Preţurile terenurilor din România continuă să crească. Cu cât s-ar putea majora până la finalul anului

0
0
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Piaţa de terenuri din România este una dintre cele mai active din industria de real estate, lucru confirmat de cresterea de preţuri de aproximativ 10% înregistrată în prima parte a anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, transmit analiştii Crosspoint Real Estate.

Conform acestora, până la final de an, pentru aceleaşi preţuri, se aşteaptă un avans de încă 10%.

Compania Crosspoint Real Estate a intermediat, în prima jumătate a anului, un număr de cinci tranzacţii cu terenuri în valoare de 37 milioane de euro şi estimează ca până la finalul anului 2021 să mai tranzacţioneze terenuri în valoare de peste 40 milioane de euro. 

„Am realizat tranzacţiile atât în oraşe regionale, cât şi în diferite zone din Bucureşti. Cele mai căutate zone din Capitală sunt cele cu acces facil la mijloacele de transport (în special metrou), cât şi la infrastructura socială (şcoli, centre comerciale, parcuri etc). Bucureştiul este un oraş care suferă din punct de vedere al infrastructurii, aşa că aici primează foarte mult în decizia de achiziţie a clienţilor vechea “lege” a imobiliarelor: location, location, location”, spune Ionuţ Stan, Associate Director, Land Development Crosspoint Real Estate.

Potrivit sursei citate, una dintre aceste tranzacţii intermediate de companie a fost pentru un retailer, în zona Colentina din Capitală, pentru un teren cu o suprafaţă de 5.000 de mp. De asemenea, o mare parte a acestor tranzacţii au fost realizate cu capital românesc. 

Preţurile terenurilor au cunoscut un trend pozitiv în prima parte a anului, raportată la anul trecut, cu o creştere de circa 10%. „Primele şase luni ale anului trecut au fost o excepţie, care se întamplă o dată la câteva zeci de ani, aşa că nu poate fi foarte relevantă o comparaţie strict pe evoluţia cifrelor. Ce este clar însă, este faptul că 2021 este un an în care cererea pentru terenuri este în continuă creştere – alimentată atât de evoluţia ratei inflaţiei, dar mai ales de presiunea asupra stocului limitat de terenuri cu parametri definitorii, care pot fi dezvoltate într-un timp asumat”, mai spune Ionuţ Stan. 

A doua jumătate a anului va mai aduce o altă sporire a preţurilor terenurilor, de încă 10%. 

„Până la finalul anului ne aşteptăm la o creştere a preţurilor terenurilor de aproximatix 10%. De menţionat este faptul că întotdeauna estimările noastre şi cifrele indicate se referă la valorile tranzacţionate şi nu la valorile solicitate de către proprietari atunci când aceştia îşi listează terenurile pe canalele de promovare. Media pieţei este dată de întâlnirea între cerere şi ofertă, concluzionată printr-o tranzacţie realizată”, detaliază Gavrilă.

Tendinţele unui an fără precedent cum a fost 2020 au fost diverse pe nişa terenurilor, în top fiind faptul că stocul de terenuri uşor autorizabile va deveni din ce în ce mai limitat în Bucureşti, însă acesta rămâne cel mai căutat. 

„Un alt trend observat de noi este cel al cumpărătorilor de case. Pandemia a schimbat modul de gândire al clientului tipic, client care, în perioada aceasta, explorează mai atent varianta unei case, în detrimentul unui apartament situat cât mai aproape de birou. Tinand cont, însă, de problemele cu traficul întâmpinate în Bucureşti, este de văzut dacă acest trend se va menţine sau nu şi în anii următori. Evoluţia infrastructurii trebuie să ţină pasul cu noua tendinţă pentru a-l transforma într-un fapt cert”, completează Stan.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite