Cât de gravă este poluarea cu praf minier în Clisura Dunării

Cât de gravă este poluarea cu praf minier în Clisura Dunării

Praful minier afectează grav mediul

Voluntarii Grupului Ecologic de Colaborare Nera rămân principalii duşmani ai poluării fluviului şi în acest an. Tinerii adunaţi în jurul lui Cornel Popovici Sturza au început la mijlocul lunii decembrie a anului trecut proiectul  „Poluarea cu deşeuri miniere pe Dunăre, realitate şi în acelaşi timp bombă mediatică”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul este destinat reducerii poluării cu deşeurile miniere pe care vântul le aduce din Moldova Nouă, Pojejena şi de pe teritoriul comunelor Veliko Gradište şi Bela Crkva din Serbia.

Finanţare UE
Consilierul pentru relaţii publice din cadrul asociaţiei, Doina Mărgineanu, a spus că eforturile echipelor din România sunt împărtăşite de colegi de peste graniţă, din Serbia, dar şi de autorităţi locale. Pentru toate activităţile antipoluare există o finanţare din partea Uniunii Europene de peste 50.000 de euro. Diferenţa o acoperă Guvernul României şi Asociaţia GEC Nera.

Implicarea voluntarilor
Pe tot parcursul anului, voluntarii vor urmării dacă păsările şi peştii vor avea de suferit din cauza poluării, dar şi ce efect are praful asupra plantelor. „Fenomenul este deosebit de periculos. Efectul acestor deşeuri este devastator. Fântânile şi izvoarele sunt grav afectate, culturile la fel, iar aerul este irespirabil când bate vântul”, afirmă Cornel Popovici Sturza. Tot voluntarii le vor cere explicaţii primăriilor din localităţile afectate de poluare despre măsurile pe care le iau pentru a îndepărta efectele nocive, dar şi pentru a evita distrugerea mediului înconjurător.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările