Înfiorătorul caz al bebeluşului mort la spital după ce a fost abandonat de medici într-un sac de gunoi. Mama: „Efectiv, nu m-a băgat nimeni în seamă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
diana raluca g

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al IJP Prahova au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, iar principali acuzaţi sunt mai mulţi medici, dar şi asistente medicale din cadrul Spitalului Municipal Câmpina (SMC).

Ancheta vizează decesul suspect al unui copil născut prematur care a murit după ce a fost abandonat mai bine de zece ore pe un pat de spital, înfăşurat într-un sac din plastic şi fără să primească asistenţă din partea medicilor.

În seara zilei de 28 septembrie, Diana Raluca G. (20 de ani) din comuna prahoveană Brebu, însărcinată în 24 de săptămâni s-a prezentat la Spitalul Municipal Câmpina cu dureri abdominale. Tânăra a fost internată în aceeaşi noapte într-un salon din cadrul secţiei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul SMC fără să mai primească vizita unui medic de specialitate care să urmărească evoluţia stării de sănătate, după cum a explicat tânăra.

Puţin după miezul nopţii, Diana a început să se simtă şi mai rău, prezenta dureri abdominale acute, motiv pentru care ar fi cerut ajutorul asistentelor din secţie.

”Noaptea, pe la unu fără douăzeci au început contracţiile foarte, foarte mari, dar mi s-a spus că nu se poate să-mi facă nimic. M-a lăsat pur şi simplu acolo”, a mărturisit Diana.

Întrebată dacă a născut singură în salon, tânăra a declarat: ”Efectiv, da. Pentru că nu m-a băgat nimeni în seamă”.

Diana G. a născut singură, pe patul din salon, fără asistenţă de specialitate, un copil prematur, un băieţel, de 24 de săptămâni care cântărea 500 de grame. Tânăra a fost informată de către asistentă că a născut un copil mort, însă, în realitate băieţelul prezenta semne vitale, doar că medicii şi asistentele medicale au observat acest aspect mult prea târziu.

Mărturia mamei al cărei copil născut prematur a fost abandonat de medici într-un sac de gunoi


Surse apropiate de anchetă au declarat pentru Adevărul că băieţelul a fost născut în noaptea de 29 septembrie, în jurul orelor trei dimineaţa şi a supraveţuit până seara, în jurul orelor 20.00.

Copilul născut prematur, abandonat pe un pat de spital mai bine de zece ore

Imediat după ce a născut, în salonul Dianei ar fi venit o asistentă medicală care a preluat copilul şi l-a împăturit într-un sac din plastic special, folosit pentru deşeuri spitaliceşti. Astfel ”protejat”, copilul a fost aşezat apoi pe un pat din salon, acoperit cu un scutec. A rămas acolo până când o a doua asistentă care intrase în tura de zi a observat că acel copil, pregătit pentru a fi dus la morgă, prezintă semne vitale şi a alertat medicul neonatolog. Pur şi simplu băieţelul născut prematur nu a primit niciun ajutor medical de specialitate timp de cel puţin zece ore, deşi în cadrul secţiei de Neonatologie a Spitalului Municipal Câmpina există incubatoare special dotate pentru astfe de situaţii.

Băieţelul a fost dus ulterior într-un incubator, dar la scut timp a murit. Ceea ce s-a întâmplat imediat după declararea decesului este deocamdată neclar. Cert este că trupul neînsulfeţit al copilului a fost preluat de personalul spitalului şi incinerat, fără ca înainte medicul anatomopatolog să-i facă necropsia şi să stabilească, aşa cum ar fi fost legal, cauza decesului.

Surse apropiate de anchetă au precizat că medicul ginecolog, de gardă în noaptea de 28 spre 29 septembrie, a fost cel care ar fi decis incinerarea cadavrului fără să respecte procedurile. Diana G., mama copilului, a confirmat acest aspect. Femeia susţine că un medic i-ar fi spus imediat după naştere că bebeluşul este mort şi i-ar fi cerut să semneze documente prin care ea să-şi dea acordul ca trupul copilului să fie incinerat. Diana nu a fost informată de nimeni din spital că născuse un copil prematur, dar în viaţă. A fost externată din spital şi a aflat la câteva zile de la externare ceea ce se întâmplase în noaptea în care născuse.

Parchetul, sesizat la o săptămână după ce copilul a murit

Între timp la spital este declanşată o anchetă internă, la solicitarea medicului Cristina Radu, şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie a spitalului din Câmpina.

Medicul Călin Tiu, managerul Spitalului din Câmpina, a anunţat Poliţia când a descoperit neregulile din secţia de Ginecologie FOTO Diana Frîncu

interviu dr calin tiu foto diana frincu

”Întâi s-au strâns declaraţii şi s-a încercat stabilirea cât de cât a gravităţii cazului” a precizat medicul Călin Tiu, directorul SMC.

Când probele şi declaraţiile au condus către o situaţie gravă, managerul spitalului a decis să alerteze autorităţile. Sesizarea a fost trimisă de spital către Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, joi, 4 octombrie. A doua zi, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au venit la spital, au audiat persoanele implicate şi au decis să deschidă dosar penal pentru ucidere din culpă.

Între timp, medicul neonatolog Nicoleta Brânzea, vizat mai întâi de ancheta internă a spitalului şi ulterior de cecetarea penală a poliţiştilor, a demisionat din funcţie. Cel de-al doilea medic implicat, ginecologul Cristinel Onu a fost suspendat din funcţie până la finalizarea anchetei.

Ginecologul nu mai are voie să se apropie de paciente pe timpul anchetei

Medicul ginecolog Cristinel Onu a fost de gardă în noaptea în care a născut Diana G. şi el avea obligaţia să urmărească evoluţia stării de sănătate a pacientelor internate în secţia de Obstetrică-Ginecologie, să acorde ajutor medical în caz că situaţia o impunea, dar şi să anunţe medicul neonatolog atunci când un copil se năştea preamtur sau la termen. Se pare că acest lucru nu s-a întâmplat, medicul neonatolog fiind informat despre faptul că o pacientă a născut înainte de termen un copil viu foarte târziu.

”Într-un caz de naştere prematură a existat un viciu se pare de procedură. Noi am anunţat organele abilitate, iar în momentul acesta se desfăşoară o anchetă. Problema a fost că medicul a interpretat că nu este viu (nou născutul n.r.) şi după aceea au fost depistate semne de viaţă, iar copilul a fost dus în secţia de neonatologie, iar ulterior a decedat”, a declarat pentru ”Adevărul”, directorul SMC.

Poliţiştii trebuie să pună acum cap la cap informaţiile şi declaraţiile angajaţilor spitalului pentru a stabili în primul rând cine a decis incinerarea copilului mort înainte de efectuarea necropsiei şi care a fost scopul acestei decizii pripite. Vineri, la Spitalul din Câmpina, o echipă de poliţişti a ridicat mai multe documente existând suspiciunea că aceste acte au fost modificate.

Managerul Spitalului Câmpina a precizat că până acum părinţii nu şi-au exprimat nicio pretenţie cu privire la solicitarea de daune morale.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite