Ce trebuie să ştii dacă urci pe vârful Vânătoarea lui Buteanu, la 2.507 metri. „Nu trebuie subestimat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vănătarea lui Buteanu – Munţii Făgăraş. Foto CJ Argeş
Vănătarea lui Buteanu – Munţii Făgăraş. Foto CJ Argeş

Vânătoarea lui Buteanu (sau Vânătarea/ Vănătarea, cum mai e cunoscut) este unul din cele opt vârfuri de peste 2500 m din Făgăraş. Vara, interesul pentru această zonă este mare. Deşi traseul este considerat unul uşor pentru cei ce au mai avut contact cu muntele, salvamontiştii spun că nu trebuie subestimat.

Are 2.507 metri înălţime, este situat în centrul Munţilor Făgăraş şi este al optulea vârf ca mărime din România, după Moldoveanu (2.544 m), Negoiu (2.535 m), Viştea Mare (2.527 m), Parângul Mare (2.519 m), Lespezi (2.517 m), Cornul Călţunului (2.510 m), Peleaga (2.508 m) şi oferă privelişti uluitoare pentru cei care se încumetă să ajungă la el. 

Iarna traseul este accesibil doar alpiniştilor. Turiştii n-au ce căuta spre vârful Vânătoarea lui Buteanu, pentru că riscul să fie surprinşi de avalanşe e uriaş.

“E practicabil mai mult vara pentru că aşa cum se ştie, în Făgăraş, iarna, toate traseele sunt închise”, explică, pentru Adevărul, salvatorul montan Cristian Toma.

Accesul se poate face şi din partea argeşeană a Transfăgărăşanului, dar şi din partea sibiană. 

„Pentru acces, sunt mai multe variante. Se poate ajunge şi din Bâlea şi de la noi, de pe partea sudică. Cele mai multe persoane optează pentru accesul din Bâlea - Şaua Capra - vf. Vânătoarea lui Buteanu. Dacă optaţi pentru variantele de pe partea sudică, partea Argeşului, ajungeţi mai întâi la lacul Capra ori pe traseul marcat cu bandă albastră (drumul grănicerilor) care începe chiar de la Cabana Capra sau se poate accesa şi din curba mare, aproape de cabana Salvamont Cota 2000, sau puţin mai sus de Cabana Salvamont Cota 2000, pe traseul marcat cu cruce albastră (Moara Dracilor). Pe ambele trasee ajungeţi la lacul Capra, iar apoi către vârf”, explică, pentru Adevărul, salvamontistul Andrei Nicuţ.

Pericolele de pe traseu

Dinspre Argeş se poate merge pe traseul bandă albastră Cabana Capra - Lacul Capra. De la Lacul Capra spre vârf se merge pe cruce albastră. 

“Traseul este unul de dificultate datorită altitudinii la care se ajunge 2.507m, accesul efectiv pe vârf se face trecând printr-o săritoare unde trebuie să te caţeri la urcare, iar la coborâre trebuie să te descaţeri”, mai spune Cristian Toma.

Potrivit salvamontistului, cei care se încumetă să-l parcurgă şi o fac în siguranţă, au parte de o experienţă memorabilă. La fel şi cei care aleg calea de acces pe cruce albastră, de la Cota 2000 la Lacul Capra şi de acolo pe acelaşi traseu până pe vârf, ori cei care pornesc de la Lacul Bâlea până în Şaua Capra, iar de acolo, pe cruce albastră spre vârf.

    

“Când este senin şi vizibilitate se vede Moldoveanu-Viştea, Negoiu chiar şi Cozia, dar zona este una expusă accidentelor atât vara cât şi iarna", atenţionează Cristian Toma.

În niciun caz un astfel de traseu nu se abordează în tenişi sau adidaşi (ori – şi mai grav – în şlapi, cum au mai existat cazuri).

“Echipamentul adecvat nu trebuie sa lipsească – în principal bocanci de munte, geacă de ploaie, de vânt, echipamentul normal necesar în drumeţiile montane – plus apă, ceva de ronţăit, etc. Este o zonă puţin mai expusă, aproape de vârf, dar cu atenţie se poate depăşi fără probleme. Este o tură relativ uşoară, pentru cei ce au mai avut contact cu muntele, dar niciodată nu trebuie subestimată. Situaţii neplăcute se pot întâmpla oricând", mai spune Andrei Nicuţ. 

Vârful Vănătarea lui Buteanu – Munţii Făgăraş
Vârful Vănătarea lui Buteanu – Munţii Făgăraş


 

Atenţie! Deşi traseele spre vârful Vânătoarea lui Buteanu sunt practicabile oficial în sezonul cald ( până noiembrie), trebuie reţinut că în lunile iunie, iulie mai există zone cu zapadă, care măresc riscul de accidentări. 

Vârful Vănătarea lui Buteanu – Munţii Făgăraş
Vârful Vănătarea lui Buteanu – Munţii Făgăraş

   

Vă recomandăm să citiţi şi:

 Tineri scoşi cu descarcerarea dintr-o maşină 

Căruţaş proiectat pe carosabil de o maşină care a izbit atelajul în care se afla. Omul a fost preluat în stare de inconştienţă

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite