Linia electrică pe care o va construi Transelectrica în arii protejate stârneşte revolta activiştilor de mediu. Unde vor avea loc defrişări
0Translectrica deschide luni, 30 septembrie, la Iablaniţa, în Caraş-Severin, punctul de lucru pentru şantierul proiectului de construcţie a liniei electrice aeriene (LEA) de 400 kv Porţile de Fier - Reşiţa - Timişoara - Săcălaz - Arad. La evenimentul de luni şi-au anunţat prezenţa premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Econiomiei, Nicolae Bădălău.
Proiectul este puternic contestat de către asociaţiile de mediu, deoarece din cei 117 kilometri, 42 vor trece prin nouă arii naturale protejate cu o bandă lată de 54 de metri, însumând peste 100 de hectare de păduri planificate a fi defrişate. Conform activiştilor de mediu, cea mai mare parte a acestor păduri se află în zona de strictă protecţie a unor parcuri naţionale.
“Organizaţia Agent Green este indignată că premierul României si ministrul Economiei participă personal la inaugurarea şantierului Transelectrica pentru realizarea liniei electrice aeriane (LEA) 400kv Porţile de Fier – Anina – Reşiţa care presupune un impact negativ foarte mare atât asupra sănătăţii oamenilor, cât şi asupra factorilor de mediu întrucât această linie electrică traversează mai multe arii naturale protejate la nivel naţional şi european.
Nu au fost oferite rute alternative reale pentru această investiţie colosală care ar urma să ducă la exproprieri şi la defrişarea definitivă a sute de hectare de păduri din Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului, Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa, Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei şi Parcul Natural Porţile de Fier”, ne-a declarat Gabriel Păun, liderul Agent Green.
Activiştii de mediu cer Guvernului României să dispună urgent revizuirea acordului de mediu, care a fost emis pentru acest proiect în 2013, întrucât de la acea dată au trecut mai mult de cinci ani, în prezent fiind în vigoare o nouă lege privind evaluarea impactului asupra mediului. Pe de altă parte, acordul de mediu s-a eliberat chiar dacă Consiliului Ştiinţific al Administraţiei Parcului Naţional Semenic - Cheile Caraşului şi-a dat avizul negativ pentru acest proiect.
Gabriel Păun, de la Agent Green, mai spune că nu s-au organizat dezbateri publice, iar proprietarilor nu li s-au comunicat în niciun fel eventualele limitări privind folosinţa terenurilor pe care le deţin.
“Acest proiect este de natură să afecteze şi sănătatea oamenilor în funcţie de distanţa dintre linia electrică şi locuinţe, atât datorită câmpului electromagnetic cât şi datorită zgomotului produs în special de staţiile de transformare. Astfel, solicităm să fin invitaţi alături de proprietarii de pe traseul propus al LEA la consultările publice ce vor fi organizate în procedura de revizuire a acordului de mediu sau a aprobării de dezvoltare, respectându-se standardele Convenţiei de la Aarhus ratificată de România prin Lg. 86/2000”, spune Păun, care mai consideră necesar să se comunice în ce fază de execuţie este în prezent acest proiect, în ce termen se vor realiza consultări publice cu publicul direct afectat de acest proiect şi să pună la dispoziţia organizaţiilor de mediu întreaga documentaţie care a stat la baza realizării acestuia.
Agent Green a lansat şi o petiţie publică, pentru oprirea defrişărilor planifcate pentru construcţia liniei electrice 400 kV (LEA) şi găsirea unor rute alternative în afara celor nouă parcuri naţionale naturale, a siturilor Natura 2000, a rezervaţiilor naturale şi a monumentelor naturii.