Terorizaţi de animale sălbatice, localnicii de pe Valea Prahovei au pus capcane. Un urs a fast găsit mort în laţ

Terorizaţi de animale sălbatice, localnicii de pe Valea
Prahovei au pus capcane. Un urs a fast găsit mort în laţ

Un urs prins în laţ a fost salvat de vântori din capcanele întinse de localnici FOTO AJVPS Câmpina

Situaţie critică în localităţile din zona Valea Prahovei, acolo unde animalele sălbatice, în special urşi, dau atacul aproape în fiecare seară în gospodăriile oamenilor. Speriaţi şi fără o lege care să fie de partea lor, oamenii au început să pună capcane, chiar dacă acest lucru este ilegal.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Doar în ultima săptămână, doi urşi au fost prinşi în laţ, unul dintre ei fiind găsit mort.

Conform unei adrese a AJVPS Câmpina trimis către Prefectura Prahova, doar în seara zilei de 8 august au fost înregistrate atacuri ale urşilor în Comarnic, Valea Doftanei şi Breaza. În plus, aceeaşi sursă precizează că vânătorii au reuşit să elibereze dintr-o capcană montată într-o grădină din cartierul Podul Vârtos din Comarnic, însă pentru un alt exemplar strâns cu laţul în satul Trăisteni din Valea Doftanei nu s-a mai putut face nimic, animaul fiind găsit mort.

“Revenim la adresa nostra nr 277/06.06.201 şi vă aducem la cunoştinta alte aspecte legate de comportamentul nenatural al urşilor, datorat dezechilibrului creat de creşterea efectivului real faţă de efectivul optim, ca şi consecinţă a stopării, în toamna anului 2016, a acordarii derogărilor pentru recoltare. Astfel:

• în dimineaţa zilei de 08.08.2017, în jurul orei 9.00, am fost sesizaţi că în oraşul Comarnic, cartier Podul Vârtos, se află un urs prins în sârmele unui gard. Împreună cu reprezentanţi ai poliţiei române, jandarmeriei şi Grădina Zoologica Bucov, s-a reuşit eliberarea cu succes a ursului din sârmele care s-au dovedit a fi o capcană de tip “laţ”. În acest sens s-a întocmit dosar penal pentru descoperirea făptuitorului/lor;

• în seara zilei de 08.08.2017, în jurul orei 18.30, am fost sesizaţi că în com. Valea Doftanei, sat Trăisteni, într-o grădina limitrofă izlazului comunal, se afla un urs mort. Ne-am deplasat la faţa locului, împreună cu un reprezentant al Postului de Poliţie Valea Doftanei, unde s-a descoperit cadavrul unui urs, agăţat într-o capcana de tip “laţ”, de trunchiul unui pom fructifer. S-a luat măsura întocmirii unui dosar penal pentru descoperirea faptuitorului/lor, iar cadavrul ursului a fost predat de catre A.V.P.S. Campina, pe cheltuiala proprie, la DSVSA Prahova pentru analize;

• în seara zilei de 08.08.2017, in jurul orei 21.30, am fost sesizaţi telefonic de Primaria Oraşului Comarnic, cum că în Cartierul Podul lui Neag, un urs a intrat în localitate şi încearca să pătrundă în gospodării pentru a ataca animalele domestice. Deplasaţi la faţa locului am găsit cca 10 locuitori “înarmaţi” cu furci şi topoare, speriaţi şi oripilaţi de aceasta situaţie. Menţionăm că în aceeaşi zonă, cu câteva zile înainte au fost omorâţi, probabil, de acelaşi urs, 4 miei, iar la cca 2 km un alt urs a omorât 3 oi (în acest sens au fost constituite comisii de stabilire a pagubelor conform HG 1679);
• în noaptea zilei de 08.08.2017, familiei Milu, din Oraşul Breaza, Cartier Nistoreşti, (…) un urs a atacat staulul de oi şi a omorat 3 dintre acestea” conform AJVPS Câmpina.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările