Mâncare de post. Cum se face crema de năut cu salată rusească de sfeclă roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru oamenii care postesc în această perioadă, bucătarul reşiţean Uica Mihai oferă o reţetă pentru o masă copioasă din câteva alimente simple.

Este vorba de năut şi sfecla roşie. Uica Mihai spune că este vorba de fapt de două feluri de mâncare, dar care se servesc împreună.

"Pentru crema de năut, pune la înmuiat peste noapte jumătate de kilogram de năut, apoi scurge apa rămasă, limpezeşte-l bine sub jet de apă rece şi aşează-l să fiarbă două ceasuri la foc potrivit, în apă multă, dreasă cu sare, boabe de piper şi o frunză de dafin.

Scurge năutul bine, pune-l în blender şi adaugă pulpa unui fruct de avocado care va ţine loc de unt, trei linguri de bulion gros, doi ardei copţi (se găsesc gata marinaţi în borcane la orice supermarket) mai adaugă un vârf de cuţit de piper râşnit, unul de coriandru râşnit, unul de seminţe de muştar râşnit şi potriveşte gustul din sare.

Cu blenderul la turaţie mare, omogenizează compoziţia adăugând prin picurare ulei de măsline până pasta primeşte consistenţa unei maioneze şi are un luciu mătăsos.

Această combinaţie aminteşte într-un fel de fasolea bătută, dar are un gust mai subtil şi mai rafinat, iar în privinţa preţului este foarte convenabilă, cu 20 de lei poţi obţine 12 porţii sănătoase.

Iar deasupra fă-i o prăjeală de ceapă albă, ori ceapă roşie, ori cel mai elegant, praz tăiat bastonaşe.

Pentru salata de sfeclă rusească fă un mujdei pisat bine dintr- o căpăţână de usturoi înecat într-o cană de apă cu sare şi piper, adaugă şi o lingură cu vârf de hrean ras, o lingură rasă de zahăr şi lasă acest lichid să se macereze câteva ceasuri, apoi strecoară-l prin strecurătoarea fină de ceai.

Rade sfecla crudă sub formă de tăiţei fini, pudreaz-o cu sare şi piper, amestec-o cu grijă pentru omogenizare dar fără a zdrobi fibra ei şi las-o să adaste jumătate de ceas.

Urmează acum să o îmbăiezi în mujdeiul strecurat, să mai adaugi şi un strop de ulei şi unul de oţet şi dacă stă sfecla acolo zece minute o poţi scoate drept garnitură la năut, ori o poţi mânca aşa cu pâine prăjită ori crutoane trase la tigaie"

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite