Horezu, în pericol de carantinare, după pelerinajele la mănăstirile din Moldova: incidenţă peste 6 la mie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Horezu - Vâlcea din nou plin de persoane infectate cu SARS - CoV-2 Foto Arhiva Adevărul
Spitalul Horezu - Vâlcea din nou plin de persoane infectate cu SARS - CoV-2 Foto Arhiva Adevărul

Capitala Ceramicii Româneşti - Horezu - este la un pas de carantinare, urmare a numărului mare de persoane diagnosticate pozitiv cu SARS - CoV-2. Oraşul se află acum în scenariul roşu.

Incidenţa cumulată pentru perioada 6 - 19 septembrie, publicată, joi, 23 septembrie, era de 6,23 de cazuri la mia de locuitori, fiind singura localitate în care s-a trecut de acest prag.

Dacă numărul de persoane infectate - peste 40 - creşte, iar incidenţa va depăşi nivelul de 7,5 atunci se va pune în discuţia necesitatea carantinării localităţii. 

Până atunci, încă nu s-a luat nici o decizie de trecere a şcolilor în sistem online. Hotărârea urmează să fie luată în zilele următoare, cel mai probabil vineri, 24 septembrie, dacă nu se constată nici o scădere a numărului de infectări. 

În schimb, se aplică alte măsuri şi anume: interzicerea organizării de evenimente, precum nunţi, botezuri, concerte etc., interzicerea circulaţiei persoanelor în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20:00 – 05:00, cu excepţia celor care se deplasează în interes profesional, pentru urgenţe medicale şi achiziţionarea de medicamente, ori se află în tranzit, efectuează călătorii care pot fi dovedite prin bilet sau alte modalităţi de achitare a călătoriei sau se deplasează pentru îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţă persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie. În aceste situaţii, deplasarea se poate face cu o declaraţie pe propria răspundere sau unde este cazul - o adeverinţă de la angajator. 

De asemenea, cât timp incidenţa cazurilor de COVID depăşeşte pragul de şase la mie, programul de funcţionare al operatorilor economici pe perioada weekendului va fi doar în intervalul orar 05:00 – 18:00.

„Ştiu cu siguranţă ce s-a întâmplat: o parte s-a simţit rău la întoarcerea din pelerinaj”

Potrivit şefului administraţiei publice locale, Nicolae Sărdărescu, situaţia a explodat după ce mai mulţi localnici au plecat în pelerinaje pe la mănăstirile din Moldova. 

Două firme de transport public local ar fi organizat deplasări cu două autocare, susţine aceeaşi sursă, precizând că acestea nu au implicat nici o parohie sau autoritate. 

Cert este că la întoarcere din excursie, mai multe persoane au acuzat diverse dureri, specifice COVD-19, iar în urma testării acestora a reieşit că sunt infectate. 

Urmare a acestor incidente, autorităţile au luat măsura impunerii obligativităţii purtării măştii de protecţie şi în spaţiile deschise şi limitarea clienţilor societăţilor comerciale în spaţiile închise. În plus, piaţa agro-alimentară şi târgul de săptămână au fost închise.  

„Nu bănuiesc, ştiu cu siguranţă ce s-a întâmplat, pentru că o parte dintre ei s-au dus la spital, la întoarcerea din pelerinaj, pentru că nu se simţeau bine şi şi-au făcut testele. Este cert că din grupurile respective provin îmbolnăvirile. Acasă, şi-au îmbolnăvit şi familiile. Sperăm ca de săptămâna viitoare să scadă acest număr”, a mai spus primarul Nicolae Sărdărescu precizând că cei infectaţi ar fi vaccinaţi, dar fără să detalieze dacă aceştia aveau schema completă sau trecuseră de perioada de 10 zile de la vaccinare. 

Şi, deşi a declarat public că în ultimele două zile nu a mai apărut nici un caz nou, în realitate s-a înregistrat o creştere a incidenţei: dacă marţi aceasta era sub pragul de 6 cazuri la mia de locuitori - 5,54; miercuri incidenţa era de 6,09, iar joi de 6,23. 

În schimb, a menţionat că la finalul săptămânii se aşteaptă ca nouă dintre persoanele infectate să iasă din izolare. 

Primarul a mai precizat că în funcţie de evoluţia situaţiei, speră ca de săptămâna viitoare să se redeschidă localurile şi terasele din Horezu. 

Acces în incinta localurilor doar pe baza certificatului verde COVID

Când incidenţa va scădea sub şase cazuri de COVID - 19 la mia de locuitori, activitatea cu publicul în restaurante, cafele, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, va fi permisă până la 50% din capacitatea maximă în intervalul orar 05:00 - 02:00, dar numai persoanelor care pot demonstra că s-au vaccinat împotriva virusului SARS - CoV - 2  (după 10 zile de la finalizarea schemei complete), ori prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore, precum şi persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Aceleaşi măsuri sunt impuse în toate localităţile în care s-a depăşit pragul de trei cazuri la mia de locuitori. În şapte din cele 89 de localităţi ale judeţului Vâlcea, rata de infectare, trecuse joi, 23 septembrie, de acest nivel: Horezu (6,23), Băile Govora (4,81), Vaideeni (3,91), Ghioroiu (3,60), Malaia (3,45), Pietrari (3,19) şi Stroeşti (3,08). În contextul în care, cu numai o zi în urmă, doar cinci localităţi erau pe această listă, iar incidenţa în Horezu era mai scăzută.

Accesul în restaurante, baruri, spectacole, la piscină sau evenimente private: petreceri, nunţi şi botezuri se poate face, în aceste localităţi, doar pe baza certificatului verde COVID, inclusiv pentru copiii mai mari de 6 ani. Acesta atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală.

Codul QR va fi scanat de către organizatori/operatori economici, folosind secţiunea „Verificare reguli interne” din aplicaţia mobilă „Check DCC”, care poate fi descărcată în mod gratuit. Scanarea reprezintă o obligativitate, existând posibilitatea sancţionării tuturor celor care încalcă această prevedere. Dacă organizatorii / agenţii economici sunt obligaţi să descarce aplicaţia pe telefoane, pentru restul populaţiei (clienţi, public etc.) nu este obligatorie prezentarea codului QR în format digital. Certificatul poate fi prezentat şi pe suport de hârtie, dar să aibă codul şi să se vadă că este autentic. 

De asemenea, precizăm că nu sunt recunoscute toate testele rapide, fiind valabile doar cele prelucrate de personalul medical, într-o clinică sau un laborator medical.

Lista testelor agreate a fost publicată integral pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Preţul acestora porneşte de la 40 de lei şi poate ajunge la 180 de lei, în timp ce preţul unui test RT-PCR variază între 175 de lei (la Spitalul Judeţean din Vâlcea) şi ajunge la 400 de lei.

Certificatul verde COVID-19 poate fi descărcat de pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro/. Găsiţi AICI mai multe amănunte.

Vă mai recomandăm şi:

Nemulţumit de restricţiile pandemice, a protestat în faţa sediului Poliţiei Vâlcea: „Hoţii!”

Experienţa călătoriei într-un „loc incredibil” din România, catalogată de italieni „magică şi suprarealistă”

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite