Educaţie pentru sănătate. Coronavirusul pe înţelesul copiilor, explicat cu ajutorul Cenuşăresei FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Adevărul
Foto Adevărul

Biblioteca vâlceană pune la dispoziţia comunităţii locale un nou serviciu care vizează educaţia pentru sănătate, prima acţiune demarată în cadrul acestuia fiind dedicată copiilor, în contextul pandemiei.

Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul (BJAI) din Vâlcea se numără printre cele şase instituţii de cultură din România, Republica Moldova şi Ucraina care au demarat proiectul „Bibliotecile publice ca hub-uri pentru cetăţenie activă”, implementat de Fundaţia Progress, cu susţinerea Black Sea Trust of Regional Cooperation. 

Numai că la Vâlcea, proiectul a suferit nişte modificări, adaptate vremurilor pe care le trăim, motiv pentru care iniţiatorii şi-au propus înfiinţarea şi dezvoltarea unui nou serviciu pentru comunitatea locală, care vizează educaţia pentru sănătate.

GALERIE FOTO DIN ÎNTÂLNIRILE ONLINE CU COPIII PE TEMA PANDEMIEI

„Pandemia COVID – 19 a generat numeroase schimbări la nivel mondial, ne-a expus unor situaţii neprevăzute şi complexe, pline de provocări unice şi, mai presus de toate, a readus în atenţia tuturor, nevoia de educaţie pentru sănătate, esenţială pentru asigurarea stării de bine şi pentru dezvoltarea fiecăruia dintre noi”, explică reprezentanţii BJAI.

În cadrul serviciului, a fost iniţiată o primă acţiune socială intitulată „Ai grijă de tine, ai grijă de ceilalţi!”, care-şi propune să conştientizeze populaţia în privinţa importanţei respectării regulilor şi măsurilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS - CoV-2

Timp de trei luni, în mediul on-line au loc ateliere de lucru interactive, cu scopul de a-i învăţa pe copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 10 ani, într-o manieră ludică, regulile de comportament şi igienă în timpul pandemiei COVID-19. Cei mici vor învăţa, practic, prin joc şi joacă, cum să se raporteze şi să se comporte în contextul existenţei noului virus. 

În acest sens, biblioteca a făcut parteneriate cu mai multe şcoli vâlcene şi cu Teatrul Municipal Ariel din Râmnicu Vâlcea. 

Deşi proiectul a demarat la începutul pandemiei, implementarea primei acţiuni sociale a început în luna octombrie, dar noul serviciu oferit comunităţii va fi lansat oficial anul viitor.

De la cetăţenie activă la educaţie pentru sănătate

„Proiectul iniţial a fost gândit altfel, dar dacă a venit pandemia a fost nevoie să ne adaptăm. Îl gândisem ca un spaţiu dedicat comunităţii, în care vâlcenii să se poată întâlni. Primisem nişte bănuţi să reamenajăm un spaţiu la etajul I al bibliotecii judeţene, unde urmau să aibă loc întâlniri pe teme de interes pentru comunitate, la care să participe reprezentanţi ai ONG-urilor, ai instituţiilor publice, să fie un spaţiu în bibliotecă dedicat. Ideea era să stimulăm acest spirit de cetăţenie activă şi să încurajăm manifestarea lui. Doar că, venind pandemia, oamenii nu au mai putut să vină în bibliotecă. Şi am fost nevoiţi să regândim practic totul şi să-l adaptăm vremurilor”, explică Alina Nicola, de la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea, cum a început povestea.

Alina Nicolae de la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul Vâlcea Foto Arhiva personală

Alina Nicola, reprezentant al Bibliotecii Judeţene din Râmnicu Vâlcea, Foto Arhiva personală 

Tot ea ne face să înţelegem şi cum s-a ajuns de la „cetăţenie activă” la „educaţie pentru sănătate”: „Educaţia pentru sănătate este o temă de interes permanent, cu sau fără pandemie. Dar acum, fiind pandemie, prima acţiune are în vedere această criză mondială din sănătate. Am realizat că dincolo de gradul de periculozitate, extrem de importantă este educaţia: dacă oamenii ar înţelege şi ar respecta nişte reguli şi de ce trebuie să se ia anumite măsuri, poate gradul de transmisibilitate al virusului în comunitate nu ar mai fi atât de crescut”. 

Informaţii despre coronavirus oferite prichindeilor prin joc şi joacă

De ce au fost aleşi ca grup ţintă copiii şi nu adulţii, ne lămureşte tot reprezentantul BJAI: „Am zis să începem cu copiii, pentru că ne-am gândit că, în primul rând, ei au nevoie de informaţii corecte, concrete şi adaptate vârstei lor, pe care să le oferim prin joc şi joacă. La rândul lor, ei sunt extrem de bulversaţi de ceea ce se întâmplă, pentru că nimeni nu ştie să le explice ce este cu această situaţie, cum este, ce trebuie făcut. De aici am pornit cu ideea”. 

S-au realizat deocamdată parteneriate cu şase şcoli din Râmnicu Vâlcea şi alte trei din judeţ: şcolile gimnaziale numărul 1, 4, 5, 9, 10, Şcoala Gimnazială Colonie, Şcoala Gimnazială Valea lui Stan din Brezoi şi Şcoala Gimnazială „Achim Popescu” din Păuşeşti - Măglaşi. 

Acţiunea a pornit mai târziu de începerea şcolii, pentru că a fost nevoie de timp şi pentru pregătirea scenetelor, dar şi pentru încheierea parteneriatelor cu şcolile, teatrul.

Acţiunea socială „Ai grijă de tine! Ai grijă de ceilalţi” în cadrul Bibliotecii Judeţene Vâlcea - scenete online pentru copii Foto BJAI Vâlcea

Scenete pentru copii prin intermediul unui serviciu oferit de biblioteca judeţeană Vâlcea Foto BJAI

În fiecare săptămână se derulează câte două întâlniri în care copii asistă online la scenetele educative ale actorilor Teatrului Ariel din Râmnicu Vâlcea. 

Cum află copiii mai multe despre pandemie, cu ajutorul personajelor de basm

„Una dintre scenete reprezintă o adaptare după „Cenuşăreasa”, un fragment, în care Cenuşăreasa este oprită de zână, nu mai merge la bal şi i se oferă o mască de protecţie. I se explică că, deocamdată, toate activităţile sunt oprite, exact cum s-a întâmplat acum în perioada stării de urgenţă în pandemie. După vizionarea scenetei, copiii sunt invitaţi să creeze propria poveste, din vremea pandemiei, pornind de la personajul lor de basm preferat. O altă scenetă este inspirată mai mult din realitate, nu din poveste, interpretată şi gândită tot de actorii de Ariel. Iar pentru prichindeii de la clasa pregătitoare, precum şi pentru preşcolari, am pregătit nişte materiale despre Coronavirus: ce este, cum ne protejăm. Practic, într-o manieră ludică, dorim să-i conştientizăm cumva pe copii cu privire la respectarea regulilor şi măsurilor din perioada de pandemie. Aceasta reprezintă o primă acţiune în cadrul serviciului mai larg pe care biblioteca şi-l propune să-l ofere gratuit comunităţii şi care vizează educaţia pentru sănătate”, detaliază Alina Nicola în ce constă prima acţiune din cadrul noului serviciu dedicat societăţii.

Acţiunea socială „Ai grijă de tine! Ai grijă de ceilalţi” în cadrul Bibliotecii Judeţene Vâlcea - scenete online pentru copii Foto BJAI Vâlcea

Scenete pentru copiii din Vâlcea cu informaţii despre pandemie Foto BJAI

„Informaţiile trunchiate nasc drame şi distrug destine”

Ideea bibliotecarilor vâlceni se aseamănă oarecum cu vechile ore de educaţie pentru sănătate care se făceau în urmă cu mai mulţi ani în şcolile româneşti. „Fiecare părinte i-a explicat copilului său / copiilor săi, după propriul nivel de pregătire, ce se întâmplă de atâtea luni. Vechile orele de educaţie pentru sănătate, care se făcea înainte în şcoli, erau extrem de importante. Nu înţeleg de ce se renunţă la lucruri care s-au dovedit cât se poate de utile. Este nevoie de ele, nu doar pe timpul pandemiei. De aceea, copiii pleacă în viaţă cu informaţii trunchiate, eronate, lacunare, luate de pe net, cu ce discută între ei şi de aceea se nasc şi drame, se distrug şi destine”, ne mai dezvăluie Alina din motivul care i-a determinat pe vâlceni să regândească proiectul iniţial.

Lansarea oficială a noului hub, anul viitor

Deşi noul serviciu oferit de biblioteca vâlceană funcţionează de ceva vreme, lansarea sa oficială va avea loc la începutul anului viitor, după ce va fi amenajat şi spaţiul dedicat în cadrul bibliotecii: „Iniţial era prevăzut un eveniment de lansare a acestui serviciu, dar a venit pandemia şi a dat planurile tuturor peste cap, astfel că a trebuit să ne adaptăm. Evenimentul nu mai poate avea loc fizic, la bibliotecă, aşa că ne vom reprofila în mediul online, pentru că întreaga comunitate trebuie să afle despre lansarea acestui nou serviciu de bibliotecă: „Educaţie pentru sănătate”. Un serviciu care se va desfăşura online şi este gratuit”.

     

Un nou serviciu - hub - în cadrul Bibliotecii Judeţene Vâlcea - Educaţie pentru sănătate - va avea un spaţiu dedicat în instituţie Foto Adevărul

Serviciul de Educaţie pentru Sănătate - noul hub - va avea spaţiu amenajat în incinta Bibliotecii Judeţene Vâlcea Foto Adevărul

Din banii pentru proiect, bibliotecarii vâlceni au cumpărat o licenţă pentru Zoom, dar şi dezinfectant, măşti, săpun lichid, şerveţele dezinfectante pe care le vor împărţi şcolilor partenere, ca să le aibă când se vor relua cursurile fizice, când lumea se va întoarce efectiv la şcoală. 

„Nu sunt mulţi bani, undeva la aproximativ 500 de dolari. Cel mai mult a costat licenţa Zoom, pentru că nu putem să ne încadrăm în cele 40 de minute oferite gratuit de Zoom. Licenţă pe care o vom folosi şi pentru alte întâlniri, nu doar pentru acest proiect. Am făcut şi un roll-up pentru promovare care să rămână aici, care să semnalizeze şi spaţiul unde la un moment dat vor exista şi întâlniri fizice ale celor implicaţi.  Vom face chiar şi un portret al virusului, pentru că ne dorim ca întâlnirea să fie şi educativă şi distractivă”, mai spune Alina Nicola. 

După finalizarea acestei prime acţiuni sociale, activitatea noului serviciu al bibliotecii va continua şi pe alte teme tot legate de educaţia pentru sănătate: „Vrem să invităm să ni se alăture în acest demers şi medici, şi nutriţionişti, şi psihologi, şi mulţi alţii, pentru că pe lângă sănătatea fizică avem nevoie şi de sănătate mentală şi tot restul”. 

Proiectul „Public Libraries as Active Citizen's Hubs” care a dus la naşterea unui nou serviciu în cadrul Bibliotecii Judeţene se desfăşoară în perioada februarie 2020 - februarie 2021. Hub-ul cetăţenesc de la Vâlcea, amenajat la primul etaj al „casei cărţii” din Râmnicu Vâlcea, se bucură şi de spriijinul Fundaţiei Comunitare Vâlcea. 

Vă mai recomandăm şi: 

OGOI, casa vie care creşte în Geoparcul Platoul Mehedinţi. Cum a renăscut fosta clădire a primăriei din Balta

Redescoperirea satului românesc, în călătorii culinare prin Muntenia şi Oltenia FOTO VIDEO 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite