Escroc informatic român extrădat în SUA pentru pagube de 4 milioane de dolari. A crescut în „Hackerville“, aşa cum a ajuns să fie numită Vâlcea în străinătate

Escroc informatic român extrădat în SUA pentru pagube de 4 milioane de dolari. A crescut în „Hackerville“, aşa cum a ajuns să fie numită Vâlcea în străinătate

Romeo Vasile Chiriţă, un bărbat de 38 de ani din Râmnicu Vâlcea, a fost extrădat săptămâna trecută în Statele Unite ale Americii unde va fi judecat pentru infracţiuni informatice. Bărbatul a fost prins de poliţiştii vâlceni în urmă cu o lună, după ce a fost dat în urmărire internaţională şi un tribunal al SUA a emis pe numele său un mandat de arestare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Hackerul vâlcean se face vinovat de înşelăciuni pe internet, prin vânzări de bunuri fictive, dar şi de accesarea ilegală a unor conturi bancare şi efectuarea unor transferuri neautorizate.

Poliţiştii de la investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea l-au încătuşat pe 10 septembrie. De atunci, aproximativ o lună, înainte de a fi extrădat, Romeo Chiriţă a stat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Tribunalul SUA pentru Districtul de Nord al Statului Ohio a emis mandatul de arestare preventivă în lipsă, pentru că românul plecase din State. Romeo Chiriţă a fost cercetat pentru conspiraţie, fraudă prin cablu, conspiraţie la spălare de bani şi conspiraţie la trafic de servicii contrafăcute.

Este bănuit că se află în spatele unei reţele care acţiona în 10 ţări. Printre altele, membrii grupării trimiteau emailuri la viitoarele victime şi apoi le virusau calculatoarele pentru a intra în posesia datelor şi parolelor de acces la conturile bancare. Cum îşi alegeau ţintele şi cum realizau efectiv infracţiunile am aflat de la reprezentanţii Poliţiei vâlcene. 

„În perioada 2005 - 2010, persoana bănuită, în complicitate cu alte persoane, ar fi desfăşurat o schemă frauduloasă complexă, pe internet, prin postarea unor anunţuri de vânzare fictivă, pe platforme de comerţ electronic, a unor bunuri cu valoare ridicată. Astfel, cumpărătorii ar fi fost direcţionaţi să transfere banii, fără a intra efectiv în posesia bunurilor. De asemenea, persoana ar fi accesat, împreună cu alţii, în mod ilegal, conturi bancare din Statele Unite ale Americii şi ar fi efectuat transferuri bancare neautorizate", se precizează într-un comunicat al IPJ Vâlcea.

Paguba creată de escrocul informatic din Hackerville, aşa cum este cunoscut în toată lumea municipiul Râmnicu Vâlcea din cauza numărului foarte mare de infractori pe calculator proveniţi de aici, se ridică la cel puţin 4 milioane de dolari. Chiriţă va fi judecată în SUA pentru faptele sale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările