Percheziţii în Argeş, într-un caz în care 40 de persoane, inclusiv copii, au fost sechestrate la o fermă şi duse la cerşit. Reţeaua acţiona de 8 ani

Percheziţii în Argeş, într-un caz în care 40 de persoane, inclusiv copii, au fost sechestrate la o fermă şi duse la cerşit. Reţeaua acţiona de 8 ani

Foto: IGPR

Mai multe percheziţii au loc miercuri dimineaţă în comuna Berevoeşti, satul Gămăceşti, din judeţul Argeş, la membrii unor grupuri infracţionale care ar fi recrutat 40 de persoane, printre care persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice ori cu situatii materiale dificile, inclusiv copii, pe care le-ar fi obligat să cerşească. Există suspiciunea că unele dintre victime au fost violate sau abuzate sexual.

Ştiri pe aceeaşi temă


UPDATE ora 12.

Trei minori găsiţi la fermă au fost luaţi de poliţişti şi duşi la DGASPC Argeş
 
"Au fost găsiţi 29 de făptuitori. Abia acum încep audierile. Dintre victime, au fost găsiţi doi adulţi şi trei minori, aceştia din urmă fiind duşi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş", a declarat, pentru Adevărul, inspectorul principal de poliţie Mădălin Zamfir, purtătorul de cuvânt al IJP Argeş
 
Din gruparea infracţională fac parte mai multe familii de romi, care, pentru a le atrage pe victime în cursă, le promiteau locuri de muncă (transport de lemne). Odată aduse la domiciliile acestor familii, victimelor li se luau actele, după care erau sechestrate şi începea calvarul.
 
Ora 9.00
 
Potrivit Poliţiei Argeş, în dosar sunt vizate nu mai puţin de 90 de persoane.
 
 
Faptele anchetate s-au efectuat pe parcursul a nu mai puţin de 8 ani, din 2008 şi până în prezent. Suspecţii ar fi constituit mai multe grupuri infracţionale organizate structurate pe baza relaţiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane, inclusiv minore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea, le-au exploatat supunându-le la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat. 
Procurorii au descoperit metodele de tortură la care suspecţii recurgeau pentru a racola şi ţine victimele captive într-o fermă.
 
”În unele cazuri victimele erau răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări şi autogări) sau chiar din propriile locuinţe şi ulterior transportate de către membrii grupurilor infracţionale la domiciliile lor, unde aceştia, prin constrângere, forţau victimele să efectueze zilnic diverse munci şi activităţi atât în gospodăriile suspecţilor cât şi în proximitatea localităţii, respectiv: să mature în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localităţii şi să transporte masă lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecţilor care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în judeţele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj) unde comercializau ilegal cantităţile de lemne sustrase”, precizează comunicatul DIICOT.
 
Este vorba despre copii, dar şi adulţi cu dizabilitati fizice sau psihice sau cu situaţii materiale precare, după cum se arata într-un comunicat DIICOT remis miercuri.
 
Victimele erau legate cu lanţuri sau chingi
 
Persoanele sechestrate erau forţate să presteze muncile respective cu ameninţări repetate şi regulate şi lovituri aplicate cu palmele, pumnii, picioarele, biciul şi diverse obiecte contondente, persoanele vătămate fiind aduse în stare de aservire şi lipsire de libertate în condiţiile în care acestea erau supravegheate permanent de către membrii grupurilor. 
 
”De cele mai multe ori victimele nu primeau mâncare iar când primeau li se ofereau resturi de mâncare, erau legate (cu lanţuri sau chingi) sau încuiate pe timpul nopţii pentru ca acestea să nu poată fugi iar unor victime li se aplicau tratamente umilitoare (erau dezbrăcate complet şi udate alternativ cu apă rece şi caldă; erau legate de mâini şi picioare şi puse să mănânce de pe jos, erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecţilor, li se arunca mâncarea pe jos, etc). Există suspiciunea că unele dintre victime au fost violate sau abuzate sexual”, mai arată DIICOT.
 
Percheziţiile sunt efectuate de procurorii DIICOT Piteşti, împreună cu poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Piteşti şi Craiova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: