Infuzia de măceşe, licoarea care previne alergiile, inclusiv cele medicamentoase. Cum se prepară simplu acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
calarasi macese

Un simplu preparat obţinut în bucătărie din banalele fructe ale măceşului are atât de multe virtuţi terapeutice, încât ar trebui luat ceva mai mult în considerare atunci când vorbim de alergii, cistite, nefrite, colicistite, litiază, colici biliare, reumatism, constipaţie, anemie la sugari şi chiar debilitate.

Datorită conţinutul ridicat de vitamina C, de 50 de ori mai bogat decât lămâile, dar şi a conţinutului de acid malic şi  citric, substanţe care contribuie la stabilizarea vitaminei C, de protovitamina A şi vitaminele B1, B2, B3, B5, K, P, PP, E şi vitamina antipelagroasă, la care se adaugă calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, sulf, zinc, uleiuri eterice şi tanini, măceşele reprezintă şi un puternic vitaminizant, antioxidant şi mineralizant natural. Beneficiile pe care le poate aduce însă organismului nu se opresc aici.

"Măceşul este un tonic-vitaminizant care contribuie la scăderea permeabilităţii şi fragilităţii capilare, la normalizarea circulaţiei periferice, la stimularea imunităţii prin acţiunea de potenţare antivirală a interferonului şi la accelerarea producerii de globule roşii (combate astenia, reglează metabolismul calciului şi stimulează fixarea lui în oase). Are efect anticataral, hepatoprotector, colagog, diuretic, vermifug, antiinflamator, regenerant, cicatrizant. La acestea se adaugă efectul antidiabetic, hipoglicemiant, de stabilizare a glicemiei, de stimulare a biosintezei colagenului, a hormonilor steroizi, de reglare a nivelul de catecholamina, precum şi capacitatea sa de a reduce edemele", explică, pentru Adevărul, fitoterapeutul Elena Badea.

Toate acestea fac din măceş un aliat puternic al organismului în tulburările circulaţiei periferice şi în avitaminoze, afecţiuni ale ficatului şi vezicii biliare, în bolile de rinichi şi cele ale vezicii urinare, dar şi în caz de răceală şi gripă, tulburări digestive, combaterea stresului şi, mai eles, a alergiilor.

"Una dintre modalităíle cele mai la îndemână de a beneficia de principiile active ale măceşului este infuzia combinată: în 250 de ml de apă se pun la macerat, pentru 8-10 ore, între 3-6 linguri de pulbere de măceşe (fără seminţe). Soluţia obţinută se filtrează şi se se pune deoparte. Ceea ce rămâne după filtrare se fierbe în alţi 250 ml. de apă, două minute, după care se lasă la răcit. Din amestecarea celor două extracte, se obţine aproximativ jumătate de litru de infuzie combinată", explică fitoterapeutul.

"Face minuni în prevenirea alergiei"

Infuzia astfel obţinută se administrează în caz de cistite şi nefrite, în doze de 200 ml, cu 15 minute înaintea mesei de prânz şi a cinei. O astfel de cură durează o lună. Dacă vorbim de alergii, administrarea se face pe o perioadă mai îndelungată.

"Infuzia combinată de măceşe face minuni în prevenirea alergiei. Curele se fac pe 45 de zile, timp în care se consumă zilnic o jumătate de litru din acest preparat", spune Elena Badea.
Ceaiul astfel obţinut este indicat şi pentru colecistită, litiază şi colici biliare.
Administrarea se face astfel: câte un pahar cu o jumătate de oră înaintea fiecărei mese, în cure de 30 de zile. Între cure se fac însă pauze de 10 zile" , avertizează fitoterapeutul.

Specialistul recomandă infuzia combinată de măceşe şi în cazurile de debilitate şi anemie la sugari: "administrarea se face cu minimum 30 de minute înainte de alăptare, cantitatea indicată fiind de 100-200 ml pe zi".

Reumatismul poate fi şi el tratat tot cu infuzie

O cură cu acelaşi preparat este benefică şi în caz de reumatism, mai ales la începutul toamnei şi al iernii, spune specalistul.

"Administrarea, în caz de reumatism se face timp de o lună, perioadă în care se consumă câte o jumătate de litru de infuzie pe zi", explică Elena Badea.

Laxativ natural

Aceeaşi infuzie dă rezultate şi în constipaţie.Se îndulceşte cu miere de mană şi se consumă dimineaţa, pe stomacul gol, în doze mari - cca. 500 ml.

Indicată şi pentru creşterea imunităţii

În perioada de refacere ce umează unor suferinţe fizice se recomandă administrarea, cu 10 minute înaintea fiecărei mese, a câte o jumătate de pahar de infuzie combinată de măceşe.
"Astfel, se reface rapid capacitatea naturală de apărare şi de efort a organismului, pofta de mâncare creşte, la fel şi capacitatea de asimilare a substanţelor nutritive, spune Elena Badea.

Previne reacţiile alergice la antibiotice

Fitoterapeutul recomană preparatul şi pe parcursul tratamentelor cu antibiotice , dar şi după acestea, timp de alte 10 zile: "se consumă câte o jumătate de litru pe zi de infuzie combinată pentru îmbunătăţirea imunităţii, care scade, ca efect al consumului de antibiotice. În plus, preparatul reface flora intestinală şi, mai ales, ajută la  prevenirea reacţiilor alergice la aceste medicamente", explică Elena Badea.

Există însă şi alte forme de administrare a "beneficiilor" acestei plante. Pulberea de măceşe, decoctul combinat de sâmburi, tinctura şi siropul, produse care se pot găsi, ca atare, direct preparate, în farmaciile naturiste.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite