Scrisoare deschisă pentru interzicerea tăierii pădurilor din jurul unui oraş din Banat

Scrisoare deschisă pentru interzicerea tăierii pădurilor din jurul unui oraş din Banat

Resita este inconjurat de păduri FOTO primariaresita.ro

Preşedintele unei asociaţii de mediu din Banat cere primarului Reşiţei să încadreze pădurile ce se înconjoară oraşul  în zone de protecţie strictă în care să nu mai fie permise tăiere de niciun fel.

Ştiri pe aceeaşi temă

Andrei Szabo, preşedintele Euroland Banat adresează o scrisoare deschisă Primăriei Reşiţa şi primarului Ioan Popa,prin care cere protejarea pădurilor municipiului şi încadrarea lor ca păduri de protecţie sau păduri parc. Szabo atrage atenţia că mediul natural care înconjoară municipiul Reşiţa este vital pentru sănătatea şi confortul de zi cu zi al reşiţenilor.

Am asistat în ultimii ani la numeroase exploatări forestiere ce au afectat, pentru zeci de ani, pădurile din jurul oraşului. Aceste practici trebuie să înceteze! Am susţinut Primăria în demersurile de retragere a administrării pădurilor de către Ocolul Silvic Reşiţa aflat în subordinea Direcţiei Silvice Caraş-Severin, din cadrul RNP Romsilva şi constituirea Ocolului Silvic Banatul Montan. Acum aveţi posibilitatea şi obligaţia de a demonstra că dumneavoastră aplicaţi un alt tip de management forestier: acela prin care păstrăm anumite păduri în beneficiul locuitorilor. Aceste parcele trebuie să fie încadrate în Grupa Funcţională T1 Păduri de protecţie, decizia fiind justificată de nevoia cetăţenilor de a beneficia de aer curat şi de a avea un spaţiu natural pentru recreere. De asemenea, aceasta se va dovedi utilă şi pe termen mediu şi lung pentru viitoare proiecte ale primăriei, pentru eventuale amenajări ulterioare în scop public (trasee de drumeţie, de mountainbike, de alergare etc.)”, susţine preşedintele Asociaţiei Euroland Banat.

Primarul Ioan Popa spune că este de acord cu propunerile asociaţiei, doar nu depinde totul de administraţia locală, ci şi de Romsilva, care deţine o parte mare din pdurile care străjuiesc oraşul.

"Mă înţeleg foarte bine cu dl Szabo şi apreciez ONG-ul Euroland Banat şi mi se pare de bun augur pentru oraş că luptă pentru mediu înconjurător. Este o situaţie uşor confuză, dl Szabo nu a înţeles că Ocolul Silvic Reşiţa nu înseamnă Ocolul Silvic Banatul Montan. Sunt două entităţi diferite. Ocolul Silvic Banatul Montan din păcate are foarte puţine hectare de pădure în jurul ReşiţeiPreocuparea domnului Szabo a plecat de la faptul că la Bucureşti s-a făcut o reglementare şi au transformat pădurile Băneasa din pădure exploatabilă în perdea de oxigen şi parc ca să alimenteze cu oxigen capitala României. Şi eu îmi doresc să fac acelaşi lucru, la fel de mult ca dl Szabo şi doresc să căutăm împreună soluţii, să vedem cine poate schimba reglementarea pădurilor din jurul Reşiţei şi atunci să facem de exemplu un demers, să strângem câteva mii de semnături de la cetăţeni şi să facem presiuni astfel încât să schimbăm împreună reglementările şi să nu mai taie nimeni în jurul Reşiţei niciodată. Sunt totalmente de acord cu asta”, a declarat pentru Reper 24, primarul Ioan Popa.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: