FOTO Paşte medieval la Biertan

FOTO Paşte medieval la Biertan

Restaurantul din complexul de la Biertan, unde clienţii sunt serviţi cu bucate gătire ca în alte secole  FOTO: Ramona Găină

Dacă doriţi nu doar să fugiţi de agitaţia marilor oraşe, ci şi să vă întoarceţi în epoca domniţelor şi a cavalerilor medievali, o destinaţie excelentă este localitatea Biertan din judeţul Sibiu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Biertan este o variantă potrivită de destinaţie pentru Paşte, mai ales dacă vă aflaţi în căutarea unei vacanţe neobişnuite. Localitatea se află la aproximativ 70 de kilometri de Sibiu. Veţi ajunge uşor: din drumul naţional 14 cotiţi dreapta dacă veniţi dinspre Mediaş, sau faceţi stânga dacă veniţi dinspre Sighişoara.

Vă aşteaptă aici o splendidă biserică fortificată, aflată în patrimoniul UNESCO, dar şi un complex medieval format din trei pensiuni de 4 margarete, toate amenajate în vechi case săseşti reabilitate cu tot confortul necesar, la care se adaugă şi un restaurant medieval. Camerele au mobilier din fier forjat, amintind de epoca Evului Mediu, iar restaurantul pare scos din poveşti, cu scaunele lui mari, asemeni celor din vechile săli de tron, dar şi spadele sau coifurile prinse pe pereţi.

Tir cu arcul, drumeţii, grătare

Între 170 şi 300 de euro de persoană vă costă pachetul de 3 nopţi de la Biertan, preţul variind în funcţie de activităţile alese, pe lângă cazare şi masă.

„Putem organiza la cererea turiştilor concert de orgă, plimbări cu căruţele în zona Biertan-Copşa Mare, se mai pot organiza spectacole cu cavaleri în restaurantul nostru sau, dacă timpul permite, în curtea pensiunii, concert de muzică medievală. Putem oferi turiştilor şi o cină sau un prânz medieval – grătare, berbecuţi la proţap, bineînţeles cu un vin la casei, seara putem oferi petreceri în cramele noastre, se mai pot organiza sesiuni de tir cu arcul“, explică Tiberiu Vass, managerul complexului.

Tradiţii româneşti şi săseşti

Biertanul este veche aşezare săsească, însă aici locuiesc şi familii de români, iar în sat sunt două biserici: ortodoxă şi evanghelică. Cum anul acesta ortodocşii şi catolicii sărbătoresc Paştele în aceeaşi zi, puteţi admira tradiţii şi gusta bucate tradiţionale atât româneşti, cât şi săseşti.

„Tradiţiile săseşti de Paşte la Biertan sunt ca peste tot în Transilvania: se vopsesc ouă roşii, se merge la biserică, la biserica evanghelică slujba ţine doar o oră. Din 80 de saşi nu se mai strâng decât 20-25, dar totuşi mai sunt foarte mulţi copii“, explică Andreea Freulich, ghid local.

De pe masa de Paşti a saşilor nu lipseşte lichiul, dar nici pomişorul împodobit care reprezintă de fapt pomul vieţii.

„La prăjituri avem tradiţionalul lichiu. Este un aluat ca de pizza, dar dulce. Prăjituri tradiţionale de Paşte nu există, doar că femeile din sat obişnuiesc să taie din aluat diferite forme de mieluţi, fluturaşi, păsărele, pe care le ornează cu bombonele colorate. Tot la saşi este un pomişor, holstiţia, care se ornamentează cu diferite ouă de plastic decorate frumos. Se pune pe masa de Paşte doar ca decor şi reprezintă pomul vieţii“, adaugă Andreea Freulich.

Mai puteţi citi:

Tezaurul săsesc din podul bisericii de la Brădeni. Comoara unică în România a fost reabilitată de studenţi nemţi

Brădeniul este o comună aflată la aproximativ 80 de kilometri de Sibiu, cu foarte mulţi oameni săraci, case vechi şi un primar celebru în toată România după ce, proaspăt ales pe listele PP-DD, a vopsit în mov, culoarea partidului, o parte din casele din localitate. Tot în Brădeni însă, în podul bisericii fortificate din localitate, zace nepromovat un tezaur de o uriaşă valoare, unic în România: 120 de lăzi vechi, săseşti, cele mai vechi datând încă din secolul XV.

 
Inginerul sibian Alexandru Dragomir şi echipa sa s-au întors de la Geneva cu o medalie de aur şi au deja discuţii pentru comenzi importante pe piaţa internaţională.
 
 
La 40 de kilometri de Sibiu, orăşenii redescoperă liniştea şi frumuseţea unică a vieţii de la ţară. În ultimii ani, în satul Petiş şi-au cumpărat case de vacanţă sau chiar s-au mutat cu totul oameni care au trăit la asfalt, reînviind micuţa localitate săsească.
 
 
O adevărată legendă printre localnicii din Poiana Sibiului, comuna celor mai bogaţi oieri din România, Dinică a avut, pe lângă situaţia materială de invidiat, şi prieteni celebri.

 

Restaurantul din complexul medieval de la Biertan FOTO: Ramona Găină

Imagini din aceeasi galerie
 • Restaurantul din complexul medieval de la Biertan FOTO: Ramona Găină
 • Biserica de la Biertan FOTO: Ramona Găină
 • Interiorul bisericii FOTO: Ramona Găină
 • Andreea Freulich, ghid local FOTO: Ramona Găină
 • Alina Muntean, localnică FOTO: Ramona Găină
 • Cameră din complex FOTO: Ramona Găină
 • Restaurantul medieval FOTO: Ramona Găină
 • Restaurantul medieval FOTO: Ramona Găină
 • Restaurantul medieval FOTO: Ramona Găină
 • Restaurantul medieval FOTO: Ramona Găină
 • Clienţii vor gusta bucate pregătite ca în alte secole FOTO: Ramona Găină
 • Clienţii vor gusta bucate pregătite ca în alte secole FOTO: Ramona Găină
 • Clienţii vor gusta bucate pregătite ca în alte secole FOTO: Ramona Găină
 • Clienţii vor gusta bucate pregătite ca în alte secole FOTO: Ramona Găină
 • Clienţii vor gusta bucate pregătite ca în alte secole FOTO: Ramona Găină
 • Clienţii vor gusta bucate pregătite ca în alte secole FOTO: Ramona GăinăRestaurantul medieval FOTO: Ramona Găină
 • Turiştii pot avea parte de spectacole ca în perioada medievală FOTO: Ramona Găină
 • Dansuri săseşti, în complexul medieval de la Biertan FOTO: Ramona Găină
 • Sărbătoare şi tradiţie la Biertan 
 • Tiberiu Vass, managerul complexului FOTO: Ramona Găină
 • Constantin Brătescu, bucătarul FOTO: Ramona Găină 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările