Dosarele din instanţe ar putea fi accesate online, contra cost. Informatizarea dosarelor, posibil parteneriat public-privat

Dosarele din instanţe ar putea fi accesate online, contra cost. Informatizarea dosarelor, posibil parteneriat public-privat

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a anunţat vineri, la Sibiu, că ”se conturează ideea” unui parteneriat public privat de informatizare a instanţelor, proiect a cărui valoare se ridică la zeci de milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit ministrului, proiectul va fi demarat în acest an şi se intenţionează implementarea efectivă, cu o instanţă pilot, în prima jumătate a anului viitor. ”O să demarăm anul acesta un proiect destul de mare de electronizare a dosarelor în aşa fel încât oamenii şi mai ales profesioniştii să poată accesa de la distanţă dosarul în format electronic, să nu mai fie nevoiţi să vină fizic în cadrul instanţelor sau în cadrul arhivelor care întotdeauna vor fi insuficiente. Pe baza unor parole poate fi accesat întreg dosarul de la distanţă, atât de judecători cât şi de cei care vin în contact cu justiţia. 
 
Noi vrem să finalizăm procedura de achiziţie publică şi în primele 6 luni ale anului viitor să începem cu o instanţă pilot, nu am stabilit ce instanţă, asta o să stabilim după ce finalizăm această procedură de achiziţie publică. Ideea este că o să mergem cu o instanţă destul de mare şi nu cu o instaanţă mică, tocmai pentru a vedea eventualele hibe ale sistemului”, a declarat Cazanciuc. 
 
Potrivit sursei citate, autorităţile intenţionează să pună în practică proiectul printr-un parteneriat public-privat, costurile estimate fiind de câteva zeci de milioane de euro. Cei care vor accesa dosarele de acasă o vor face contra cost. 
 
”Discutăm de un proiect la nivel naţional care să poată fi accesat de oriunde. În momentul de faţă se conturează ideea unei concesiuni de servicii a unui parteneriat public-privat, nu o să putem doar din resurse publice să facem acest proiect, va trebui să atragem resurse din partea unui partener pe care ministerul îl va selecta în urma unei proceduri de achiziţie publică. 
 
Asta înseamnă costuri doar pentru cei care vor să stea acasă şi să vadă dosarul la distanţă. Pentru cine va vrea să vină în instanţă nu va fi niciun fel de cost. Accesul va fi în continuare deschis tuturor. Cei care vor vrea să stea acasă evident vor avea nişte costuri”, a mai spus ministrul. 
 
Vă mai recomandăm: 
 
 
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat vineri, la Sibiu, că autorităţile române au informaţii unde se află Nicuşor Constantinescu, însă procedura de extrădare, aflată în curs, este una nepublică.
 
 
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat vineri la Sibiu că a semnat Ordonanţa 55, prin care aleşii locali îşi pot schimba formaţiunea politică într-un interval de 45 de zile.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: