Un vapor scăpat din explozia portului Beirut se îndreaptă spre România. Ar putea avea la bord mii de animale, despre starea cărora nu se ştie nimic

Un vapor scăpat din explozia portului Beirut se îndreaptă spre România. Ar putea avea la bord mii de animale, despre starea cărora nu se ştie nimic

Pacific M, nava care se îndreaptă spre România FOTO Animals International

Organizaţiile pentru protecţia animalelor trag un semnal în legătură cu soarta unui vapor, încărcat cu animale, care se afla, în 4 august, în portul din Beirut şi după explozie a pornit spre România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gabriel Păun, directorul Animals International Europa spune că din informaţiile pe care le are, de la colegii săi din Liban, vaporul se afla în port cu câteva mii de animale (oi,vaci şi capre), pe care le încărcase din România în 20 iulie. Destinaţia iniţială a navei era portul Aqaba, din Iordania, unde a ajuns şi ar fi descărcat doar o parte din animale, după care s-a îndreptat spre Beirut, cu restul încărcăturii. 
 
„Vaporul Pacific M, vechi de 50 de ani, sub pavilion Togo, autorizat de ANSVSA pentru export cu animale vii din UE se afla în portul Beirut în momentul exploziei din 4 august. Nava plecase încărcată cu animale vii din România pe 20 iulie şi făcuse o scurtă oprire în portul iordanian Aqaba unde a descărcat o parte dintre animale pe 26 iulie, după care a navigat spre Beirut pentru a descărca restul de animale, ajungând în portul libanez pe 29 iulie. Staţionarea în Beirut a durat mai mult decât în mod obişnuit şi potrivit informatorului nostru care era în port şi care a fost grav rănit în momentul exploziei, la bordul navei erau încă animale vii din România", spune Gabriel Păun.
 

Reprezentantul Animals International e de părere că motivul pentru care nava a staţionat atât de mult timp în port fără a descărca animalele este unul monetar. Lira libaneză s-a devalorizat cu aproape 100% în ultimul an şi multe tranzacţii generează confilcte şi sunt chiar blocate. Gabriel Păun susţine că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) ar trebui să comunice dacă la bordul navei, care se îndreaptă acum spre portul Midia, mai sunt animale şi dacă acestea sunt moarte.

„Întreg portul din Beirut a fost afectat de explozie, deci cel mai probabil şi nava Pacific M cu animale vii ancorată acolo la momentul deflagraţiei. Autorităţile din România tac şi nu se spune nimic despre soarta animalelor exportate. ANSVSA are o lunga istorie de secretizare a informaţiilor de interes public. Nici măcar rezultatul anchetei asupra dezastrul vaporului răsturnat  anul trecut la Midia nu l-au publicat. În cazul Pacific M care a plecat din port la 2 zile după explozie, trebuie să trebuie să publice imediat ce s-a întâmplat cu animalele aflate la bord în momentul exploziei. Nava este în drum spre Midia şi trebuia să ajungă marţi la prânz, însă s-a oprit în Marea Marmara. Ce au făcut cu animalele moarte? Le-au aruncat în mare? Vrem să ştim şi noi starea animalelor care au supravieţuit. Le-au descărcat cumva până la urmă în Beirut sau se întorc în România?”, spune Păun.
 
Reprezentanţii ANSVSA sunt la curent cu faptul că nava se îndreaptă spre România, însă nu au furnizat mai multe informaţii despre încărcătura acestuia.
 
„Am discutat cu colegii mei. Din informaţiile pe care le avem în acest moment, ştim doar că nava a descărcat animale în portul din Iordania. Mai multe informaţii vom putea să vă oferim doar după ce nava ajunge în România", ne-a declarat Alina Monea, purtătorul de cuvânt al ANSVSA.
 

Pacific M este unul din cele mai vechi vapoare care transportă animale din Europa spre ţările arabe. Are aproximativ 50 de ani şi circulă sub steagul ţării Togo.

V-ar putea interesa şi:

Românul care s-a întors din „iadul“ Australiei. „E doar primul continent unde viaţa, aşa cum o ştiam, va lua sfârşit“

VIDEO Imaginile groazei pe nava scufundată în Portul Midia. Zeci de oi moarte plutesc pe mare

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: