Protest al activiştilor de mediu la deschiderea şantierului pentru construcţia unei linii electrice: Asistăm la un derapaj major al tuturor autorităţilor

Protest al activiştilor de mediu la deschiderea şantierului pentru construcţia unei linii electrice: Asistăm la un derapaj major al tuturor autorităţilor

Transelectrica a inaugurat luni, 30 septembrie, la Iablaniţa, în Caraş-Severin, punctul de lucru pentru şantierul proiectului de construcţie a liniei electrice aeriene (LEA) de 400 kv Porţile de Fier - Reşiţa.

Ştiri pe aceeaşi temă

La eveniment erau aşteptaţi să participe premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Economiei, Nicolae Bădălău. Aceştia nu au mai ajuns, surse apropiate partidului de guvernământ susţinând că motivul a fost faptul că proiectul e puternic contestat de către activiştii de mediu. 
 
Este vorba despre 117 kilometri de reţea, dintre care 142 vor trece prin nouă arii naturale protejate cu o bandă lată de 54 de metri, însumând peste 100 de hectare de păduri planificate a fi defrişate. Conform activiştilor de mediu, cea mai mare parte a acestor păduri se află în zona de strictă protecţie a unor parcuri naţionale. 
 
 "Proiectul este în valoare 122 de milioane de lei, un proiect care presupune două etape: construcţia de linie nouă a 259 de stâlpi şi modernizarea a 42 de stâlpi. E un proiect care pentru comunitatea din sud-vestul României şi vestul României reprezintă un beneficiu enorm, pentru că e o zonă deficitară în alimentarea cu energie electrică", a spus Claudia Anastase, directorul Transelectrica. 
 
În timpul discursurilor, şi-au făcut apariţia şi activiştii de la Agent Green care au desfăşurat un banner cu mesajul "Linia electrică Reşiţa - Porţile de Fier, nu prin parcurile naţionale".Aceştia au protestat în acest fel faţă de faptul că o mare suprafaţă de pădure urmează să fie defrişată.

"Este trist că este nevoie de ONG-uri să intervină în ultima clipă pentru a proteja parcurile naţionale, care până la urmă au fost înfiinţate de Guvernul României. Asistăm la un derapaj major al tuturor autorităţilor locale sau centrale. Nouă arii naturale protejate urmează a fi străpunse, unde pădurea urmează a fi înlăturată definitiv. Înţelegem şi susţinem necesitatea liniei electrice, dar cerem insistent ca ea să se facă ocolind parcurile naţionale. Nu ar fi prima dată că oprim în instanţă astfel de proiecte, reamintim proiectul Hidroelectrica, în Parcul Naţional Defileul Jiului, dar la nevoie, dacă nu vom fi ascultaţi, vom merge în instaţă", a declarat Gabi Păun, preşedintele Agent Green. 
 
Imediat după protest, reprezentanţii Agent Green au fost legitimaţi către jandarmi, însă nu au fost amendaţi ci doar avertizaţi ca pe viitor să organizeze legal protestele, şi să le anunţe cu 48 de ore înainte.

Agent Green a lansat şi o petiţie publică, pentru oprirea defrişărilor planificate pentru construcţia liniei electrice 400 kV (LEA) şi găsirea unor rute alternative în afara celor nouă parcuri naţionale naturale, a siturilor Natura 2000, a rezervaţiilor naturale şi a monumentelor naturii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările