UPDATE Negocierile dintre administraţie şi sindicat au eşuat la Dacia Piteşti. Lider sindical: „Riscul de grevă generală - 70%“

UPDATE Negocierile dintre administraţie şi sindicat au eşuat la Dacia Piteşti. Lider sindical: „Riscul de grevă generală - 70%“

Ultima grevă generală la Dacia a fost acum exact nouă ani FOTO: Denis Grigorescu

Astăzi, la ITM Argeş a avut loc procedura de conciliere între sindicatul şi administraţia de la Dacia. O procedură la care s-a ajuns după ce Sindicatul de la Dacia a decis pe 13 februarie să declanşeze conflictul de muncă, deoarece negocierile cu patronatul privind contractul colectiv de muncă pentru 2017 n-au ajuns la un rezultat. Concilierea nu s-a soldat cu vreun rezultat, aşa că Dacia este acum la un pas de grevă generală.

Ştiri pe aceeaşi temă

După cum ne-a declarat Ion Iordache, viceliderul Sindicatului Automobile Dacia, ”Concilierea s-a încheiat cu un rezultat negativ. Nu am ajuns la niciun acord cu administraţia de la Dacia. Miercuri 1 martie va fi convocată Adunarea Generală a sindicatului, adunare ce are 500 de membri şi care va hotărî data de declanşare a grevei generale. Este o situaţie ce seamănă cu cea din 2008, când a fost ultima grevă generală. Riscul unei greve generale este de 70% în acest moment. Asta nu înseamnă că nu continuăm negocierile. Iar dacă vom ajunge la un acord, vom revizui toate hotărârile sindicatului.”

Sindicatul de la Dacia a cerut o creştere cu 450 lei brut a salariului brut, iar cea mai recentă ofertă a administraţiei a fost de 120 lei. Ultima grevă generală la Dacia, cea mai mare companie din România, a fost în primăvara lui 2008 şi a ţinut 15 zile.

Salariul mediu al unui muncitor de la Dacia este la ora actuală de 2.500 lei brut lunar, după cum spune viceliderul de sindicat Ion Iordache. La Dacia sunt 14.000 de angajaţi, dintre care 1.000 cu contract pe perioadă determinată. .

După spun reprezentanţii administraţiei de la Dacia, „În 2016, salariul operatorilor de la Dacia a fost cu 73% mai mare faţă de salariul mediu realizat la nivelul economiei naţionale şi comparabil cu nivelul salariilor medii din ţări precum Cehia, Ungaria, Turcia sau Slovacia. Salariul mediu brut realizat de un operator la Dacia în 2016 a fost de 4.986 lei brut (salariu de bază + vechime + ore suplimentare + prime). În medie, salariul mediu realizat al unui operator Dacia este dublu faţă de salariul realizat de aceeaşi categorie socio-profesională din România. Pentru că ne dorim ca angajaţii noştri să beneficieze de cele mai motivante condiţii, s-au investit aproximativ 35 milioane de euro în prime, beneficii şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Şi, în ciuda faptului că inflaţia a fost negativă şi că TVA-ul a scăzut, salariile operatorilor au crescut în 2015 şi în 2016.”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările