Pensionări masive printre judecătorii din Prahova. Se retrage unul dintre cei mai bine plătiţi magistraţi din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zinica Trandafirescu, fosta şefă a Penitenciarului de femei din Prahova FOTO stopinfractori.ro
Zinica Trandafirescu, fosta şefă a Penitenciarului de femei din Prahova FOTO stopinfractori.ro

Pensionări pe bandă rulantă în rândul magistraţilor din Prahova. Nu mai puţin de cinci judecători din cadrul Tribunalului Prahova au cerut eliberarea din funcţie prin pensionare în ultimele două luni.

Criza de magistraţi este inclusiv în cadrul parchetelor din Prahova, unde funcţiile de conducere, dar şi de execuţie sunt ocupate în mare parte prin delegare. Este o procedură convenabilă pentru procurori care obţin astfel venituri suplimentare pe lângă salariul de bază, diurnă şi indemnizaţie de delegare, dacă fac naveta.

Pe lista judecătorilor din Prahova care şi-au depus dosarele de pensionare se află Gabriela Mihai, judecători la Tribunalul Prahova, secţia Civilă, Mihaela Letea, preşedintele Tribunalului Prahova, Zinica Trandafirescu, judecător delegat titular de supraveghere a privării de libertate la Penitenciarul Ploieşti, fost comandant al Penitenciarului de Femei Târgşor. 

Zinica Trandafirescu este mama lui Daniel Trandafirescu, avocatul condamnat la închisoare într-un dosar de contrabandă cu ţigări. Soţul Zinicăi Trandafirescu a fost adjunctul Poliţiei Prahova, la pensie şi el în prezent. Ea a fost unul dintre cei mai bine plătiţi magistraţi din România la începutul anilor 2000, atunci când conducea Penitenciarul de Femei Târgşor.

Alte două judecătoare de la Tribunalul Prahova au cerut la Consiliul Superior al Magistraturii aprobarea eliberării din funcţie prin pensionare. Este vorba despre Alice Gabriela şi Nineta Călin.

În aceeaşi situaţie se află şi parchetele aflate în raza de competenţă a Parchetului Curţii de Apel Ploieşti. Funcţiile de conducere sunt ocupate în prezent prin delegare pe o perioadă de şase luni. Secţia de Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis în şedinţa de marţi, 6 iulie, prelungirea mandatului cu încă şase luni pentru procurorul Dan Ghiţă, şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia. În aceeaşi situaţie se află şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

”Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât delegarea în funcţia de procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a domnului BOTNARU IONUŢ, procuror la această unitate de parchet, începând cu data de 15.07.2021, până la ocuparea funcţiei prin concurs sau examen, în condiţiile legii, dar nu mai mult de 6 luni”, potrivit deciziei CSM din data de 1 iulie 2021.

Prelungirea delegării în funcţie a obţinut-o şi Silvana Jianu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina

”Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât prelungirea delegării în funcţia de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina a doamnei JIANU SILVANA RALUCA, procuror la această unitate de parchet, începând cu data de 01.07.2021, până la ocuparea funcţiei prin concurs sau examen, în condiţiile legii, dar nu mai mult de 6 luni. (unanimitate)”, conform deciziei secţiei pentru procurori din cadrul CSM.

Până la acest moment nu este clar când vor fi scoase la concurs toate aceste posturi de conducere. Cert este că atât instanţele de judecată, dar şi parchetele se chinuie de cel puţin un an să acopere ”golurile” de personal. Complicat este mai ales în cadrul parchetelor speciale (DIICOT şi DNA) unde un procuror trebuie să aibă vechime în magistratură de cel puţin 10 ani.

La DNA Ploieşti de exemplu, după decapitarea din 2018 provocată de scandalul ”Portocală”, au rămas doar doi procurori, în condiţiile în care mai sunt disponible încă cinci posturi, potrivit unor surse judiciare.

S-a ajuns în această situaţie pentru că cei mai mulţi dintre magistraţi au preferat să se pensioneze în acest an, dacă au avut vechimea în muncă de minimum 25 de ani, de teamă ca legea care le permite pensii speciale să nu fie abrogată.

Citeşte şi:

Gafă uriaşă în procesul copilului ucis de gazele unei sonde OMV. Judecătorul „copy-paste“ a dat sentinţa folosind datele dintr-un accident rutier

Trecutul judecătoarei care a încurcat dosarele în procesul copilului omorât de sonda OMV. În 2017, a fost sancţionată cu 10% din salariu pentru gravă neglijenţă

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite