Alpinistul Alex Găvan vrea să escaladeze K2 fără oxigen suplimentar. Este al doilea cel mai mare vârf din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alex Găvan şi Tamara Lunger, alături de care va încerca să cucerească vârful K2 FOTO: arhiva personală
Alex Găvan şi Tamara Lunger, alături de care va încerca să cucerească vârful K2 FOTO: arhiva personală

Alex Găvan, unul dintre cei mai apreciaţi alpinişti din România şi din Europa, a pornit de mai multe zile într-o nouă expediţie, la finalul căreia speră să fie primul român care escaladează fără oxigen suplimentar în sezonul de iarnă vârful K2 din Himalaya, al doilea ca înălţime din lume, după Everest.

În ascensiunea sa, Alex Găvan va face echipă cu alpinista italiana Tamara Lunger.

„De puţină vreme am pornit într-o mare călătorie a sufletului, împreună cu buna mea prietenă de şapte ani de zile, Tamara Lunger. Ascensiunea vârfului K2, de 8.611 metri, singurul dintre cei paisprezece optmiari care nu a fost urcat niciodată în sezonul calendaristic de iarnă (nu că la mare altitudine nu ar fi iarnă tot timpul).

După ce am ajuns în Skardu, un oraş din Baltistan înconjurat din toate părţile de munţi fabuloşi, pe 24 decembrie am plecat spre satul Askole, locul în care drumul de maşină se opreşte şi de unde în prima zi de Crăciun ne începem drumul pe jos de peste 110 km până în tabăra de bază, la 5000 de metri altitudine. Unde se termină Alpii, de-abia începe K2. Dacă totul merge conform planului, vom ajunge pe vârful K2 undeva la jumătatea lunii februarie”, spune Alex Găvan.

Escaladarea vârfului K2 este cu atât mai dificilă cu cât în sezonul de iarnă temperaturile scad până la – 50 grade Celsius. Până în iulie 2018 fuseseră înregistrate 367 ascensiuni încununate cu succes ale vârfului K2 şi 86 de decese.

A escaladat şapte vârfuri de peste 8.000 de metri în Himalaya

Performer de top al României în alpinismul de altitudine extremă, Alex Găvan, originar din comuna argeşeană Cepari, a escaladat până acum şapte vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya prin mijloace corecte, fără oxigen suplimentar şi fără porteri de altitudine: Cho Oyu, 8.201 m, 2006, a doua ascensiune românească; Gasherbrum 1, 8.080 m, 2007, prima ascensiune românească; Makalu, 8.463 m, 2008, prima ascensiune românească; Manaslu, 8.153 m, 2011, a doua ascensiune românească; Shisha Pangma, 8.027 m, 2013, prima ascensiune românească; Broad Peak, 8.047 m, 2014, a doua ascensiune românească; Gasherbrum 2, 8.035 m, 2019, a treia ascensiune românească.

Alex Găvan este unul dintre cei mai apreciaţi alpinişti din Europa FOTO: arhiva personală

alex gavan 01

Alex Găvan a ajuns în vara lui 2019 la jumătatea proiectului său foarte ambiţios de a fi primul român care urcă, fără oxigen suplimentar, pe toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri din lume. Până acum sunt doar 17 alpinişti de pe tot globul care au reuşit această performanţă spectaculoasă.

Vă mai recomandăm şi: 

Poliţistul care a urcat toate cele 13 vârfuri de peste 2.500 de metri din România. În restul timpului, e agent rutier la Feteşti 

Organizatorul maratonului din Piatra Craiului, condamnat în trecut după ce cinci sportivi au murit îngropaţi de o avalanşă

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite