Anchetă la un cămin de bătrâni, după ce un vârstnic a fost externat plin de răni pe tot corpul FOTO

Anchetă la un cămin de bătrâni, după ce un
vârstnic a fost externat plin de răni pe tot corpul FOTO

Bătrânul, în vârstă de 80 de ani, a fost externat dintr-un azil, plin de răni pe tot corpul, unele de dată recentă FOTO Shutterstock

Fiica unui pacient internat într-un cămin privat din judeţul Prahova a reclamat la Poliţie că şi-a găsit tatăl plin de răni din cap până în picioare, cu hainele murdare şi înfometat. Bătrânul este acum în spital în stare gravă. Directoarea căminului respinge acuzaţiile şi spune că bărbatul avea echimozele dinainte

Poliţiştii din Prahova au declanşat o anchetă penală la un cămin privat de bătrâni din Câmpina, după ce fiica unui pacient acuză că şi-a găsit tatăl plin de răni, nemâncat şi cu hainele murdare. Bătrânul a rămas în grija asistenţilor de la cămin 20 de zile din luna august, perioadă în care starea sa de sănătate s-a agravat.  În prezent, bărbatul se află internat la Terapie Intensivă, fiind în stare gravă, iar Poliţia a deschis dosar penal pentru vătămare corporală.

Directorul centrului de bătrâni, medicul Eugenia Stănărângă, susţine că acuzaţiile sunt nefondate, ba chiar „minciuni”, şi că bătrânul avea deja echimozele atunci când a fost internat la cămin.

Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti sunt însă de o cu totul altă părere şi au cerut ajutorul unui medic legist, existând suspiciunea că bătrânul a fost agresat.

„Burta era lipită de şira spinării, părea deshidratat şi distrofic”

Iuliana Iordan a explicat că şi-a internat tatăl la căminul „Casa Bunicilor” din Câmpina la începutul lunii august, din cauza unui diagnostic care nu-i permitea bărbatului să se îngrijească singur. În totată această perioadă, femeia a reuşit să-şi vadă tatăl doar o singură dată, „după îndelungi insistenţe” şi a vorbit cu el doar la telefonul instituţiei întrucât bătrânilor nu li se premite să aibă un telefon mobil. Când, în cele din urmă, a obţinut permisiunea să urce în camera tatăului său, femeia a avut un şoc.

„Era umflat pe părţile laterale ale feţei, era îmbrăcat cu mânecă scurtă şi am sesizat că erau aceleaşi haine de la internare de cu două săptămâni în urmă, doar că erau murdare, unghiile murdare şi negre, slăbit, burta era lipită de şira spinării, părea deshidratat şi distrofic, obiectele lui personale nu erau, cerceaful foarte murdar, nu avea nici măcar o pilotă”, a precizat fiica bărbatului.

Aceasta a explicat că în momentul în care a realizat în ce condiţii trăieşte tatăl ei a decis să-l externeze de urgenţă din căminul respectiv şi să-l ducă într-o altă instituţie similară, tot la Câmpina. Aici, bătrânul a fost examinat de către o asistentă care s-a îngrozit atunci când a văzut în ce hal fusese adus bărbatul.

Bătrânul are răni pe tot corpul, unele de dată recentă FOTO Arhivă personală Iulia Iordan

„Mi-a comunicat că avea plăgi imense de lovituri pe aproape tot corpul şi că nu i-a fost dat să vadă aşa ceva. Mi-a argumentat trimiţându-mi poze”, explică Iuliana.

„Era umflat pe părţile laterale ale feţei, era îmbrăcat cu mânecă scurtă şi avea aceleaşi haine de la internare, doar că erau murdare, era slăbit,  burta era lipită de şira spinării, părea deshidratat şi distrofic” – Iuliana Iordan, fiica bătrânului

Imaginile primite au determinat-o pe fiica bătrânului să accepte internarea de urgenţă a acestuia într-un spital, mai întâi la o unitate medicală din Câmpina şi ulterior la Spitalul Judeţean din Ploieşti. „Medicul neurochirurg din cadrul Spitalului Judeţean mi-a explicat că, din cauza loviturilor multiple şi recente, mai ales a acelora din zona capului, acesta pare «ca şi căzut din avion, dar viu» şi că este asemenea unei persoane intrate într-o comă superficială. Tot domnul doctor mi-a spus că starea tatălui meu este una foarte gravă, că ar fi de operat cheagurile de sânge formate la cap din cauza loviturilor, unele dintre ele chiar nu mai vechi de o zi, însă starea gravă a acestuia nu permite”, a explicat fiica bătrânului.

„Există suspiciuni de agresiune”

Dr. Nica Bogdan, managerul Spitalului Judeţean Prahova, unde bătrânul este internat de joi, 2 septembrie, a declarat pentru „Adevărul” că acum pacientul se află în Secţia de Anestezie Terapie Intensivă, sub observaţia unui medic. „Vineri a fost sesizată Poliţia, conform procedurilor, tocmai pentru că există suspiciuni de agresiune”, a explicat managerul spitalului prahovean.

Îngrozită de ceea ce i s-a întâmplat tatăului său, femeia a depus o plângere la Poliţie. Ancheta este în derulare, iar poliţiştii criminalişti au preluat deja imaginile surprinse de camerele de luat vederi ale căminului şi au înştiiţat-o pe directoarea instituţiei că urmează să fie audiată într-un dosar de vătămare corporală.

„Bunicul a venit cu vânătăile la internarea în centru”

Contactată telefonic de „Adevărul”, Eugenia Stănărângă, directoarea căminului, susţine că acuzaţiile sunt nefondate şi că „totul este o minciună”: „Bunicul a venit cu vânătăile la internarea în centru. Doamna a dat o declaraţie că acele vânătăi sunt din cauza faptului că bunicul cădea frecvent prin casă. La momentul la care bunicul a plecat de la noi, a plecat pe două picioare, în stare mult mai bună decât la internare. Chiar ea l-a agresat la intrare în taxi, l-a împins în maşină”, a susţinut medicul Stănărângă. Întrebată cum îşi explică faptul că şi în trecut au mai existat acuzaţii similare, legate de modul în care sunt trataţi pacienţii în căminul respectiv, dr. Stănărângă a precizat că şi atunci au fost „minciuni”.

Poliţiştii au început ancheta luni, 6 septembrie, şi aşteaptă rezultatul expertizei medico-legale, care va stabili natura rănilor bătrânului.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Amenzi de 20.000 de lei pentru lipsa de autorizaţiilor de funcţionare a „azilurilor groazei“ din Prahova

România lucrului prost făcut: azil de un milion de euro pentru cinci bătrâni

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările