Muncitorii de la Dacia ameninţă cu greva generală pentru salarii. Care este venitul mediu la uzina din Mioveni

Muncitorii de la Dacia ameninţă cu
greva generală pentru salarii. Care este venitul mediu la
uzina din Mioveni

Ultima grevă generală a fost la Dacia în 2008 FOTO: Denis Grigorescu

Începute acum câteva săptămâni, negocierile pentru contractul colectiv de muncă pe 2019 între Sindicatul Automobile Dacia şi conducerea uzinei de la Mioveni, unde lucrează peste 14.000 de oameni, nu au ajuns la vreun rezultat. Ultima ofertă a patronatului de la Dacia a fost o creştere salarială de 300 lei în două tranşă, în timp ce conducerea sindicatului solicită 700 lei în plus.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reporterii „Adevărul“ au stat de vorbă atât cu reprezentanţii administraţiei Dacia, cât şi cu cu Ion Iordache, vicepreşedintele Sindicatului Automobile Dacia (SAD), legat de şansele de soluţionare a conflictului şi de cerinţele sindicatului.

Ion Iordache, viceliderul Sindicatului Dacia: ”Am cerut o creştere salarială de 700 lei”

După cum precizează Ion Iordache (foto jos), viceliderul Sindicatului Automobile Dacia, ”ne aflăm la finalul negocierilor prevăzute de lege. Contractul colectiv de muncă a expirat. Am transmis către directorul general Dacia o scrisoare cu toate revendicările. Dacă nu vom fi mulţumiţi de răspunsul directorului general, vom merge la concilierea de la ITM Argeş, o etapă prevăzută de lege înainte de declanşarea grevei. După ce se termină concilierea de la ITM Argeş, membrii sindicatului pot decide declanşarea grevei. Suntem în etapa în care ne pregătim pentru declanşarea grevei”.

Legat de ultima ofertă făcută de către patronat, Ion Iordache spune că aceasta a constat ”într-o creştere salarială de 250 lei de la 1 aprilie, plus încă 50 de lei din octombrie. Noi solicităm o creştere salarială de 700 lei, negociabil”.

Ce spun oficialii Dacia: ”Oferta de creştere salarială este de 360 lei”

”Negocierile privind contractul colectiv de muncă continuă. Dorim ajungerea la un acord cât mai repede posibil pentru ca angajaţii nostri sa beneficieze de un climat de lucru calm, propice desfăşurării în cele mai bune condiţii a activităţii. Oferta Administraţiei de creştere salarială este de 360 lei”, au precizat la solicitarea „Adevărul“ reprezentanţii Direcţiei Comunicare Groupe Renault Romania.

La ora actuală, la Dacia lucrează 14.000 de oameni, iar salariul mediu brut de bază este de 3785 lei.

În 2018, după negocieri ce au durat mai multe săptămâni, angajaţilor de la Dacia li s-a acordat o creştere salarială de 300 lei, plus o primă de 500 de lei la semnarea contractului şi o primă de participare la profit de 1.500 de lei.

Ultima grevă generală la Dacia, cea mai mare companie din România, a fost în primăvara lui 2008 şi a ţinut 15 zile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: