometrii reali ai unei maşini second-hand. Metode infailibile folosite de samsari pentru a găsi „viciile ascunse“

Mulţi dintre cumpărătorii de autoturisme second-hand le găsesc abia după achiziţie „viciile ascunse“. Un specialist a explicat, pentru „Adevărul“, care sunt greşelile cele mai comune făcute de clienţii neexperimentaţi.

Sentinţă definitivă: închisoare pe viaţă pentru bărbatul care a ucis cu bestialitate o tânără din Mediaş

Bărbatul care a ucis cu bestialitate la începutul lunii martie o femeie pentru care făcuse o adevărată obsesie a fost condamnat de către Curtea de Apel Alba Iulia la închisoare pe viaţă. Decizia instanţei este definitivă.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite