Asistenţii sociali ar putea fi acuzaţi de neglijenţă în serviciu în cazul bărbatului care a dormit un an cu sora moartă în pat

Asistenţii
sociali ar putea fi acuzaţi de neglijenţă în serviciu în
cazul bărbatului care a dormit un an cu sora moartă în pat

Casa ororilor din Breaza FOTO DIANA FRINCU

Constantin Istrate (58 de ani), din oraşul prahovean Breaza, a ascuns decesul surorii sale timp de aproape un an pentru a beneficia de pensia femeii. Bărbatul nu şi-a înmormântat sora, ci i-a ţinut cadavrul în casă, în pat, ascuns sub un teanc de pături. Poliţia Breaza a deschis o anchetă şi verifică dacă angajaţii de la Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei şi poştaşul care aducea pensia la domiciliul familiei şi-au făcut datoria.

Toată povestea a ieşit la iveală în noaptea de duminică, 26 noiembrie, când Constantin Istrate, cunoscut în cartier drept un consumator înrăit de băuturi alcoolice, a cerut ajutor unui vecin. Aflat în stare avansată de ebrietate, Istrate a căzut într-un şanţ, de unde nu s-a mai putut ridica singur. A sunat un vecin, pe care l-a rugat să vină să-l ridice. Bărbatul nu a înţeles exact unde să meargă, aşa că a intrat în locuinţa celui care-i ceruse ajutor. Acolo a făcut descoperirea macabră. Cadavrul femeii, aflat în stare de putrefacţie, zăcea în pat, acoperit până la gât cu pături şi covoare.

Amândoi într-un pat

Când au ajuns în locuinţa fraţilor Istrate, poliţiştii criminalişti şi medicul legist au stabilit, după ce au analizat cadavrul, că femeia murise de cel puţin nouă luni. În timpul vieţii, Marica Istrate suferise de un handicap grav, motiv pentru care primea o pensie specială, iar fratele său se afla în evidenţele Primăriei Breaza drept însoţitor al unei persoane cu handicap şi primea şi el o indemnizaţie. În total, Constantin Istrate încasa lunar puţin peste 1.300 de lei. În locuinţa fraţilor Istrate nu exista decât o singură cameră, iar anchetatorii susţin că bărbatul ar fi dormit în tot acest timp în acelaşi pat cu sora sa moartă.

Vecinii spun că au bănuit că ceva grav se întâmplă în casa ororilor, dar de fiecare dată când au încercat să intre în curte, solicitând să vadă cum se simte bătrâna, au fost refuzaţi de către Constantin Istrate.

Vecina care a alertat autorităţile după ce cadavrul mumificat al Maricăi Istrate a fost descoperit în casa fratelui ei FOTO Diana Frîncu

„Lângă casa lui locuieşte medicul de familie. Nu era normal să vină să vadă ce se întâmplă? Fratele ei se apucase de băutură şi cred că a făcut totul ca să-i ia ajutorul social, pentru că am înţeles că a fost găsită pensia pe frigider. Cei de la asistenţă socială de la Primărie de la Breaza au venit să întrebe de Istrate Marica, dar nu au catadicsit nici să intre pe poartă“, spune una dintre vecinele fraţilor Istrate, cea care a şi alertat Poliţia în seara în care s-a descoperit totul.

Contactat telefonic, Gheorghe Richea, primarul oraşului Breaza, a declarat că angajaţii de la Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei ar fi mers la locuinţa familiei Istrate, dar că nu ar fi fost lăsaţi să intre în casă.

Surse judiciare au declarat că asistenţii sociali din cadrul Primăriei Breaza vor fi audiaţi în cauză pentru a se stabili dacă sunt sau nu vinovaţi de neglijenţă în serviciu. În aceeaşi situaţie se află şi angajatul Poştei. Constantin Istrate a fost audiat la Poliţie şi a fost internat la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina, unde se va stabili dacă are sau nu discernământ. Cadavrul femeii a fost preluat de Serviciul de Medicină Legală, iar anchetatorii aşteaptă acum rezultatul histopatologic, care va stabili cauza decesului.

Breaza, scena celor mai cumplite întâmplări

Breaza a fost în utlima perioada scena unde s-a petrecut o serie de orori care au şocat întreaga ţară. Şirul nenorocirilor a început cu Cristina Negrei, tânăra mamă care şi-a oferit fetiţa de doar şase ani concubinului ei, care a întreţinut relaţii sexuale cu copilul. A urmat apoi povestea profesorului de limba română, Emil Daniel Zamfira (42 de ani), care s-a împuşcat după ce în Breaza s-a aflat că avea o relaţie nepotrivită cu una dintre elevele sale minore (clasa a VIII-a). 

A urmat un alt scandal, la finele lunii iulie, când consilierul PSD din Breaza, Cristian Brotoiu, a fost arestat preventiv, acuzat că plătea băieţi minori pentru a întreţine relaţii sexuale cu ei într-o haltă părăsită din localitate. În octombrie, Cătălin Ghiauş (40 de ani), tot din Breaza, a fost arestat preventiv de Judecătoria Câmpina după ce a fost reclamat de fiica sa minoră că a forţat-o să întreţină relaţii sexuale în mod repetat. La nici o lună după acest caz, o altă poveste a cutremurat comunitatea locală din Breaza. Dumitru Bohâlţea, în vârstă de 71 de ani, a fost arestat preventiv acuzat că şi-a violat mama în vârstă de 91 de ani, care suferea de Alzheimer. Iar totul a culminat cu acest ultim coşmar al bărbatului care şi-a ţinut sora moartă în casă timp de un an.

Te-ar putea interesa:


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările